-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Društvo novinarjev Slovenije za vdor v RTVS očitno krivi vlado, ki zagovarja cepljenje; Odzval se je tudi premier Janez Janša

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Po vdoru okultnega gibanja OPS v prostore RTV se vrstijo odzivi in obsodbe tega dejanja.  Oglasil se je notranji minister Hojs, ki je dejanje obsodil. Janez Janša je dejal, da se mora vsako nasilno prilaščanje javnega prostora in grožnje obsoditi in kaznovati enako. Miro Petek iz ministrstva za kulturo je prav tako dejal, da ne podpirajo tovrstnih dejanj in dodal, da na ministrstvu s “takimi in podobnimi pacienti živijo že leto in več. Vaša politična opcija pa jim vselej ploska. Mediji iz vseh teh bolnikov delajo heroje.” Oglasili so se tudi iz Društva novinarjev Slovenije, ki za vdor očitno krivijo vlado, ki zagovarja cepljenje, je na Twitterju zapisal Aleš Primc.

Ob vdoru skupine protestnikov, ki nasprotuje trenutnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, na RTV Slovenija v DNS opozarjajo, da je napad na avtonomijo javnega medija nedopusten. “Napad na javni medij ni samo napad na novinarstvo, ampak je napad na temelje demokracije. Takšen odziv ljudi je le vrh ledene gore sovražne nastrojenosti proti medijem, ki delujejo v javnem interesu, spodbujajo ali celo kreirajo pa jo najvišji nosilci oblasti,” so zapisali v odzivu za javnost.

 “V društvu že dolgo opozarjamo, da se lahko sovražnost iz družbenih omrežij ter ščuvanje proti novinarkam in novinarjem in medijem, ki smo mu priča, prelevita v fizično nasilje, kar se je izkazalo danes z napadom na RTV Slovenija.” Zapisali so še, da je takšen odnos do medijev rezultat načrtnih napadov na novinarstvo, na javne medije, kot sta RTV Slovenija in STA, in tudi druge osrednje slovenske medije, ne glede na to, da so vsi v epidemiji izkazali izrazito državotvorno vlogo, čeprav radi širijo “novice”, da cepivo ne deluje. Ob tem je Aleš Primc zapisal “idiotizem Društva novinarjev Slovenije. Za vdor proticepilcev na RTV krivijo vlado, ki zagovarja cepljenje“.

Janez Janša je zapisal, da “vdor v poslopje RTV ali katero koli drugo javno zgradbo nima nobene zveze s svobodo izražanje. Je nasilje nad to svobodo. Storiti je treba vse, da se vsako samovoljno in nasilno prilaščanje javnega prostora in grožnje obsodi in kaznuje z enakimi vatli vedno in povsod”, in pripel slike vdora in ostalih protestov.

Dejal je še, da je večji problem kot protesti FB anticepilcev, ki se dogajajo marsikje po EU, “ravnanje ravnateljev in učiteljev, ki zanikajo virus. Ti učijo naše otroke. Tega pa drugod po EU praktično ne najdete. Zato je dovolj maškarade, taki ravnatelji in učitelji naj delajo kaj drugega.”

Oglasil se je tudi Milan Brglez iz SD, ki je začel obtoževati za “tišino”, čeprav je minister Hojs dejanje obsodil, nikjer pa ni zaznati odziva Tanje Fajon, predsednice SD.

Zadnje novice

Sorodne vsebine