-1.4 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Dve novinarski združenji ostro nad scenariste Tarče: »To je bil javni linč na Franca Kanglerja«

Piše: Sara Kovač  (Nova24tv)

“To je bil javni linč Franca Kanglerja, česar si nacionalna televizija, se pravi televizija v državni lasti, ki jo vsi prisilno plačujemo, res ne bi smela privoščiti. Pomislite, nekdanji mariborski župan je bil obravnavan v 26-ih zadevah, v prav vseh je bil oproščen ali so opustili kazenski pregon, nato pa pride Erika Žnidaršič, ki z uredništvom Tarče organizira javno sojenje, pri čemer se postavi v vlogo sodnika in tožilca” se je na včerajšnjo Tarčo odzval Jože Biščak predsednik  Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev. Iz Združenja novinarjev in publicistov pa so zapisali, da je bila včerajšnja TV Tarča na samem robu novinarske etike. “Glede na to, da je bil kazenski postopek zoper Franca Kanglerja v vseh postopkih, ki so jih izpostavili v oddaji, ustavljen, se zdi, da je bila oddaja namenjena predvsem njegovi osebni diskreditaciji, česar si RTV Slovenija kot javni medij nikakor ne bi smela privoščiti.”

V pravnih državah velja, da je obtoženec nedolžen, dokler se mu ne dokaže krivda. Francu Kanglerju se krivda ni dokazala, kar pomeni, da je nedolžen v prav vseh zadevah. A očitno ne za TV Slovenija, saj je uvodnik prispevek novinar Žan Dolajš zmontiral kot obtožnico, voditeljica pa je Kanglerju nato sodila. Celo to so si dovolili, da so nekatere zadeve predstavili kot verodostojne prisluhe, čeprav teh sploh ni bilo, ampak samo uradni zaznamki kriminalista, so še dejali iz združenja domoljubnih novinarjev.

Zdi se, da je TV Slovenija skupaj s Socialnimi demokrati že začela predvolilno tekmo. Njena prva tarča je očitno zavezništvo desnih in sredinskih strank Povežimo Slovenijo, kjer je vidni član prav  Franc Kangler in ki ji raziskave javnega mnenja kažejo zelo dobro, je dejal Jože Biščak, urednik revije Demokracija in predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev (SZDN). “Prav srhljivo pa je naslednje. V Tarči so poudarili, da so Kanglerju rekli, če jim posreduje dosjeje primerov. Ne vem, ali so neumni ali pa tako pokvarjeni, da so pričakovali, da jim jih bo Kangler dal. Večkrat je namreč že povedal, da je v teh dosjejih marsikaj ponarejenega, prav tako so v njih anonimke, ki so jih kriminalisti sami pisali. Jasno je, da človek, ki je bil uradno spoznan za nedolžnega in katerega dosjeje s prikritimi preiskovalnimi metodami morajo zdaj uradno uničiti (ali pa bi jih že morali), tega ne bo izročil. Zakaj le, če je spoznan za nedolžnega. Ampak Tarča, kot je poudaril novinar, je dosjeje sama pridobila. Kot da bi rasli na drevesu. Zato je povsem na dlani, da bodo ti primeri kmalu v rokah urednikov in novinarjev medijskega mainstreama ter da bodo dosjeje postali orožje globoke države za diskreditacijo Kanglerja. To je grozljivo.”

Jože Biščak (Foto: Nova24TV)
Jože Biščak (foto: Nova24TV)

Nasploh je pri nekaterih predstavnikih medijskega mainstrema opazno, da se nikakor ne morejo sprijazniti, da tožilski in sodni konstrukti pri ljudeh, ki jih sovražijo, padejo in so posamezniki spoznani za nedolžne. Blaž Zgaga, za katerega težko rečem, kaj sploh je, na družbenih omrežjih Janeza Janšo ožigosa za fašista, koruptivnega človeka in še kaj. Ne vem, na katerih tabletah je in kakšno kavo pije, ampak to so znaki patološke zafrustriranosti. To je bilo opaziti tudi pri ustvarjalcih zadnje Tarče.

“Ne želim se vmešavati v delo uredništev, še posebej ne pri zasebnih medijih. Naj delajo, kar želijo, toda naj jasno povedo, da so ideološko opredeljeni. Nihče jim ne bo zameril. Če to lahko počno zasebni mediji, pa tega ne smejo početi pri nacionalni televiziji. Še posebej ne, da sami organizirajo javno sojenje in linč nedolžnega človeka,” je še komentiral Biščak.

Združenje novinarjev in publicistov: Tega si RTV Slovenija kot javni medij nikakor ne bi smeli privoščiti!
V Združenju novinarjev in publicistov menijo, da je bila včerajšnja TV Tarča na samem robu novinarske etike. Glede na to, da je bil kazenski postopek zoper Franca Kanglerja v vseh postopkih, ki so jih izpostavili v oddaji, ustavljen, pravijo, da je bila oddaja namenjena predvsem njegovi osebni diskreditaciji, česar si RTV Slovenija kot javni medij nikakor ne bi smela privoščiti. “Novinarjem sicer ni mogoče odrekati pravice, da se lotevajo tudi tem, za katere akterjem na sodišču ni bila dokazana krivda, zagotovo pa je slovenskem političnem prostoru veliko bolj spornih, predvsem pa veliko bolj aktualnih tem, ki bi jih veljalo novinarsko obdelati. Če že, bi se veljalo za Kanglerjev primer vprašati, kako je lahko večino prikritih preiskovalnih ukrepov zoper njega odobril sodnik, ki tudi po ugotovitvah vrhovnega sodišča ni mogel dajati videza nepristranskosti, ker je bil s Kanglerjem v sporu še iz časov, ko je bil ta poslanec DZ” Takšne oddaje zato upravičeno zbujajo pomisleke o drugačnih, nenovinarskih namenih njihovih avtorjev, so še dejali.

Spomnimo, da je tudi član programskega sveta RTV Slavko Kmetič je po ostri kritiki javnosti včerajšnje oddaje Tarča pozval predsednika programskega sveta Cirila Baškoviča, da skliče izredno sejo programskega sveta RTV Slovenija. Kmetič je prepričan, da je bila oddaja izvedena v nasprotju njihovim poslanstvom, ker so se na televiziji oziroma v oddaji postavili v vlogo sodnika, kljub temu, da so bili postopki povezani s Kanglerjem že pravnomočno zaključeni. “TV se je postavila v vlogo sodnika, čeprav so bili postopki o katerih je bilo govora pravnomočno zaključeni, gost pa tako s strani slovenskega pravosodja v vseh postopkih spoznan za nedolžnega,” je izpostavil Kmetič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine