14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Državna sekretarka za področje zdravstva Jelka Godec: Začasen dvig zdravniških plač je posledica epidemije, kar bi sindikati morali razumeti

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Do dviga plač zdravnikov je prišlo zaradi epidemije in je šlo za začasen ukrep in se dejansko sploh še ni zgodil, saj aneks sploh še ni bil podpisan. Predvsem gre za začasni ukrep do konca leta 2022 in to bi morali sindikati razumeti. Ne gre za trajno spremembo,” je prepričana Jelka Godec, državna sekretarka za področje zdravstva. 

Danes poteka stavka v zdravstvu in socialnem varstvu. Stavkajo tako v zdravstvenih domovih, kot tudi v bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih, CSD-jih in lekarnah. Kot razlog za stavko sindikati navajajo zahtevo po višjih plačah in željo po boljših delovnih pogojih. Ekonomist Matej Lahovnik se je ob tej priložnosti odzval na trditev zdravstvene delavke oziroma strežnice v UKC Ljubljana, ki je navedla, da si zasluži vsaj minimalno plačo, in da je januarja prejela zgolj 54o evrov rednega izplačila. Spomnil je, da je bila minimalna plača za polni delovni čas januarja 1024 evrov bruto oziroma 736 evrov neto.

Stavko pa je za naš medij komentirala državna sekretarka za zdravstvo Jelka Godec“Enotnega plačnega sistema že dolgo več ni. Plačna razmerja znotraj tega sistema so se že davno porušila. Nekatere plačne skupine so si plače višale na različne načine, z dodatki itd.” Decembra je vlada podpisala dogovor oziroma spremembo tarifnega dela. Šlo je za dvig v povprečju za tri plačne razrede. Glede poteka samih pogajanj pa se težko opredeljuje, ker glede tega ni bila obveščena, upa pa da bo prišlo do določenega dogovora med deležniki – glede normativov in standardov ter da se bodo našle rešitev, ki bo preprečile slabšanje razmer.

Glede očitkov o dvigu plač zdravnikom, zlasti na levici pa je dejala, da je do dviga plač zdravnikov prišlo zaradi epidemije in je šlo za začasen ukrep in se dejansko sploh še ni zgodil, saj aneks sploh še ni bil podpisan. Predvsem gre za začasni ukrep do konca leta 2022 in to bi morali sindikati razumeti. Ne gre za trajno spremembo.
Stavka zdravstvenih delavcev, Novo mesto. (Foto: STA)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine