3.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Edvard Kadič o predsednici DZ: “Katastrofalno pomanjkanje okusa”

Piše: Sara Kovač (nova24tv.si)

Stil oblačenja ter obnašanje predsednice Državnega zbora RS, Urške Klakočar Zupančič, sta bila že večkrat tarča kritik. Nazadnje so se nekateri obregali ob dolžino krila, ki ga je v tem tednu oblekla za vsakoletni posvet diplomatov in srečanje s španskim zunanjim ministrom. O tem, kaj predsednica Državnega zbora RS želi sporočiti s svojo izbiro oblačil in kakšne vpliv ima to na podporo, ki je je v javnosti deležna, smo se pogovarjali s strokovnjakom za komuniciranje Edvardom Kadičem.

Kaj želi predsednica DZ po vseh kritikah, ki jih je bila deležna, sporočiti s svojo izbiro oblačil? Ali gre za namerno ustvarjanje medijskega viharja, iskanje političnih točk z njenimi ženskimi atributi? Nekakšen upor “patriarhatu”?
Sam ne vidim veliko namernosti. Vidim pa katastrofalno pomanjkanje okusa in takta v vlogi, v kateri se je znašla kot predsednica Državnega zbora. Njeno obnašanje oz. rušenje avtoritete funkcije predsednice DZ vidim kot delo “uporabnega idiota” Levice, ki skozi njo dosega cilje ti. kulturnega boja, rušenje tradicionalnih vidikov družbe in upravljanja z njo.

Kako lahko mediji komentirajo takšne poteze v okolju, kjer se vsak komentar ali kritika označi za mizoginijo (sovraštvo, odpor oz. nenaklonjenost do žensk ali njihovo zaničevanje)?
Predvsem tako, da komentirajo in se ne ozirajo na poskuse diskreditacije skozi umetno ustvarjene antitezne točke. Če je nekaj grdo, je grdo in pika. Nobeno napadanje, češ da beseda “grdo” ni korektna, ne zmanjšuje grdosti v očeh opazovalca. Smiselno enako velja tudi za pojem lepega. Ali neprimernega itd. Mediji morajo opraviti svoje poslanstvo, sicer jih ne potrebujemo.

Se “mizoginija” uporablja kot orodje za utišanje korektne politične kritike?

Da. Mizoginija lahko postane orodje za utišanje korektne politične kritike v rokah aktivistov ter uporabnih idiotov na eni strani, na drugi strani pa strahopetcev, če slednji klonijo pod pritiski takšne uporabe, ker se bojijo javne izpostavitve in ev. izgube ugleda.

Predsednica Državnega zbora je ponovno razburila  javnost – tokrat s prekratkim in izzivalnim krilom.

Ji izbira oblačil prinaša nove podpornike ali s tem dejansko izgublja podporo?

Predvsem utrjuje svoj položaj nekoga, ki ne razume vloge, ki ji je bila zaupana v družbi. Če ne prej, bo svoj manjko dojela v trenutku, ko bo odšla s položaja in bo v javnosti ostala zapisana le še kot predsednica, katere mandat so zaznamovale “eskapade” s plesom po rdeči preprogi pred častno četo, sprejemanje zakona o RTV po nujnem postopku, ki je bil predviden za izredne razmere, po razkazovanju dekolteja v eni najbolj formalnih dežel na svetu (Japonski), mini krilcu na srečanju diplomatov, srebanju kave v veliki dvorani Državnega zbora ipd.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine