6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Družbeno privilegirana in izjemno bogata Prelesnikova del kolesja nenehnega ter vseobsegajočega spopada trde tranzicijske levice z Janševo vlado

Piše: Vida Kocjan

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je zelo aktivna pri vsem, kar se nanaša na Janeza Janšo, stranko SDS, ki jo vodi, ali pa vlado pod njegovim vodstvom. Povsem drugačno pa je njeno ravnanje v primeru, ko se mora odločati o njej ljubi levičarski srenji. Pri obravnavanju zadev, ki se nanašajo na čas Janeza Janše, se obrača tudi na sodišče, ki ji praviloma sledi. Spomnimo se tudi njenih »aktivnosti« v času preprečevanja širjenja novega koronavirusa oz. aplikacije PCT.

Ena zadnjih zadev pa je današnje sporočilo, da je upravno sodišče pritrdilo mnenju, da bi moral nekdanji generalni sekretariat vlade (se ve, v času Janševe vlade) prosilcu kot informacijo javnega značaja posredovati dve mnenji vladne službe za zakonodajo, in sicer o spremembah zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2021 in 2022 ter predlogu o debirokratizaciji.

Informacijska pooblaščenka je pozdravila »odločitev sodišča«, v ustanovi so zapisal, da je v demokratični družbi nujno in legitimno, da ima »javnost vedno zagotovljen podroben vpogled«.

Zaščitila Goloba

Vse lepo in prav, če bi Prelesnikova tako ravnala v vseh primerih. Tako pa je še zelo živ primer z 31. maja 2022, ko je zavrnila pritožbeni postopek, ki ga je na zahtevo portala Siol.net oz. podjetja TS media vodila zoper podjetje v državni lasti, GEN-I, v času, ko je tega vodil Robert Golob.

Na portalu so od GEN-I zahtevali posredovanje pogodbe s podjetjem SEE M. & C, vključno s podpisanimi aneksi. Podjetje je ustanovila in dolgo vodila Vesna Vuković, GEN-I pa je s tem podjetjem leta 2019 sklenil pogodbo, nato pa še več aneksov. GEN-I je podjetju nakazal 103 tisoč evrov, zadnje nakazilo v višini 3.660 evrov je bilo letos. Prelesnikova pa je odločila, da javnost ne sme izvedeti, zakaj je Golob plačal 103 tisoč evrov podjetju Vesne Vuković, nekdanje sodelavke portala Cenzurirano in od 1. septembra dalje predstavnice za stike z javnostmi v stranki Gibanje Svoboda.

Razkritju sta nasprotovala tudi Golob in GEN-I, Prelesnikova pa je zapisala, da GEN-I ob podpisu pogodb in aneksov ni bil v pretežni lasti države, zato javnost ne sme izvedeti za razloge nakazil podjetju v lasti Vukovićeve. Dodajmo, da je Vukovićevi denar nakazalo tudi podjetje Gorenje, kjer pa so po razkritju takoj pojasnili namen teh nakazil.

Goloba pokrila že tudi drugi dan vladanja

Nadalje se je Prelesnikova izkazala tudi pri odločitvi, da ima nova Golobova vlada pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov javnih uslužbencev. Že 3. junija (dva dni po imenovanju nove vlade) je sporočila, da gre v tem primeru za prosto dostopne podatke javnega značaja. Verjetno nam ni treba ugibati, da bi  bilo njeno ravnanje povsem drugačno, če bi vlado vodil Janez Janša.

Kdo je Mojca Prelesnik?

Zaslovela je po tem, da so njen protopip privilegirani, bogati in tisti iz dela trde tranzicijske levice. Portal pozareport.si je že pred časom razkril, da gre za družbeno privilegirano in izjemno premožno pravnico. Poročena je z odvetnikom Robertom Prelesnikom, partnerjem ene od najbogatejših slovenskih odvetniških pisarn, »a tudi vpletenih v številne sporne tranzicijske privatizacije državnih podjetij«. Pred tem je bila krajši čas poročena tudi z – nekoč – razvpitim umetniškim likom rumenega tiska Arturjem Šternom.

Na funkcijo informacijske pooblaščenke je prišla s funkcije generalne sekretarke državnega zbora, ko je tega vodil Pavel Gantar, nekdanji vidni član LDS, nato Zares.

Prelesnikova velja za kader Gregorja Golobiča. Požar pa je zapisal, da je tudi del kolesja nenehnega in vseobsegajočega spopada trde tranzicijske levice z Janševo vlado, pri čemer uživa polno in povsem nekritično medijsko podporo in praktično neomejen dostop do večinskih medijev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine