14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Ekologom se je dokončno odpeljalo! Stenic in podgan ne smemo imeti za škodljivce, pravijo in zahtevajo bolj human pristop do teh živali

Piše Peter Truden

Ekologe v okrožju Neudorf v Strasbourgu skrbi. Zelo resno. Menijo, da podgan in stenic ne bi smeli imeti za škodljivce in jih iztrebljati, ampak bi morali do njih imeti bolj »human pristop« in jim zagotoviti primerno okolje, saj iz mestnih središč nimajo kam iti.

Lokalni francoski mediji v Alzaciji so poročali, da so podgane v drugi polovici februarja dobesedno vdrle v neko stavbo. Ko so jih hoteli iztrebiti, je lokalni ekolog zahteval bolj human pristop.

Pravzaprav so se ekologi zavzeli za podgane, stenice, termite in vse vrste škodljivcev, ki lomastijo po urbanih okoljih, še septembra lani. Po spletu je zaokrožil videoposnetek seje občinskega sveta, kjer svetnica Marie-Françoise Hamard izraža željo, »da bi imeli do vseh teh živali bolj naklonjen pristop«.

Uporabniki družbenih omrežij so posnetek označili za nadrealističnega in se spraševali, ali bodo imeli zdaj posebno podjetje, ki se bo s podganami pogovarjalo in poslušalo, kaj želijo stenice.

Tudi besedo »škodljivec« ne bi smeli več uporabljati, ampak »prebivalec«. Svetnica je namreč dejala, da morajo ljudje razumeti, da se te živali ne morejo več  vrniti v divjino in zato nimajo kam iti.

»Z njimi je treba postopati nežno. Le tako lahko s temi živalmi sobivam,« je dejala.

Ljudje se sprašujejo, ali bodo nekatere prebivalce okrožja razlastili, da bodo lahko dali primeren prostor podganam, stenicam in drugim majhnim nadlogam. Komentatorji pod posnetkom se muzajo, če4š kaj bomo naredili z virusom. Si predstavljate v kakšni stiski je virus, ko ve, da bo prišlo cepivo. Tudi za termite bi morali najdi ustrezno rešitev, saj so naravni tesarji. Očitno je za Marie-Françoise Hamard edina rešitev, da se ljudje vrnejo v jame. Če seveda tam ne bodo »ogrožali« netopirjev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine