24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Državni svet izglasoval tudi veto na zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti: Uporaba t. i. omnibus pristopa ni utemeljena

Piše: C. R.,STA

Državni svet je na današnji izredni seji s 17 glasovi za in 13 proti izglasoval odložilni veto na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Podporniki veta so prepričani, da bi bilo bolje novelirati vsak zakon posebej in ne s t. i. omnibus pristopom.

Zakon, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec, bi sicer v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše. Minuli četrtek je DZ zakon sprejel z 52 glasovi podpore. Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike.

Predlog za odložilni veto so vložili v Inženirski zbornici Slovenije, kjer jih predvsem moti poseganje v gradbeni zakon. Člani komisije DS za državno ureditev so pobudi na dopoldanski seji omenjene komisije prižgali zeleno luč.

Komisija je opozorila, da zakon posega v 11 vsebinsko zelo različnih zakonov, zato uporaba t. i. omnibus pristopa ni utemeljena, je pobudo svetnikom na izredni seji DS predstavil predsednik komisije Rajko Fajt. Menijo, da bi bilo treba predlagane rešitve obravnavati ločeno, torej vsako zakonsko novelo posebej, kar bi pomembno prispevalo k pravni varnosti. Na komisiji so ugotovili, da so nekatere predlagane spremembe primerne, določenih zadev pa ne morejo podpreti, zato predlagajo, da se o zakonu še enkrat odloča.

Po besedah Fajta so kritični predvsem do sprememb zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, o orožju ter o prevozih v cestnem prometu. Opozorili so tudi na mnenje Inženirske zbornice Slovenije glede poseganja v gradbeni zakon.

Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike, je na seji spomnila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Obravnavani zakon je po njenih besedah nekaj radikalno drugačnega. “Zakona ni pisala neka majhna skupina moških v oblekah, ampak odvetniki in civilnodružbene organizacije z namenom povrnitve demokratičnih standardov,” je dejala.

Predstavnice Inštituta 8. marec so sicer sejo državnega sveta predčasno zapustile, saj, kot je dejala Kovačeva, “je očitno, da so tukaj nezaželene”. V izjavi za medije po končani seji pa so poudarile, da so “šokirane nad nivojem debate in očitki, ki so se pojavili na sami seji”.

Ob tem je Kovačeva zavrnila očitke, da vpeljujejo radikalno spremembo, grobo posegajo v pravni red in da predstavljajo grožnjo demokratični ureditvi. “Zakon je nastal, ker se je začelo trgati demokracijo v Sloveniji,” je dejala.

O očitkih, da nenadno spreminjajo politično shemo, pa Kovačeva pravi: “Ja, spreminjamo jo, bile so volitve in namen volitev je, da se slovenska politika spremeni in da se spremenijo ukrepi”. T. i. omnibus pristop pa je po mnenju inštituta upravičen, saj da je vsem vključenim zakonom skupno to, da so bile “spremembe v času vlade Janeza Janše sprejete na nedemokratičen način, po hitrih postopkih, skrito pred očmi javnosti, pri odločanju pa niso upoštevali mnenja stroke”.

Predlog veta so podprli v interesni skupini lokalnih interesov, kjer jih moti poseganje v upravljanje izobraževalnih zavodov, je pojasnil vodja skupine Milan Ozimič. Trenutna zakonodaja namreč omogoča tudi državi kot ustanovitelju zavoda možnost soupravljanja.

Po drugi strani pa so vetu nasprotovali v interesni skupini delojemalcev, ki je po besedah Lidije Jerkič obravnavanim določbam nasprotovala že v času sprejemanja zakonov, zato vsebino zakona proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti podpirajo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine