10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Dr. Vinko Gorenak: Tanja Fajon in njen levičarski politični aktivizem

Kaj vam je pomenilo ime Tanje Fajon pred slabimi desetimi leti ali več? Večina med vami, ki se je spomni, bi ocenila, da je šlo za novinarko – poročevalko nacionalne RTV iz Bruslja. Ker gre za nacionalno RTV, je samoumevno, da so njeni novinarji in poročevalci iz tujine povsem politično nepristranski in neodvisni.

Tako stanje bi bilo nekaj samoumevnega in evropsko novinarsko normalnega. Toda ali to velja za Tanjo Fajon oziroma ali je to takrat veljalo tudi zanjo? Močno dvomim. Vsakdo med nami – tudi Tanja Fajon, kot takratna novinarka, ima pravico do svojega političnega prepričanja. V to ni nobenega dvoma. Toda po novinarski karieri se je Tanja Fajon priključila SD. To pomeni, da so njena politična prepričanja pač leva, s čimer ni nič narobe. Podrobna analiza njenega poročanja iz Bruslja, v času njene novinarske kariere, pa bi zagotovo pokazala njeno levosučno novinarsko poročanje, a to ni predmet mojega prispevka. Tako analizo lahko še naredim.

Leta 2012, ko sem bil notranji minister, Tanja Fajon pa evropska poslanka iz kvote SD, je bila edina poslanka Evropskega parlamenta iz Slovenije, ki me je obiskala. Vsebine najinega pogovora se niti ne spominjam več, a o tem na notranjem ministrstvu zagotovo obstaja zapis.

Tisto, o čemer želim pisati v tem prispevku, pa je skrajni levi politični ekstremizem Tanje Fajon v času po letu 2012, zlasti pa v času po letu 2015, ko smo bili in smo še priča ilegalnemu migrantskemu navalu na države EU. Tanja Fajon ima vso pravico, da ima leve pa tudi ekstremno leve politične poglede na to vprašanje. Toda problem je v tem, da Tanja Fajon in levosučna politična trobila v Sloveniji enake, povsem enake pravice ne priznavajo tistim, ki mislijo ali mislimo drugače. Še več, vse tiste, ki mislijo ali mislimo drugače, ta ista Tanja Fajon in levosučni dominantni mediji razglašajo in žigosajo za ekstremiste in sovražno govoreče. Poglejmo nekaj primerov.

Tako se je zlagala nekdanja neodvisna novinarka
Konec leta 2017 ali v začetku leta 2018 sva se z Matejem Toninom udeležila zasedanja vodij poslanskih skupin EPP v Bruslju. Ne vem več, o čem smo točno razpravljali, a z Matejem Toninom sva bila na zasedanju prisotna cel dan, uro pred koncem pa sva odšla zaradi pravočasnega prihoda na letališče, ker sprejem zaključkov ni bil predviden. Zvečer pa na Twitterju opazim sporočilo Tanje Fajon o tem, kakšne zaključke smo sprejeli (na sestanku pa je sploh ni bilo). Kot da bi ona bila tam, midva s Toninom pa ne. Seveda sem se odzval in njeno sporočilo zanikal in jo opozoril, da je tam nisem videl. Odvrnila mi je, da se z menoj ne bo prepirala, ni pa priznala, da je bil njen tvit navadno lažno sporočilo ali “fake news”. Ne pozabite, pred tem je bila novinarka. Menda politično neodvisna in nepristranska.

Pa pojdimo v sedanjost. Tvite, ki so naklonjeni prihodu migrantov v Slovenijo in v EU, ki jih vsakodnevno objavlja Tanja Fajon, zelo težko prenašam, a se nanje praviloma sploh ne odzivam. Pred dnevi pa sem naredil izjemo. Tanja Fajon je objavila tole:

 

Tanja Fajon, mag.

✔@tfajon

Kako žalostno je brati zapise twittov nocoj… mislim, da to ni več sredstvo neke zdrave komunikacije ali pa ljudje, ki to pišejo, niso več normalni 🙁 ….

Takole sem ji odgovoril:

 

Tanja Fajon, mag.

✔@tfajon

Dec 12, 2018

Kako žalostno je brati zapise twittov nocoj… mislim, da to ni več sredstvo neke zdrave komunikacije ali pa ljudje, ki to pišejo, niso več normalni 🙁 ….

 dr. Vinko [email protected]>

Spoštovana! Imam popolnoma enake občutke, toda žalostijo me vaši twitti, ne razumem ali niste vec sposobna “zdrave komunikacije ali pa niste več normalna”… citiram vas, da ne boste to razglasila za moj “sovražni govor”.

Tanja Fajon pa kljub 35 “retvitom” in 133 “lajkom” na moje sporočilo sploh ni odgovorila. Ti državljani zanjo pač niso pomembni, tako kot jaz ne. Zadnja števila Nedeljskega dnevnika pa prinaša tole:

Zapis je jasen. Slovenskega državljana, zakonito izvoljenega župana občine Radenci, avtor zapisa dobesedno podi iz Slovenije. Tanjo Fajon sem zato vprašal tole:

Sprašujem @tfajon če je tole spodaj sovražni govor ali morda nacionalisticni izpad?

No, uganili ste, Tanja Fajon kjub 35 “retvitom” in 133 “lajkom” na moje vprašanje ni odgovorila.

So se pa zato masovno in enoumno, seveda levosučno, odzvali naši levosučni mediji na tvit poslanca SDS Tomaža Lisca, ki je poročanje Tanje Fajon iz Strasbourga po terorističnih napadih komentiral takole: 

[email protected]

Prijateljica ilegalnih migrantov v fazi EU volitev. ‘Če vabiš, plačaj’…

Tanja Fajon, mag.

✔@tfajon

Jure in Špela, mi trije smo se v Strasbourgu prešteli in smo vsi na varnem. Punci nisva bili daleč, sva se z množico umaknili. Center je zdaj izpraznjen. #Strasbourg

Pa se je vsulo nanj. Levosučni novinarji so ga lovili po državnem zboru, tako Tanja Fajon kot vsi omenjeni novinarji pa so ga obsojali kot prvovrstnega zločinca in sovražno govorečega človeka. Ja pa ja. Analiza tvitov Tanje Fajon, ki jo lahko naredim kadarkoli, bi jasno pokazala, da se s stališči Tanje Fajon ne strinja velika večina naših državljanov.

In kaj narediti? V levosučni slovenski medijski krajini, ki jo izkoriščajo levi ali skrajno levi politični ekstremisti tipa Tanje Fajon, nam ne ostane nič drugega kot govoriti, pisati in v nedogled ponavljati resnico.

dr. Vinko Gorenak/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine