15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Državljani smo financirali Mukija?! To razgrinjajo pogodbe Ukoma v obdobju Šarčeve vlade!

Piše: Sara Bertoncelj

Iz pogodb, ki jih je objavil Ukom, je jasno razvidno, da so se iz davkoplačevalskega denarja napajali predvsem projekti levičarskih NVO-jev, ki so se osredotočali na solidarnost, enakost, migrante in sovražni govor. “Tu tudi najbolj naivni lahko razumejo zakaj ti NVO-ji spodkopavajo vlado Janeza Janše,” je opozoril državni sekretar v Ministrstvu za notranje zadeve dr. Božo Predalič in izpostavil njihovo bojazen, da ne bodo več mogli “molzti” našega denarja.

Urad Vlade RS za komuniciranje (Ukom) je objavil vsebino pogodb, podpisanih za obdobje od 1. januarja 2019 do 15. marca 2020 ter za obdobje od 13. marca 2020 do 28. februarja 2021. Na seznamu najdemo Danes je nov dan, Društvo delavska svetovalnica, Društvo Humanitas aneks, Društvo Terra Vera, Ekološko kulturno društvo, Mirovni inštitut, Ninamedia, Pekarna Magdalenske mreže in podobno. Že pred dnevi so sicer objavili tudi dokumentacijo za evidenčno naročilo izvedbe komunikacijskih storitev v pripravi in izvedbi komunikacijske podpore projektu promocije cepljenja proti covid-19 ter ponudbe neizbranih ponudnikov. “Ker mora biti vse transparentno,” je na Twitterju ob objavi zapisal direktor Ukoma Uroš Urbanija in verjetno namignil tudi na direktorja STA Bojana Veselinoviča, ki poslovno dokumentacijo še vedno skriva.

dr. Božo Predalič, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve, je objavljene pogodbe komentiral: “Tu tudi najbolj naivni lahko vidijo, kako je Šarčeva vlada dodatno financirala levičarske NVO-je. Tu tudi najbolj naivni lahko razumejo, zakaj ti NVO-ji spodkopavajo vlado Janeza Janše. Bojijo se, da ne bodo več mogli molzti javnega (vašega) denarja.“

Plačevali smo Mukija?
Če si na hitro ogledamo pogodbe, ki so bile sklenjene še pod prejšnjo vlado, hitro opazimo, da je rdeča nit solidarnost, enakost, istost, migranti, multikulti, sovražni govor in tako naprej. “Delavnice kritične pismenosti na temo vzrokov in posledic migracij ter vlogi medijev pri kreiranju sovražnega govora,” je naslov prve točke projekta z naslovom Na polovici poti, ki ga je za sofinanciranje prijavil zavod, ki se ukvarja z multikulturnim sodelovanjem, Pekarna Magdalenske mreže. V projekt je tudi zajeta delavnica gledališča zatiranih, javna debata z mladimi o migracijah, skupnostno kvačkanje in nogometni turnir. Vrednost projekta znaša 11.250 evrov, Urad je sofinanciral 9 tisoč evrov. Toliko – za občutek, kam je odtekal naš denar.

Nekdanja direktorica Ukoma Kristina Plavšak Krajnc. (Foto: STA)

“Kaj bi za 6 tisoč evrov naredil Muki iz Danes je nov dan – najboljša je tista iz pogodbe – en sestanek z vplivneži 🙂 ko res nimaš več idej, kaj zapisati v pogodbo, da bi vsaj nekaj zgledalo,” je pripomnil Urbanija na Twitterju. Direktor in soustanovitelj zavoda Danes je nov dan Filip Muki Dobranić je namreč prijavil projekt z namenom odpiranja pogovora o lažnih in sovražnih novicah na Instagramu s spletnimi vplivneži – pod točke projekta pa so poleg posveta in dogodka z vplivneži našteli tudi sestanek z njimi.

Pogodba Danes je nov dan (Vir: gov.si)

Za kontrast je Ukom objavil tudi pogodbe, ki so bile sklenjene v času aktualne vlade. Videti je, da Ukom tokrat sofinancira bolj praktične projekte, sestanke z vplivneži pa so očitno za nekaj časa odložili. V pogodbah najdemo storitve, kot so raziskava gledanosti televizijskih programov, raziskava obdobja v času osamosvajanja Slovenije – logično, glede na to, da letos mineva 30 let od tega dogodka – članke na to temo ter komunikacijsko podporo projektu promocije cepljenja proti covidu – kar je še toliko bolj logično in primerno, glede na to, da smo v času epidemije. Skratka, precej jasno je, da so NVO-ji v krču, saj jih skrbi, da Ukom pod aktualno vlado, ne bo več imel toliko posluha za mešanje megle in neskončne debate na njim priljubljene teme. Tudi tu velja, kar je dr. Peter Jambrek glede tranzicijske levice povedal v zadnjem intervjuju – tisti, ki so svoj položaj dobili brez nekih lastnih zaslug, torej zgolj zato, ker so bili pridni znotraj politične hierarhije se zgrozijo, ko vidijo, da bi jim bil položaj lahko odvzet. Dobro se namreč zavedajo, da do enakega položaja nikoli več ne bodo prišli – česa drugega pametnega namreč niso sposobni početi. Borili se bodo do zadnje kaplje krvi, a seveda ne svoje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine