16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Drago Kos je najel lovskega inšpektorja

Pretekli teden smo razkrili, da je podjetje R. U. R. v lasti Draga Kosa, nekdanjega kriminalista, ki je leta 1999 s policijskim sodelavcem Romanom Prahom kršil človekove pravice novinarja Tomaža Ranca, in nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije, ki je dobil v (takrat še) državni NLB odličen posel, plačan kar 250 evrov na uro, na račune štirih vidnih policijskih šefov, še preden je dobil posel v NLB, nakazal skupaj 140 tisoč evrov.  A to še ni vse! Po naših zanesljivih podatkih je Kos prek svojega podjetja plačeval tudi lovskega inšpektorja!

Drago Kos je vse državne uslužbence, tako policiste kot lovskega inšpektorja, plačeval kot fizične osebe. Tako je Mario Fojan na svoj račun pri Banki Koper prejel od Kosovega R.U.R. nakazilo, težko kar 12 tisoč evrov. Neto podjemna pogodba je bila navedena kot namen nakazila.

Vladni uslužbenec Fojan
Po naših informacijah je Mario Fojan vladni uslužbenec, ki v Kopru opravlja službo lovskega in ribiškega inšpektorja. Iz Kopra, natančneje z naslova Brolo 4, pokriva Obalno-kraško in Notranjsko regijo. Leta 1999 je izdal knjigo Delovanje in funkcija inšpekcije za morski ribolov v Republiki Sloveniji.

Leta 2006 je kot delegat Obalno-kraške regije neuspešno na izrednem občnem zboru Lovske zveze Slovenije kandidiral za člana nadzornega odbora, a ni bil izvoljen. Pogorel je na celi črti, saj je dobil le 9 glasov, pa še na glasovnici je pomotoma napisano Marko, namesto Mario Fojan. Več je dosegel znotraj Lovske zveze Koper, kjer je leta 2014 postal predsednik razsodišča.

Aktiven je tudi v Zvezi za športni ribolov na morju Slovenije. Na zboru članov v gostilni Karjola v Marezigah so mu 24. marca 2012 prepustili funkcijo člana verifikacijske komisije.

Oktobra 2016 se udeleži dvodnevnih kvalifikacij za državno prvenstvo iz čolna s palico kot član društva Skuša, a se ni kvalificiral. Pomerilo se je 25 tekmovalcev, Fojan pa je končal pri repu, na 23. mestu.

Kakšen je danes red v policiji
Po razkritju, kako so z zasebnimi posli poleg službe svoje finance v preteklosti izboljševali policisti, smo nedavno imenovano novo prvo uniformo slovenske policije Tatjano Bobnar vprašali, kako je s tem danes, ko je šefinja policije ona. Konkretno smo spraševali, ali Bobnarjeva odobrava “popoldansko” aktivnost policistov in kriminalistov in ali se ji zdi primerno, da imajo policisti popoldanske s.p.-je.

Policijsko pojasnilo je, moramo priznati, veliko bolj dolgočasno od informacij, ki jih razkrivamo, zapisali so: “Trenutno veljavna zakonodaja opredeljuje konkretne razloge za prepoved opravljanja del, ki jih policist ne sme opravljati. Opredeljena so v 75.členu zakona o organiziranosti in delu v policiji, še natančneje pa v pravilniku o delih, ki jih policist ne sme opravljati.” Pogled v navedene pravilnike kaže, da od leta 2013 policisti ne smejo opravljati zasebnega varovanja po zakonu, ki ureja zasebno varovanje, detektivske dejavnosti po zakonu, ki ureja detektivsko dejavnost, nalog rediteljske službe po zakonu, ki ureja javna zbiranja, razen na javnih shodih, ki jih organizira reprezentativni sindikat v policiji, in nalog vzdrževanja reda v gostinskih obratih. Policistom je prepovedano dajati strokovna mnenja ter izvedenske izvide in mnenja s področja dela policije, razen po odredbi pravosodnih ali upravnih organov. Policisti ne smejo opravljati nalog na področju notranje kontrole v zavarovalništvu in nalog pri odkrivanju in preiskovanju zlorab na področju zavarovalništva, opravljati ali spremljati izrednih prevozov po zakonu, ki ureja izredni prevoz po javni cesti, opravljati nalog prevoza, spremljanja ali varnostnega svetovanja po zakonu, ki ureja prevoz nevarnega blaga, če se naloge nanašajo na prevoz nevarnega blaga v cestnem prometu, ali opravljati strežbe pijač v gostinskih obratih in na javnih prireditvah po zakonu, ki ureja gostinsko dejavnost, na območju, kjer neposredno opravljajo policijske naloge v zvezi z nadzorom nad izvajanjem te dejavnosti, razen če strežbo pijač prostovoljno opravljajo na javnih prireditvah kot člani kulturnih, umetniških, športnih, humanitarnih ter drugih podobnih društev in organizacij, kadar jih organizirajo ti subjekti.

Na pojasnila Komisije za preprečevanje korupcije, kdaj so pogodbeno sodelovali s sodelavcem Kosovega R. U. R. Zlatanom Šušteršičem in koliko je pri njih zaslužil, pa še čakamo.

Andrej Žitnik/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine