11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Ena vidnejših dvoran v Evropskem parlamentu se odslej imenuje po dr. Jožetu Pučniku

Na pobudo evropskega poslanca dr. Milana Zvera je Evropski parlament eno izmed svojih vidnejših sob danes poimenoval po Slovencu, očetu slovenske države, dr. Jožetu Pučniku.

»Od danes naprej ena izmed dvoran Evropskega parlamenta nosi ime po Slovencu, po očetu slovenske države, dr. Jožetu Pučniku. To je zgodovinski trenutek, ki za Slovenijo pomeni posebno čast,« je ob odločitvi predsedstva Evropskega parlamenta, da eno izmed vidnejših dvoran v Evropskem parlamentu poimenuje po dr. Jožetu Pučniku, dejal vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki dr. Milan Zver.

Dr. Zver, ki je svojo željo, da bi del Evropskega parlamenta nosil ime slovenskega državnika, prvič izrazil že pred petimi leti, je ob tem še dodal, da »pot od ideje do realizacije ni bila lahka, smo pa lahko ponosni, da je dr. Pučnik dobil mesto med velikani sodobne evropske zgodovine, katerih imena prav tako krasijo nekatere prostore Evropskega parlamenta«.

Soba, poimenovana po dr. Jožetu Pučniku, je ena izmed vidnejših sob v Evropskem parlamentu, kjer se predsedstvo Evropskega parlamenta srečuje na pripravljalnih sestankih in kjer potekajo redni sestanki treh nacionalnih delegacij, v njej pa zasedajo člani Evropske ljudske stranke iz kar šestih parlamentarnih odborov, med drugim tudi odbora za kulturo, katerega član je dr. Zver.

»Ponosen sem, da smo Pučnikov dom končno razširili tudi v Evropsko unijo, tako, da je dr. Pučnik zdaj postavljen ob bok največjim Evropejcem, kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill, Paul-Henri Spaak in ostalim. Za to sem še posebej hvaležen predsedniku naše politične skupine, Manfredu Webru, direktorju Martinu Kampu in svojim strokovnim sodelavcem,« je zaključil dr. Zver.

Slavnostna inavguracija bo v Evropskem parlamentu potekala predvidoma konec junija.

Predsednik SDS Janez Janša je ob današnjem veličastnem dogodku, ko so v Evropskem parlamentu sprejeli odločitev, da eno od konferenčnih dvoran poimenujejo po očetu slovenske državnosti, dr. Jožetu Pučniku, dejal, da je dr. Pučnik »po tem, ko smo mu v Sloveniji posvetili največje letališče, številne trge, ulice in javne ustanove, končno dobil svoj prostor tudi v Evropi. V tisti Evropi, v kateri je iskal srečo in svobodo, tudi takrat, ko je bil izgnan iz svoje lastne domovine.« Dodal je, da poimenovanje pomembne konferenčne dvorane v Evropskem parlamentu po dr. Jožetu Pučniku pomeni priznanje temu velikemu Slovencu. Na to priznanje je sicer nekaj časa čakal, ampak je zato toliko bolj jasno in temeljito. »Hvala dr. Milanu Zveru in njegovim sodelavcem za neumoren večletni trud, ki je bil potreben za to, da je bil ta predlog izglasovan. Hvala Manfredu Webru za podporo. Brez podpore vodje najmočnejše poslanske skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu tega zagotovo ne bi bilo mogoče doseči in hvala tudi vsem ostalim, ki so ta predlog podprli,« je še povedal Janez Janša, ki je dodal, da bo »ime dr. Jožeta Pučnika v Evropskem parlamentu od danes naprej postavljeno ob bok drugim evropskim velikanom duha, poguma in neumornega boja za svobodo človeka in demokracije«.

Vodja delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber je ob poimenovanje konferenčne dvorane po dr. Jožetu Pučniku dejal, da je danes pomemben dan za vse nas. »Evropski parlament je uradno sprejel odločitev o poimenovanju konferenčne dvorane v stavbi Evropskega parlamenta v Bruslju, po enemu največjih Slovencev in političnemu očetu vaše države – po Jožetu Pučniku! Dovolite mi, da vam vsem čestitam ob tej priložnosti. Gre za resnično veliko čast, na katero smo lahko vsi zelo ponosni,« je ob tem dejal Weber.

Poudaril je, da dr. Jože Pučnik ni bil le gonilna sila slovenske neodvisnosti, bil je tudi velik Evropejec. »Njegova zapuščina je bila vse prepogosto spregledana. Temu ne bi smelo biti tako! Zato sem stal za to pobudo od samega začetka,« je dejal in poudaril, da bo ime tega evropskega velikana zdaj za vedno zapisano v evropsko zgodovino poleg imen, kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill, Robert Schuman in preostali veliki evropski voditelji. »Čestitke tudi Milanu Zveru in njegovi delegaciji. Želim si, da bi vas čim več videl na inavguraciji dvorane Jožeta Pučnika v Evropskem parlamentu,« je še dejal Manfred Weber.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine