1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Dvojna merila: Pivčeva je morala odstopiti zaradi nekaj rezin pršuta; Golobovi na debelo trošijo za prestiž

Piše: I. K. (Nova24tv.si)

Dvojni vatli slovenske medijske krajine so tako očitni, da so postali že dober material za produkcijo memov. Spomnimo se, kakšen medijski pogrom se je zgodil takratni ministrici za kmetijstvo Aleksadri Pivec za nekaj rezinic pršuta in terana. Na drugi strani lahko trenutni vladni predstavniki letajo na prestižne svetovne lokacije s precenjenimi letalskimi kartami in izletkajo na državne stroške skoraj mimo oči javnosti. 

Spomnimo, Pivčeva se je znašla na udaru javnosti, ko je na Krasu spila kozarček terana in pojedla kakšno rezino pršuta. V Dnevniku so takrat pisali, da je “na povabilo direktorja g. Marjana Colje, največjega svetovnega pridelovalca Terana, obiskala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ga. Aleksandra Pivec. Kje vse smo se potepali v naši prelepi deželi Terana in pršuta? Katere kotičke Krasa raziskali? … in seveda kako dvodnevni obisk naše ministrice zaključili?” so se spraševali. Med svojim poizvedovanjem so spoznali, da je morala ministrica tudi kaj pojesti in popiti ter nekje prespati, ob čemer so si na vse kriplje prizadevali, da bi ugotovili, kdo vse je to plačal oziroma častil.

Med drugim so glede tega poizvedovali pri direktorju Vinakras Marjanu Colji, ki je na vprašanje, ali so pri podjetju družini ministrice tudi krili stroške, odvrnil: “To je naš problem. Smo zasebno podjetje in nismo dolžni nikomur dajati informacij, ki so poslovne narave, razen svojim nadzornikom in upraviteljem. Takšnih informacij od mene ne boste nikoli izvedeli. Ministrica mora sama povedati, kar misli, da je prav, da pove. Jaz se v to ne bom vmešaval,” je bil jasen direktor že omenjenega podjetja. Obenem je še pristavil: “Da smo si na jasnem: ministrica Pivec ni prva, ki smo jo gostili. Gostili smo jih že več, pa teh problemov ni bilo. Saj vemo, za kaj gre!”

Foto: Nova24TV

Lovu na čarovnice se je pridružil tudi nekdanji predsednik KPK Drago Kos, ki se je že proslavil z domnevnimi spornimi posli z NLB. V Dnevniku so ob tem navedli, da je direktorjeva legitimna pravica, da na svoje kraško dvorišče za dva dni povabi ljudi, ki zasedajo pomembne položaje, od njihovih etičnih norm pa naj bi bilo odvisno, ali bodo takšno povabilo sprejeli. Obenem še navajajo, da družba Vinakras sodi v resor kmetijske ministrice, ki naj bi se tako po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije kot po etičnem kodeksu, nanašajočem se na delovanje v vladi in ministrstvih, po njihovem prepričanju morala izogibati “nasprotju interesov”. Hkrati so bili prepričani, da Pivčeva ne bi smela sprejemati daril, ki bi lahko vplivala na korektno opravljanje njene politične funkcije. Ob tem se je oglasil tudi nekdanji predsednik KPK Drago Kos, ki je med drugim dejal, da se zdi, kot da živimo v Jugoslaviji leta 1980 in ne v Sloveniji leta 2020, ter pristavil, da se bo morala KPK nujno angažirati, če so gostitelji Pivčevi in njeni družini pokrili stroške bivanja in drugega, kar je spadalo zraven.

Pregon prevzela dinastija Kos
Nato je sledil večmesečni pogrom proti takratni predsednici Desusa, ki jo je vodila Pop TV pod vodstvom žene Draga Kosa (Tjaše Slokar Kos, ki je tam urednica dnevno-političnega programa), zaradi katerega je na koncu tudi odstopila, saj si ni več mogla obetati podpore lastnih poslancev. Kako se je pregon končal izven kroga politike? Koprski kriminalisti so na Specializirano državno tožilstvo RS vložili kazensko ovadbo zoper izolskega župana Danila Markočiča in ga ovadili zaradi plačila hotelskega računa za takratno ministrico, sedanjo predsednico stranke Naša Dežela, in njena sinova v izolskem hotelu, pišejo Primorske novice. Pivčeve ni bilo med osumljenimi. Pregon proti Markčiču pa seveda stoji in čaka na zastaranje, saj ni več prav nobenega političnega interesa, da bi ga nadaljevali. Smo pa takrat skoraj v vsaki oddaji 24ur kot prvo novico poslušali o kraškem pršutu in teranu, naslovnice dnevnikov v lasti tajkunov pa so bile polne Aleksandre Pivec s hrano v ustih in – namenoma – na videz jeznim pogledom. Pogroma, ki so si ga privoščili mediji takrat, ni doživel noben od trenutnih politikov.

Kaj se dogaja danes?
Danes ministrica s kolegicami leti v New York City za 33 tisoč evrov, mediji pa zbirajo obvestila, kako zelo so se letalske karte podražile in kako drago je življenje v velikem jabolku. Medtem je odjeknila tudi nova afera na ministrstvu za javno upravo, in sicer smo odkrili novo sporno prerazporejanje sredstev nevladnemu sektorju za kar 300 tisoč evrov.

Ob razkritju nekaterih medijev, da je po erarju sodeč predsednik vlade najemal letala Janez Let in porabil 73 tisoč evrov v enem mesecu (več kot prejšnja vlada vso predsedovanje), so mediji usklajeno tiho dva dni, potem pa povzamejo to, kar jim pove Ukom – videti je, kot da v zakulisju piarovsko sporočilo pripravljajo kar skupaj z Ukomom (prestopi iz medijev v politiko so itak že endemični).

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik in premier Robert Golob sta soočena z očitki o neracionalni porabi davkoplačevalskih sredstev. (Foto: STA)

Prav tako še vedno ne vemo, zakaj je Gen-I, kjer je bil predsednik države prej direktor, nakazalo 103 tisoč evrov zdajšnji generalni sekretarki stranke Gibanje Svoboda, takrat pa novinarki Odlazkovega portala Necenzurirano. Ne le da zgodbe niso aktivno raziskovali, še povzeli je niso po tistih nekaj vladi-kritičnih medijev, ki jih je še ostalo (med njimi je tudi naš).

Dvodnevni zamiki pri poročanju o prestopkih trenutnih vladnih politikov so simptom neke hujše bolezni: bolezni zlizanosti politike in medijev, kjer ima leva politična nomenklatura že skoraj večji vpliv na poročanje medijev, kot pa jo je imela v bivši državi. Takrat je bilo treba družbeno-politične delavce siliti ali ustrahovati, da so pisali po nareku. Danes to delajo – večinoma – prostovoljno iz ideoloških vzgibov. Dobili smo prvo generacijo novinarjev, ki so jih vzgojili neomarksistični profesorji na FDV. Privrženost levi politiki je le posledica. Od tod pa tudi tako neverjetni dvojni standardi pri poročanju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine