15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Dvojni “vaflji”: Za izmaličen obraz zgolj prekršek, za nekaj besed pa kazenska ovadba?

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

“Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi prekršek in ne kaznivo dejanje. Sicer pa zavržno dejanje, ki ga večina MMS mirno ignorira. Bi bilo tako tudi, če bi šlo za nosilko liste Gibanja svoboda?” se je na napad na evrokandidata SLS Gregorčiča odzval univerzitetni profesor Haček. Lahko si zamislite, kaj bi se zgodilo, če bi nekdo udaril vodilno kandidatko za evropske volitve znotraj stranke Gibanje Svoboda, tj. Ireno Jovevo. 

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet oseb napadlo Petra Gregorčiča, nosilca kandidatne liste Slovenske ljudske stranke (SLS) za evropske volitve. Z udarci so ga poškodovali po obrazu. Ob tem se zdi sporen odziv policije, ki zadevo obravnava zgolj kot “prekršek” in ne kot “kaznivo dejanje”.

Prekršek za izmaličen obraz
Policisti so bili o kršitvi javnega reda in miru obveščeni nekaj po 22. uri. Nasilneža so izsledili in ga, ker ni upošteval navodil in ukazov policistov, odpeljali v prostore za pridržanje. 20-letniku, ki je bil pod vplivom alkohola, bodo zaradi prekrška z elementi nasilja in neupoštevanja zakonitega ukrepa izdali plačilni nalog v znesku 438 evrov, kot so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Obsodba za nekaj besed
Nanjo in na tožilstvo smo naslovili novinarsko vprašanje, saj nas očitna dvojna merila skrbijo. Prav tako nas skrbi molk vladajočih politikov, ki so bili v primeru napadov na prvorazredno politično aktivistko Niko Kovač zelo glasni. Naj ob tem spomnimo še na dejstvo, da je bil napadalec za napad, ki naj bi se zgodil leta 2022, obsojen na pet mesecev pogojne zaporne kazni!

Nič nisem vesel, da te vidim,” naj bi Niki Kovač rekel moški, nato pa nadaljeval z žaljivkami. “Naenkrat vstane in se zažene proti meni. Vpije,” je zapisala Kovačeva. Obiskovalec lokala je napadalca skušal pomiriti, medtem ko se je mlada aktivistka zatekla v lokal in poklicala policijo. Spomnimo, da so ta “napad” mediji obravnavali kot prvovrstno novico nasilja, odzvala se je policija, tožilstvo se je nemudoma zganilo, sodišče pa ga je po hitrem postopku obsodilo.

Janša: “Upajmo, da bodo v policiji in sodnice enako hitri in dosledni kot pri Kovačevi”
Kot napad naj bi obravnavali tudi drugi primer, ko je “napadalec” trdil, da je šlo zgolj za neprijetna vprašanja (več). Na dvojna merila organov pregona je opozoril tudi prvak opozicije Janez Janša“Vsega obsojanja vredno. Upajmo, da bodo v policiji in sodnice enako hitri in dosledni kot pri zadevi Kovačeve ter se ne bodo sprenevedali kot v primeru napada na Branka Grimsa.” 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine