32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

(DVOJNA MERILA) Za poplavljene kletne prostore zdaj 500 evrov, po julijskih nevihtah pa kar štirikrat več!

Piše: A. L. (Moja Dolenjska)

Na vladni spletni strani sta bila opolnoči ali kakšno minuto čez (z datumom 20. avgust) objavljeni dve obvestili o dodelitvi sredstev za sanacijo, in sicer za sanacijo po julijskih neurjih s točo in v zadnjih avgustovskih poplavah.

Gre za sredstva, ki jih je vlada v začetku avgusta (z dvema sklepoma) dodelila (ne pa tudi nakazala) Slovenski karitas in Rdečemu križu, v primeru julijskih neurij pa še Evangeličanski humanitarni organizaciji Podpornic.

Skupno gre za 11,1 milijona evrov, od tega Slovenski karitas in Rdečemu križu po 5,5 milijona evrov in Evangeličanski organizaciji 100 tisoč evrov.

T. i. nočni obvestili sta bili očitno pripravljeni v veliki naglici, vse skupaj je precej nedorečeno in kot kaže posledica hitenja po včerajšnji v javnosti izredno odmevni objavi na našem portalu (in posledično poobjav v nekaterih medijih in na družbenih omrežjih), da Slovenska karitas doslej še ni prejela obljubljene pomoči. Tako bo še nekaj časa, saj so pristojni v vladnih službah postopke precej zbirokratizirali.

Rok teče, vloge še niso objavljene

Prosilci za pomoč morajo izpolniti vlogo in jo oddati najkasneje do 28. avgusta 2023. Vloge naj bi bile dostopne na uradnih spletnih straneh Rdečega križa in Slovenske karitas (v primeru neurja tudi Evgaličanski organizaciji), vendar smo pri preverjanju ugotovili, da nobena od teh organizacij vloge še ni objavila. Prav tako vloge ni možno najti ne na vladni strani, ne na strani posameznih občin.

Pomoč po avgustovskih poplavah: Od 500 do 3000 evrov

Škandalozno v teh obvestilih je tudi razkritje višine pomoči, ki so jo v vladni koaliciji namenili posameznemu prosilcu. Zneski se precej razlikujejo. Če kdo pričakuje, da bodo zneski višji ob zadnjih poplavah, kjer se škoda meri v milijardah evrov, je v zmoti. Ravno obratno. V vladi očitno ocenjujejo, da je škoda, ki jo je julija povzročilo neurje s točo, več vredna od škode v zadnjih poplavah.

Za prizadete v zadnjih poplavah so zapisali, da “bo višina pomoči odvisna od škode, ki je nastala na stanovanjskih objektih, v katerih ljudje dejansko živijo”. Določili so tri stopnje, in sicer:

– Stopnja 1: Za trajno uničene hiše ali stanovanja, ki so praktično neobnovljiva, in zahtevajo nadomestno bivališče, bo višina pomoči znašala 3000 evrov.

– Stopnja 2: V primeru poplavljenih stanovanjskih etaž bo višina pomoči znašala 1500 evrov.

– Stopnja 3: Za poplavljene kletne prostore bo višina pomoči znašala 500 evrov.

Pomoč po julijskem neurju s točo: Do 15.000 evrov

Prijavitelji, ki so julija utrpeli škodo zaradi neviht in toče, bodo prejeli pomoč “na stanovanjskih objektih, ki so bili v tem obdobju prizadeti”. Pogoja dejanskega bivanja v tem primeru ne zahtevajo. Dovolj je “stanovanjski objekt”. Nadalje so določili štiri stopnje, in sicer:

– Stopnja 1: V primeru popolnoma uničenih stanovanj ali hiš, kjer ste lastnik ali solastnik, je višina sredstev od 8000 do 15.000 evrov.

– Stopnja 2: Za poškodovane strehe, ostrešja in prizadete stanovanjske prostore (pohištvo, bela tehnika, inštalacije, talne obloge itd.) bo višina sredstev znašala od 2000 do 8000 evrov.

– Stopnja 3: Za sanacijo zalitih kletnih prostorov, poškodovane infrastrukture (peči, grelci, vodovod, uničena kurjava itd.) ter fasade, oken in vrat, je na voljo pomoč v višini od 1000 do 2000 evrov.

– Stopnja 4: V primeru delno odkritih streh, uničenih zalog hrane ali kurjave ter poškodovanih sten in tal, je višina sredstev od 500 do 1000 evrov.

Razvidno je, da so v primeru julijskih neviht s točo stvari bolj razdelali. Če primerjamo znesek v primeru popolnoma uničenih stanovanj ali hiš, nameravajo povrniti tudi do 5-krat višjo škodo od škode v zdajšnjih poplavah in plazovih.

Razlike pa so tudi v obvestilu za julijsko neurje s točo. Zapisali so: Prosilci “vloge za pomoč oddajo na pristojno občino, lokalno izpostavo Karitas, Rdečega križa in EHO Podpornice.” Očitno na vse navedene hkrati, pri tem ni nikjer navedenih naslovov, vloge pa tudi niso objavljene. Navedeno pa je, da bo vsak posamezen upravičenec prejel pomoč na podlagi sklepa ene od omenjenih organizacij, pri čemer se upoštevajo tudi že prejeta sredstva iz naslova dobrodelnih organizacij.

Rok za oddajo vlog za pomoč je začel teči danes, 20. avgusta. Časa je le 8 dni, ob tem vloge javno še niso dostopne, prav tako niso znane ostale podrobnosti.

Šlamastika in hkrati popolna ignoranca do ljudi, ki so v zadnjih (avgustovskih) poplavah mnogi izgubili vse, kar so gradili celo življenje.

Stvari bomo spremljali še naprej.

Viri:

  • Objava o pomoči v zadnjih poplavah (vir)
  • Objava o julijskih neurjih (vir)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine