10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Dvojna merila ob incidentu z mavrično zastavo: sedaj protestirajo tisti, ki so še nedavno uničevali zastavice, ki spominjajo na kruto končana življenja nerojenih otrok

Piše: Gašper Blažič

Na elektronski naslov našega uredništva je včeraj prišla precej nenavadna, če ne celo zmedena vsebina Policijske uprave Ljubljana. Takole se glasi: 

“Naprošamo vas za objavo poziva v medijih: Najprej naj povemo, da ima policija ničelno toleranco do vseh oblik nasilja, ter jih ostro obsojamo in bomo storili vse, da bi se storilci navedenega dejanja odkrili in ustrezno sankcionirali.Včeraj, okoli 17.30 smo bili obveščeni o poškodovanju zastave pred stavbo na območju centra Ljubljane. Ugotovljeno je bilo, da je skupina neznancev pristopila do droga pred stavbo, z njega je skupina snela mavrično zastavo in jo zažgala. Gre za skupino mladostnikov starih med 15 in 18 let, oblečenih večinoma v črna oblačila, zraven je bilo tudi dekle, ki je bilo oblečeno v bel plašč. Skupina je zbežala v smeri Miklošičeve ceste. Policisti vse okoliščine dogodka še preverjajo in zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.Vse, ki bi karkoli vedeli o dogodku ali so opazili navedeno skupino mladostnikov, naprošamo, da informacije sporočijo na Policijsko postajo Ljubljana Center, številko 113 ali anonimno na 080 1200.”

Ob začetku branja sporočila smo mislili, da je prišlo do sramotenja državnih simbolov Republike Slovenije ali pa morda do zažiga izraelske zastave (kar v tem času ne bi bilo nič nenavadnega, saj je propalestinskih skrajnežev tudi v Sloveniji precej veliko). No, v nadaljevanju sporočila pa je bilo v besedilu označeno, da gre za mavrično zastavo in da ne gre za državne simbole. Očitno je šlo za dogodek, ki se je zgodil že v soboto.

A policija je očitno še bolj bíla plat zvona, saj se je izkazalo, da je šlo za dogodek, ki je močno vznemiril tudi premierja Roberta Goloba. Dejal je namreč: “Ostro obsojam včerajšnji incident na otvoritvi festivala LGBT filma. Mavrična zastava simbolizira ponos in pravice LGBTQ skupnosti, vsakršno uničevanje zastave je zato nedopustno in neprimerno. Nestrpnost in diskriminacija na podlagi različnih osebnih okoliščin v družbi nimata mesta. Zavračam vsa dejanja sovraštva in vse oblike diskriminacije.” 

Precej sprenevedavo sporočilo, saj je znano, da so bili predstavniki vlade tiho, ko je prišlo do napadov na simbole Pohoda za življenja – zastavice na Kongresnem trgu, ki opozarjajo na pomorjene nerojene otroke. Tudi ob nekaterih zlorabah in napadih na državne simbole je sedanja vlada skupaj s predsednikom ostala tiho:

Skratka, precej selektivna logika. Navsezadnje, mavrična zastava je bila v prvotni izvedbi simbol miru in ne LGBT ideologije. Postavlja pa se vprašanje, ali bi, če bi prišlo do zažiga kakšne druge zastave (denimo vatikanske) vlada to dejanje opredelila kot performans oziroma izraz umetniške svobode.

Če bi torej storilce kaznovali, bi jih kvečjemu lahko upravičeno kaznovali zaradi uničevanja tujih stvari, zaradi širjenja sovraštva pa le v primeru, če bi storilci svoj motiv za zažig izpovedali kot izraz sovraštva do istospolno usmerjenih. Dosedanja sodna praksa je pokazala, da so bili storilci podobnih kaznivih dejanj, usmerjenih proti sedanji opoziciji ali katoliški Cerkvi, bili deležni tolerance s strani sodišč in represivnih organov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine