17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Državni zbor Republike Slovenije je potrdil sedmi protikoronski zakon; podprli so ga poslanci SDS, SMC, NSi, DESUS in SNS ter oba predstavnika narodnostnih manjšin

Državni zbor Republike Slovenije je včeraj zvečer sprejel sedmi protikoronski zakon, ki je vreden 550 milijonov evrov. Tudi ta prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa tako kot prvi protikoronski zakon dodatke za najbolj ranljive skupine prebivalstva, med njimi upokojence, študente in družine. To je pomemben uspeh za vlado pod vodstvom Janeza Janše in celotno vladno koalicijo ter tudi druge poslance, ki se zavedajo svoje odgovornosti.

Zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, bo lahko delodajalec odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Odbor DZ za finance je v ponedeljek to določbo iz zakonskega besedila črtal, danes pa so jo poslanci na predlog SDS in NSi vanj vnovič zapisali. Pri tem bo imel delavec pravico do odpravnine.

“Nikogar ne želimo prisilno odsloviti,” je o tem dopolnilu dejal Jožef Horvat (NSi). A če bo delodajalec na nekem delovnem mestu, ki ga zaseda delavec z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, potreboval mlajšo silo, bo lahko prekinil pogodbo o zaposlitvi. “Tak delavec se bo torej upokojil in imel zagotovljeno vso socialno varnost,” je dejal Horvat.

Ni pa SDS in NSi uspelo z določbo, da se kršiteljem vladnih odlokov odreče pomoč za blažitev posledic epidemije covida-19, kar sta predlagali potem, ko so v soboto inšpektorji zaradi neupoštevanja prepovedi obratovanja zapečatili smučišče Krvavec. Večina navzočih na današnji plenarni seji je soglašala, da ta določba v zakonu nima kaj iskati.

Za čas epidemije zakon določa denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve, predvideno je tudi izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka najbolj ranljivim skupinam – upokojencem, študentom, zaposlenim z najnižjimi plačami, otrokom do 18. leta starosti, staršem z več otroki, starejšim kmetom z nizkimi dohodki. Za 100 evrov bo v času epidemije višji tudi dodatek za nego otroka.

Za vsakega novorojenega otroka bo država še leto dni po koncu epidemije plačala 500 evrov. Ta določba velja za otroke, rojene že od letošnjega 1. januarja dalje.

Verski uslužbenci bodo za zadnje tri mesece letos prejeli mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov. Glede te določbe je Violeta Tomić (Levica) vztrajno spraševala, kako verski uslužbenci dokazujejo izpad dohodka.

Zaposlenim v javnem zdravstvu in domovih za starejše, ki delajo z bolniki s covidom-19, zakon do konca leta 2021 prinaša za najmanj 30 odstotkov višje plače, tistim, ki so okužbi z novim koronavirusom še posebej izpostavljeni, tudi v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov.

Vlada je predlog novega protikoronskega zakona pripravila z namenom omilitve posledic, ki jih je epidemija covida-19 povzročila gospodarstvu in prebivalstvu, je zjutraj povedal finančni minister Andrej Šircelj. Z njim se podaljšujejo nekateri ukrepi iz predhodnih šestih protikoronskih zakonov, drugi so novi.

Zakon prinaša številne dodatne ukrepe na področju gospodarstva, ki naj bi po njegovih besedah podjetjem olajšali spopad z epidemijo, ohranili delovna mesta ter omogočili preživetje dejavnosti, ki v teh časih ne smejo poslovati oz. delujejo okrnjeno.

Med drugim se bo povečal obseg sredstev, namenjen za zagotavljanje likvidnosti gospodarstva. Tista podjetja, ki jih je koronska kriza najbolj prizadela, bodo lahko tudi koristila posebna posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada z državnim jamstvom. Šircelj je pri tem omenil podjetja v storitvenih dejavnostih, gostinstvu, turizmu in transportu.

Pri kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, se povračilo teh stroškov lahko podvoji do 2000 evrov mesečno na zaposlenega. Podaljšuje se pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov, med novimi ukrepi za blažitev posledic epidemije je pomoč za prostovoljna gasilska društva v višini od 2000 do 4500 evrov. Še dodatnih 1000 evrov lahko pričakujejo tista, ki imajo v lokalni skupnosti status osrednje enote.

Določeni so še nekateri popravki veljavne protikoronske zakonodaje, med drugim delodajalcem pri uveljavljanju subvencioniranja čakanja na delo ne bo treba več dokazovati, da imajo poravnane vse dajatve. Ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa bo veljal še do konca junija 2021.

Vlada je predvidela, da bi bile lahko trgovine izjemoma odprte v nedeljo, 3. januarja, kar pa je DZ danes iz zakona črtal. Tako so predlagali poslanci LMŠ, SAB, SD in Levice in poslanec slednje Primož Siter je dejal, da so bile trgovine zaprte tri dni zapored tudi minuli konec tedna, pa smo vsi preživeli.

Že v ponedeljek je odbor za finance preprečil ukinitev sklada za razvoj nevladnih organizacij, v katerega se stekajo neporabljena sredstva, ki bi jih lahko zavezanci za dohodnino namenili kateri od nevladnih organizacij. Ostaja pa v zakonu zapisano zvišanje deleža, ki ga je mogoče nameniti za donacije, na odstotek od obračunane dohodnine zavezanca.

Čeprav ne gre za blažitev posledic epidemije so poslanci podprli tudi dopolnilo SMC, naj se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona Slovenski tiskovni agenciji izplača zaostale obveznosti za opravljanje javne službe v letu 2020, financiranje iz državnega proračuna pa zagotovi tudi v letu 2021.

DZ RS je zakon sprejel s 50 glasovi poslancev (SDS, SMC, NSI, DeSUS, NSi, SNC in poslanca narodnostnih manjšin) za, proti je glasovalo sedem poslancev Levice. Poslanci LMŠ, SD in SAB so se tako kot pri prejšnjih protikoronskih zakonih glasovanja vzdržali.

Podpora zakonu kaže realno večino v Državnem zboru Republike Slovenije, ki se zaveda odgovornosti do države in njenih državljanov.

Evidenca dokumenta

Vsebina dokumenta

DRŽAVNI ZBOR

Glasovanje dne:

29.12.2020 ob 22:47:07

55. Izredna seja

 

Faza postopka:

 

Dokument:

 

Kvorum:

82

Za:

50

Proti:

7

Naslov:

 

Ime in priimek

Kvorum

Glasoval

BAH ŽIBERT ANJA

Kvorum

Za

BAKOVIĆ PREDRAG

 

Ni

BANDELLI MARKO

Kvorum

Ni

BEVK SAMO

 

Ni

BREZNIK FRANC

Kvorum

Za

BRINOVŠEK NADA

Kvorum

Za

CIGLER ŽELJKO

Kvorum

Proti

ČERNIGOJ ANDREJ

Kvorum

Za

DIMIC IVA

Kvorum

Za

DIVJAK MIRNIK LIDIJA

Kvorum

Ni

DOBLEKAR BORIS

Kvorum

Za

FERJAN JURE

Kvorum

Za

FURMAN KARMEN

Kvorum

Za

GOLUBOVIĆ BRANE

Kvorum

Ni

GREGORČIČ MONIKA

Kvorum

Za

GRIMS BRANKO

Kvorum

Za

HAN MATJAŽ

Kvorum

Ni

HEFERLE TINA

Kvorum

Ni

HORVÁTH FERENC

Kvorum

Za

HORVAT JOŽEF

Kvorum

Za

HOT MEIRA

Kvorum

Ni

HRŠAK IVAN

Kvorum

Za

IRGL EVA

Kvorum

Za

IVANUŠA JANI

Kvorum

Za

IVANUŠA LIDIJA

Kvorum

Za

JELINČIČ PLEMENITI ZMAGO

Kvorum

Za

JERAJ ALENKA

Kvorum

Za

JURŠA FRANC

Kvorum

Za

KALOH DEJAN

Kvorum

Za

KEPA FRANCI

Kvorum

Za

KNEŽAK SONIBOJ

 

Ni

KOCIPER MAŠA

Kvorum

Ni

KOPRIVC MARKO

Kvorum

Ni

KORAŽIJA BOŠTJAN

Kvorum

Proti

KORČE JERCA

Kvorum

Ni

KORDIŠ MIHA

Kvorum

Proti

KOVAČIČ ALJAŽ

Kvorum

Ni

KRAMAR FRANC

 

Ni

KRIVEC DANIJEL

Kvorum

Za

LENART JOŽE

Kvorum

Ni

LENART JOŽEF

Kvorum

Za

LEP JURIJ

Kvorum

Za

LEP ŠIMENKO SUZANA

Kvorum

Za

LISEC TOMAŽ

 

Ni

MEDVED RUDI

Kvorum

Ni

MERJASEC LEON

Kvorum

Za

MESEC LUKA

Kvorum

Proti

MÖDERNDORFER JANI (JANKO)

Kvorum

Ni

MOŠKRIČ JANEZ

Kvorum

Za

MURŠIČ BOJANA

Kvorum

Ni

NEMEC MATJAŽ

Kvorum

Ni

PAULIČ EDVARD

Kvorum

Ni

PAVLIN BLAŽ

Kvorum

Za

PAVŠIČ ROBERT

Kvorum

Ni

PEČEK IGOR

Kvorum

Ni

PERIČ GREGOR

Kvorum

Za

PODKRAJŠEK BOJAN

Kvorum

Za

POGAČNIK MARKO

Kvorum

Za

POJBIČ MARIJAN

Kvorum

Za

POLNAR ROBERT

Kvorum

Za

PREBIL NIK

Kvorum

Ni

PREDNIK JANI

 

Ni

PREVC MIHAEL

Kvorum

Za

RAJH ANDREJ

Kvorum

Ni

RAJIĆ BRANISLAV

Kvorum

Za

REBERŠEK ALEKSANDER

Kvorum

Za

ROSEC FRANC

Kvorum

Za

SIMONOVIČ BRANKO

Kvorum

Za

SITER PRIMOŽ

Kvorum

Proti

SLUGA JANJA

Kvorum

Za

STAROVIĆ VOJKO

Kvorum

Ni

SUKIČ NATAŠA

Kvorum

Proti

ŠAREC MARJAN

Kvorum

Ni

ŠIŠKO DUŠAN

Kvorum

Za

ŠKRINJAR MOJCA

Kvorum

Za

ŠUŠTAR TADEJA

Kvorum

Za

T. VATOVEC MATEJ

 

Ni

TANKO JOŽE

Kvorum

Za

TOMIĆ VIOLETA

Kvorum

Proti

TRČEK FRANC

Kvorum

Ni

UDOVČ MATEJA

Kvorum

Za

VERBIČ DUŠAN

Kvorum

Za

ZABRET ANDREJA

Kvorum

Ni

ZAVADLAV UŠAJ ELENA

Kvorum

Za

ZORČIČ IGOR

Kvorum

Za

ŽIDAN DEJAN

 

Ni

ŽIDAN GREGOR

Kvorum

Ni

ŽIŽA FELICE

Kvorum

Za

ŽNIDARIČ MOJCA

Kvorum

Za

ŽNIDAR LJUBO

Kvorum

Za

Zadnje novice

Sorodne vsebine