19.6 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Drage gospe in gospodične, prav rad vam na strošek moje denarnice plačam kavo, a sem odločno proti, da država v imenu »menstrualne pravičnosti« uporabi moj denar, da lahko kupi za vas brezplačne higienske pripomočke

Piše: Kavarna Hayek

Če je nekaj »človekova potreba«, še ne pomeni, da so drugi dolžni, da ti plačujejo zadovoljevanje te potrebe. Najmanj to pomeni, da država prek davkov ukrade denar enim, da bi ugodila drugim. Z zagotavljanjem tako imenovane »menstrualne pravičnosti« ni nič drugače.

Ta norost, ki predpostavlja, da je »menstrualna pravičnost« vprašanje »pravičnosti v zdravju« in del boja proti »menstrualni revščini«, je konec tedna potrkala na vrata Slovenije: Golobova vlada je podprla postopno uvajanje brezplačnih higienskih pripomočkov za ženske (damskih vložkov in tamponov) v javnih ustanovah in bo preučila možnost financiranja. Kakopak, saj imamo tudi Svetovni dan menstrualne higiene (28. maj).

Pred leti je skrajna feministična skupina, ki se je poimenovala »Krvavelo bo«, pozvala ženske, naj na družbenih omrežjih pokažejo svoje z menstrualno krvjo umazane hlačke ali hlače. Na ta način naj bi ženske opozorile, da nimajo denarja za nakup vložkov ali tamponov. Ker polovico človeštva »prizadene« menstruacija, je nekako logično, da je brezplačna zaščita samoumevna, so menile. »Naj teče naša kri proti menstrualni revščini,« je bil njihov slogan.

No, za njihove želje je bil posluh držav zelo različen. Medtem ko je Škotska z zakonom določila, da so higienski vložki in tamponi za ženske brezplačni, je brazilski predsednik Jair Bolsonaro z vetom preprečil tovrstno potratnost države. Slovenija je zahtevam delno popustila lani, ko je vlada za higienske vložke in tampone določila nižjo stopnjo DDV, zdaj pa se nam obeta popolna »menstrualna pravičnost« v javnih ustanovah. Pobudnici predloga sta predsedstvi Dijaške organizacije Slovenije in Študentske organizacije Slovenije, brezplačne menstrualne higienske pripomočke pa bi se plačevalo bodisi iz državnega proračuna bodisi iz proračunov posameznih izobraževalnih ustanov.

Argumenta sta dva: (prvič), dostop do menstrualnih izdelkov je »temeljna človekova potreba«, (in drugič),  v toaletnih prostorih sta tako ali tako brezplačno dostopna toaletni papir in milo. Organizaciji očitno mešata tisto, kar levičarji zelo rado počno s temeljnimi človekovimi pravicami in svoboščinami. Ne razumejo (ali nočejo razumeti), da temeljna človekova potreba ni temeljna človekova pravica ali svoboščina, ki je človeku zagotovljena že s tem, ko obstaja kot človek. Organizaciji z brezplačnimi menstrualnimi higienskimi pripomočki zahtevata tujo lastnino, čeprav ni nihče dolžan nikomur zagotoviti ……

Nadaljevanje si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine