11.6 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Društvo novinarjev Slovenije z vzvišenim pismom brani napake “primadon” z RTV Slovenija

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Na seji programskega sveta RTV Slovenija bodo na predlog generalnega direktorja RTV Slovenija razpravljali o delu novinarke RTV Slovenija Eugenije Carl (prispevek o diplomi poslanca DeSUS Branislava Simonoviča) in o delu odgovorne urednice informativnega programa RTV SLO Manice Ambrožič (cenzura intervjuja izraelskega veleposlanika Eyala Sela v konfliktu med Izraelom in teroristično skupino Hamas). V njun bran so stopili v Društvu novinarjev Slovenije, Aktivu novinarjev informativnega programa TV Slovenija in varuhinja pravic gledalcev. Na njihovo politično usmerjeno delovanje je spomnil Igor Pirkovič, nekdanji urednik oddaje Tednik. “ DNS in Aktiv novinarjev RTV v primeru rušenja Jadranke Rebernik aktivno sodelovala.”

Društvo novinarjev Slovenije je z javnim sporočilom stopilo v bran novinarki in urednici RTV, ki sta grobo kršili novinarske standarde in celo izjavili, da bo razprava na Programskem svetu RTV SLO o delu novinarke Eugenije Carl in odgovorne urednice informativnega programa Manice Ambrožič oblika pritiska na integriteto in neodvisnost odgovorne urednice informativnega programa. Zmotilo jih je tudi, da je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough napisal predlog za današnjo razpravo o obeh zaposlenih na javni televiziji.

foto: STA / Nebojša Tejić

Kot v zagovor do obeh izpostavljajo pozitivno mnenje varuhinje gledalcev in Aktiv novinarjev informativnega programa TVS. A vsak ve, kdo zaseda katero funkcijo in ne gre za ničesar drugega kot očitno branjenje napak Carlove in Ambrožičeve. Enako so Grahu spet očitali, da so njegove odločitve v nasprotju s stališči uredništva in stroke. Toda prava blamaža za stroko je delo Carlove in Ambrožičeve, še večja pa je obramba tovrstnega novinarskega dela.

Društvo novinarjev Slovenije in Aktiv novinarjev RTV delujeta kot pristranski političen organ
Društvo novinarjev Slovenije se je še enkrat izkazalo kot organizacija, pomembna za uspešno delovanje tranzicijskega omrežja v Sloveniji. V preteklosti so delovali izrazito politično in v spregi z levimi političnimi strankami v Sloveniji. Pred leti so prav zaposleni in novinarji DNS zagnali inkvizicijsko medijsko vojno proti takratnemu uredniku oddaje Tednik Igorju Pirkoviču zaradi intervjuja s hrvaškim glasbenikom Markom Perkovićem – Thompsonom. Zaradi tega prispevka je morala mesto odgovorne urednice informativnega programa zapustiti tudi Jadranka Rebernik. Glavna žrtev te afere Igor Pirkovič pa je opozoril, da je Aktiv novinarjev informativnega programa odločno sodeloval pri “inkvizicijskem” procesu.

Leta 2016 se je zgodila ena najhujših zlorab Programskega sveta, v katerem so aktivno sodelovali člani Društva novinarjev Slovenije. Na njej so se vidne novinarke informativnega programa RTV Slovenija spet delali medijske žrtve zaradi enega ali dva tvita sedanjega predsednika vlade Janeza Janše. Presenečenje je sledilo, ko sta dva znana “petkova” kolesarja za vodilnimi na seji razprostrla velik transparent “smrt janšizmu”. Osrednji mediji spornega dogodka sploh niso obsodili. Enako so bili tiho v Društvu novinarjev Slovenije. Prav Carlova je bila ena izmed osrednjih protagonistk. V preteklosti je večkrat verbalno žalila podpornike desne politične opcije. Sama raje dela cirkus iz sarkastičnega Janševega tvita že pet let in to predstavlja kot napad na svojo medijsko svobodo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine