14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Ekonomist Matej Lahovnik za Planet TV: Savo in njene hotele je poslovno zavozil član Foruma 21 Bohorič, Yorku pa prodale leve vlade

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Za sedanje stanje je seveda kriv poslovni model ustanovnega člana Foruma 21 Janeza Bohoriča, ki je imel nekaj napačnih poslovnih odločitev. In to, kar je za slovenski turizem v tem trenutku ključno vprašanje, je – ne to, ali bo lastnik Nemec, Avstrijec ali Slovenec, ampak kdo je pripravljen vložiti 150 do 200 milijonov svežega denarja, da se te hotele dejansko prenovi, da bodo na podobnem nivoju, kot so hoteli v Avstriji in drugod na tujem,” je glede prodaje Save in njenih hotelov Madžarom s strani sklada York pojasnil ekonomist Lahovnik. 

Ekonomist Matej Lahovnik je za Planet TV razkril nekaj ključnih informacij glede prodaje podjetja Sava in njenih hotelov, ki so jih osrednji mediji zamolčali. Nedavno so v Studiu City prodajo Save Madžarom s strani sklada York celo predstavili kot projekt oddolževanja vlade Janeza Janše za neke (posebne) usluge Viktorja Orbana. Domišljija levice (nekonstruktivne opozicije in njenih civilnodružbenih itd. “priveskov” oziroma proračunskih koritarjev) leti v nebo. Paranoično je obsedena z vsem, kar le malce zadiši po segedinu. Mimogrede naj spomnimo, kako je poslanka stalinistične Levice Nataša Sukič v dobri stari nacistični maniri histerično iskala tujerodne elemente na nekem levičarskem zborovanju v Ljubljani.

Do njenih ušes naj bi prišla “čudežna” informacija, da so se nekateri policaji med seboj pomenkovali kar (glej ga zlomka!!) v madžarskem jeziku!! Seveda ob tem ni pomislila, da bi utegnilo iti za pripadnike narodne manjšine in da ne gre za zametke okupacije (tujerodne invazije). Primer je sicer do obisti razgalil tranzicijsko “strpnost” (“McLove, Fast Love”), ki jo raznorazni socialisti tako širokoustno opevajo. A do slednje so upravičeni le tisti, ki pripadajo “50 odtenkom rdeče”. Prekmurski politični analitik Marko Balažic pa jo je v oddaji Komentar opomnil, da naj se rajši posveča ekonomski zapostavljenosti Prekmurcev kot pa njihovemu materinemu jeziku. Glede na njen svetovni nazor bi človek pričakoval, da je socialna čutečnost njen primarni cilj, ne pa diskriminacija in obračunavanje z domnevnimi pripadniki ranljivih manjšin (skupin).

Lahovnik je na vprašanje novinarja Planet TV, “kdo je v tako relativno kratkem času zavozil hotele podjetja Save, saj se je namreč še pred nekaj leti poročalo, da gre za dobro stoječe podjetje”, pojasnil: “Za sedanje stanje je seveda kriv poslovni model ustanovnega člana Foruma 21 Janeza Bohoriča, ki je imel nekaj napačnih poslovnih odločitev. Potem je prišla finančna kriza in seveda so vse te naložbe (na nek način) in dolgovi pristali na slabi banki.” Od tam pa jih je v obdobju levih vlad odkupil sklad York in na takšen način tudi vstopil v močno prezadolženo Savo, ki je lastnica vseh teh hotelov.

Ključno ni poreklo lastnika, ampak to, kdo bo v Savo vložil 150–200 milijonov evrov svežega denarja
In to, kar je za slovenski turizem v tem trenutku ključno vprašanje, je – ne to, ali bo lastnik Nemec, Avstrijec ali Slovenec, ampak to, kdo je pripravljen vložiti 150 do 200 milijonov svežega denarja, da se te hotele dejansko prenovi, da bodo na podobnem nivoju, kot so hoteli v Avstriji in drugod na tujem. Ne želimo si razvijati nekega cenovnega množičnega turizma, marveč turizem z visoko dodano vrednostjo. Posledično pa bodo tudi zaposleni v teh hotelih primerno plačani in tudi vsi deležniki bodo imeli nekaj od tega, ne pa le peščica tistih, ki Savo danes upravljajo, pri čemer je podjetje v zelo slabem stanju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine