16.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Dvomov ni več: današnji shod skrajnih levičarjev ni prijavljen in je zato nelegalen! Kako bo reagirala policija?

Kako si skrajni levičarji, ki organizirajo današnji shod »Brez strahu: proti koaliciji sovraštva«, s katerim želijo izvajati ulične pritiske na poslance SMC in DESUS, predstavljajo pravno državo, dokazuje dejstvo, da so najavili javno zbiranje, za katerega nimajo dovoljenja.

 

Na Policijsko upravo Ljubljana smo namreč naslovili vprašanje, ali je shod prijavljen, saj ga ni bilo vpisanega med prijavljenimi shodi za današnji dan. Kot je znano, je organizator shode v skladu z Zakonom o javnih zbiranjih dolžan predhodno prijaviti. Odgovorili so nam naslednje: »Shod, za katerega sprašujete je organizator prijavil na pristojni enoti policije 26. 2. 2020, pod naslovom “Brez strahu, proti koaliciji sovraštva”. Organizator je shod prijavil prepozno, zato so policisti ukrepali skladno z Zakonom o javnih zbiranjih.«

Ni znano, kakšne ukrepe so policisti sprejeli, saj se shod začne ob 17. uri, nič pa ne kaže, da bi ga odpovedali. Zato bo zanimivo opazovati, kakšna bo reakcija policije na shod, vsaj glede na nedavne dogodke, ko je direktorica policije Tatjana Bobnar preprečila nadzor KNOVS nad NPU.

Na vprašanje, s kakšnimi ukrepi so postopali, so za Nova24TV dejali, “organizator je shod prijavil prepozno, zato mu je bilo zaradi storitve prekrška iz 1. točke 1. odstavka 39. člena (zveza 1. odstavek 11. člena) Zakona o javnih zbiranjih izrečeno opozorilo.”

Iz Upravne enote Ljubljana so za Nova24TV v zvezi z napovedanim shodom pojasnili, da sploh niso prejeli prošnje za dovolitev javnega shoda “Shod proti koaliciji sovraštva”, zaradi česar tudi niso izdali dovoljenja za navedeni shod. “Hkrati vas seznanjamo, da Zakon o javnih zbiranjih (ZJZ, Uradni list RS, št. 64/2011 – uradno prečiščeno besedilo) v 1. točki 13. člena določa, da je potrebno dovoljenje pristojnega organa za shod na javni cesti, če ta predstavljata izredno uporabo ceste. Če shod ne predstavlja izredne uporabe ceste, prijavo shoda sprejema policijska postaja, oziroma policijski oddelek ali policijska pisarna, na območju katere se organizira shod skladno s 7. členom ZJZ.”

Ob tem naj ob koncu spomnimo, da je vsako zborovanje samo po sebi legitimno, v kolikor gre za legitimne interese. A zakon je enak za vse, kar je tudi temelj pravne države. Tudi vsakodnevna zborovanja pred sodišči v organizaciji Odbora 2014 so bila prijavljena.

Zadnje novice

Nove prometne nesreče

Sorodne vsebine