14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Dvoličnost: Fajonova zahteva Pahorjevo pomoč, čeprav ga je nazadnje sama užaljeno zavrnila!?

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Voditeljica Socialnih demokratov Tanja Fajon je predsedniku države Borutu Pahorju predlagala, da skliče posvet vseh parlamentarnih strank, da bi se pogovorili o tem, kako naprej. “Sama sem prepričana, da so edina rešitev za izhod iz tega političnega, zdravstvenega, gospodarskega in fiskalnega kaosa predčasne volitve,” je poudarila. Predstavnike opozicijskih strank sta premier Janez Janša in predsednik Pahor sicer že nekajkrat povabila na pogovor, a je Fajonova nazadnje užaljeno sporočila, da se srečanja ne bo udeležila. Sedaj je očitno ugotovila, da bi ji Pahorjeva pomoč prišla prav – seveda ne pri skupnem reševanju problemov, pač pa pri njenem političnem boju proti aktualni vladi.

Voditeljica stranke SD Tanja Fajon je na predsednika Boruta Pahorja naslovila pismo, v katerem ga je opozorila na ogrožanje parlamentarne demokracije in mu obenem predlagala sklic posveta vseh parlamentarnih strank. S tem ne bi bilo prav nič narobe, če ne bi poslanci KUL opozicije zavračali vabila predsednika Pahorja, ko je on želel, da bi se vsi skupaj pogovorili, tudi o premagovanju epidemije – kar naj bi bilo konec koncev v skupnem interesu. No, Fajonova si je sedaj očitno premislila in se odločila, da bi se morda vseeno rada pogovarjala. Pahor se je odzval s pojasnilom, da bi bil sestanek pripravljen sklicati le, če bi to z razumevanjem sprejeli predsednik DZ in vodje vseh poslanskih skupin. “Vse probleme, ki jih ustvarimo ljudje, lahko ljudje tudi rešimo,” je dodal optimistično.

Predsednik Pahor in premier Janez Janša sta sicer večkrat želela, da bi se pogovora na Brdu pri Kranju udeležili vsi, tudi predstavniki opozicijskih strank, a KUL del opozicije večinoma ni pokazal neke državotvorne drže. Fajonova je konec marca letos na Twitterju užaljeno zapisala: “Rezultat? Ga ni. Vlada do danes očitno ni obravnavala niti enega predloga, saj ni zaprosila za morebitna dodatna pojasnila, ni dala niti negativnega, kaj šele pozitivnega odgovora… Zato sem se odločila, da me na današnje srečanje ne bo.” Na spletni strani stranke SD pa je še bolj užaljeno dodala, da od premierja – razen nekaj ciničnih opazk na svoj račun in na račun stranke SD – ni bila deležna pozornosti, Janši pa je še očitala nespoštljivost, aroganco in cinizem ter poudarila, da v farso navideznega sodelovanja ne bo stopila. Odgovorni urednik Siola Peter Jančič je komentiral: “Poslanci kul opozicije so z gnusom zavrnili pogovor pri Pahorju pred 11 dnevnimi ukrepi za ustavljanje epidemije, ki so učinkovali. Država se odpira. Zdaj pa so zahtevajo pomoč Pahorja, ker ne morejo zbrati dovolj glasov, da bi si zagotovili večino v odborih. Bo potrpežljiv.“

 

Fajonova je sicer zapisala, da je parlamentarna demokracija določena z razmerji med vejami oblastmi, jasnimi poslovniškimi pravili in še posebej možnostmi manjšine, da prek demokratičnih vzvodov nadzira oblast. Po njenem mnenju odločitve kolegija predsednika DZ nevarno ogrožajo parlamentarno demokracijo, poslankam in poslancem, ki so se odločili za samostojno pot, pa vladajoča koalicija neutemeljeno odreka pravice, ki jih imajo po ustavi in zakonu. Spomnimo, kolegij DZ je odločil, da nepovezani poslanci ne bodo člani delovnih teles. Proti odločitvi, da bi štirje nepovezani poslanci lahko sodelovali in odločali v delovnih telesih DZ, so na seji kolegija predsednika DZ glasovali člani koalicijskih strank SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS in DeSUS ter poslanec narodne manjšine.

 

Na Twitterju se je oglasil tudi prvi metalec puške v koruzo Marjan Šarec, ki je zapisal, da oba “non predsednika” lepo sodelujeta. “Zato je stvar zelo enostavna. Predsednik republike naj pozove in doseže pri Janezu Janši, da bo naročil svojim, naj prenehajo z blokado nepovezanih poslancev. Vse drugo je samo farsa in pesek v oči. Kajti dobro si predstavljamo, kje je predlog nastal,” je predlagal svoj briljanten načrt. Očitno pa nekateri ne poznajo vsebine Poslovnika Državnega zbora RS. Če bi ga, bi vedeli, da lahko pri sestavi delovnih teles in določanju funkcij v njih kolegij upošteva tudi poslansko skupino nepovezanih poslancev. preprosto povedano: Torej lahko ga upošteva, ni pa nujno potrebno!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine