11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Dvoličnost: Pred komunističnimi spomeniki prižigajo sveče, ko gre za krščanski praznik pa so te okoljski sovražnik!

Na dan spomina na mrtve, ki predstavlja sekularno različico krčanskega praznika vsi sveti, se Slovenci množično odpravljamo na grobove in se s prižiganjem sveč in prinašanjem šopkov rož in ikeban spominjamo ljubih preminulih oseb, ki jih z obiskom groba počastimo. Ker v luči krščanske tradicije prižiganje sveč v Sloveniji še kako živi, so se številni levičarji pod pretvezo ekološke osveščenosti angažirali v kampanji postavljanja tabel in zastavic z namenom, da bi omejili prižiganje sveč. Glede na to, da je odpadne nagrobne sveče s tehnologijo mogoče predelati tako, da se večina sestavnih materialov ponovno uporabi, je jasno, da je krščanska tradicija tista, ki levičarjem predstavlja trn v peti. Prižiganje sveč pred spomeniki, ki slavijo komunizem, jih namreč ne moti.

V krščanskem svetu obstaja tradicija prižiganja sveč, ker plamen simbolizira večno luč, očiščenje in božansko svetlobo, ki skrbi za razsvetljevanje teme smrti. Ker pa se ravno v času praznika, ko se spominjamo svojih dragih pokojnih, prižge največ sveč, to očitno ni všeč levičarskim aktivistom, ki bi namesto tega raje postavljali drage lesene table, dobiček od njih pa bi bil med drugim namenjen tudi za financiranje migrantov.

Foto: STA

Sveče skoraj v celoti reciklirajo, zato ni bojazni za onesnaževanje okolja

Na pokopališčih se nahajajo posebni zabojniki, ki so namenjeni zbiranju odpadnih nagrobnih sveč, ki jih je mogoče s pomočjo moderne in okolju prijazne tehnologije predelati tako, da je mogoče ponovno uporabiti kar 75,4 odstotka sestavnih materialov. Ob tem družba Interseroh za zbiranje in predelavo odpadnih surovin po navedbah portala Bodieko izpostavlja, da pri recikliranju ene tone odpadnih nagrobnih sveč pridobimo 441 kilogramov parafina, 297 kilogramov plastike, 10 kilogramov kovin in 6 kilogramov baterij. Reciklirane materiale je mogoče nato uporabiti za ponovno izdelavo sveč ali pa za izdelavo manj zahtevnih plastičnih in kovinskih izdelkov. V primeru, da ohišje sveče po uporabi ostane nepoškodovano, je mogoče vanjo vnovič vliti vosek in je kot taka pripravljena za ponovno uporabo.

Dvojna merila v praksi

Zanimivo pa je, da levičarjev ne moti, če so sveče prižgane kje drugje, na primer pred komunističnimi spomeniki, ki slavijo čas, po katerem tako hrepenijo. Če bi bili dosledni, bi tudi tam morali igrati na noto okoljske osveščenosti. Seveda pa ni tako, ker jim gre vsa krščanska tradicija, ki se je na nas prenesla preko preteklih rodov, na živce. Ko pa gre za čaščenje krvave revolucije, ki je komunistom na škodo lastnega prebivalstva omogočila prevzem oblasti in v smrt pognala na desettisoče žensk, moških in otrok, je očitno dovoljeno vse. Čeprav so bili mnogi podvrženi brutalnemu mučenju, tudi nečloveškemu izživljanju (dojenčke so na primer pustili umirati na žgočem soncu), se prejšnji totalitarni sistem ne zmore označiti kot totalitaren sistem, kot to velja v primeru fašizma in nacizma.

Foto: Twitter_5 -RA

Foto: STA

Kritike kar dežujejo

Očitno je, da gre mnogim državljanom na živce, da tudi mainstream mediji sodelujejo pri širjenju levičarskih idej, saj je mogoče na družabnih omrežjih prebrati cel kup kritik. “RTV pravkar, pričakovano proti nagrobnim svečam, čeprav se reciklirajo 100 %. Propagirajo pa namesto sveč table in neke zastavice, vse je OK, samo, da je proti tradiciji,” je kritično komentiral eden izmed uporabnikov Twitterja. Medtem pa je drugi uporabnik kritično opozoril, da je zanimivo, kako nekaterih ne moti prižiganje sveč v bučah za noč čarovnic, ki ne predstavlja slovenske tradicije. “Pričakujem napad tudi na to prižiganje sveč!” “Vsako leto ista zgodba s svečami. Vsi pametni, kako je prižiganje sveč okolju škodljivo itd. Kdo izmed vas pa vsakič vzame plastično vrečko za dve banani za malico, vrečko na hitri blagajni, vsak dan kupi eno plastenko vode/soka/jogurta, uporablja tuš gel v plastični embalaži …” pa je zapisala Monika Brancelj. 

Orkestrirani napad proti priziganju svec me ne gane…se doma vsak vecer prizgem najmanj dve

 

Tudi buče v noči čarovnic, ki niso del slovenske tradicije, imajo sveče. Pričakujem napad tudi na to prižiganje sveč!

 

Naj v vaši oskrbi tudi letos ne postane . 4 € od prodaje lesenih tablic bo namenjeno humanitarnim projektom @drzavljanisveta, naročite pa jih lahko na http://moi-style.com/en/shop/dom/hv @zajc_si

View image on Twitter
 

Prižiganje sveč ima globji pomen. Tega nam ne boste vzeli.

Tele tablice pa bodo zaslužek dale nekomu drugemu, spremenilo se ne bo pa nič. Drevesa, elektrika,….Greta

 
 

Za Vseh svetih dan bom prižgal sveče (pa še kakšno baklo zraven)!

 
 

Vsako leto ista zgodba s svečami. Vsi pametni, kako je prižiganje sveč okolju škodljivo, itd. Kdo izmed vas pa vsakič vzame plastično vrečko za dve banani za malco, vrečko na hitri blagajni, vsak dan kupi eno plastenko vode/soka/jogurta, uporablja tuš gel v plastični embalaži,…

 

Glede na to, da Slovenija temelji na krščanskih temeljih, je vsako prigovarjanje k “ekološki osveščenosti” povsem neokusna pretveza, saj z njim želijo prispevati k pozabljanju krčanskih tradicij, ki so jih na nas prenesli naši predniki. In ker so levičarji tiho, ko prihaja do onesnaževanja na vsakodnevni ravni, se človek vpraša, kako je mogoče, da jih tako moti ravno prižiganje nagrobnih sveč? Naj razume, kdor more.

Hana Murn

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine