7.8 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Dr. Stane Granda za Demokracijo: Samodestrukcija opozicije ne ogroža samo demokracije, ampak tudi življenje sodržavljanov!

Z zgodovinarjem dr. Stanetom Grando smo se pogovarjali o epidmiji novega koronavirusa, aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji, Evropi in svetu ter vladni odločitvi, da podpre projekt ustanovitve Muzeja slovenske osamosvojitve.

DEMOKRACIJA: Gospod Granda, za začetek bi vam postavil vprašanje, ki zadeva vse nas. Kako doživljete drugi val epidemije COVID-19 v Sloveniji, Evropi in svetu? Vemo, da je bilo nekaj podobnega tudi pred sto leti, ko je po Evropi in svetu pustošila t. i. španska gripa …

GRANDA: Počutim se zelo negotovo. Vse življenje sem bil prepričan, da odločam sam o sebi, tokrat je vse bolj ali manj v tujih, kot vidimo, povečini neodgovornih rokah. Mislim na one, ki epidemijo podcenjujejo ali celo zanikajo. Strah me je ljudi, ki zlorabljajo eno najhujših katastrof v slovenski zgodovini za svoje egoistične politične in ideološke cilje. To je zločin! Čudim se, da svojci pokojnih bolj na zarogovilijo. Mnogi od njih bi lahko bili še danes med nami. So res tako malo vredni, da se iz njihove smrti nekateri norčujejo? Nas je tako strah fizičnega nasilja demonstrantov in medijskega obračunavanja? Je Slovenija že popolnoma pod oblastjo Kadunca in RTVS?

Zboleli so že nekateri moji najbližji z vnukinjo na čelu. K sreči v blažji obliki. V vojni se lahko kam skriješ, v epidemijah pa niti pri zdravniku nisi varen. Oteženi so stiki z otrokoma, vnuki, s prijatelji, kolegi, študenti, ne morem v knjižnice, arhive. Nimamo pevskih vaj. Letos niti martinovali nismo. Sem star in nimam več dolgega življenja pred seboj.

DEMOKRACIJA: Kako pa gledate na ukrepe, ki jih sprejemejo vlade posameznih držav, tudi slovenska, da bi ustavili epidemijo?

GRANDA: Kot lahko vidim, medicinska veda ne ve ne kod ne kam. Zato odgovorne vlade, in mednje štejem tudi našo, težko sledijo njenim, včasih neenotnim navodilom. To neodgovorni izrabljajo za politično obračunavanje. To ima  v medijih, zlasti na RTVS, prednost pred tragedijo, stotinami mrtvih. Tudi to je javna RTVS! Kolikor lahko opazim, ima slovenska vlada pri tem neprimerno več težav. Tudi na tem področju se pozna, da še vedno ne znamo živeti v lastni državi, da ne cenimo življenja sodržavljanov! Na dan prihajajo posledice kulta samoupravljanja, kjer so predvsem nestrokovnjaki lahko čvekali o čemerkoli. Opozicija je vse skupaj spremenila najprej v ideološko vprašanje, kdor je sledil ukrepom, je bil fašist, sedaj pa za svoje neodgovorno početje krivi vlado, da je zamudila. Ne gre za neodgovorno politikanstvo, to je že na meji težkega zločina. Stotine mrtvih obtožujejo, krivca pa spet ne bo. Kot pri povojnih pobojih. Mislim, da bi morali povsem brezobzirno to vprašanje odpreti. Saj nismo v letu 1945 pa tudi (še) ne poraženi. Braniti se je pravica, predvsem pa dolžnost. Razmere so tako resne, da bi jim morali podrediti politikanstka čustva. »Rešilni avto je zapeljal na dirkalno stezo, prehitevanje bi moralo biti najstrože kaznovano.«

DEMOKRACIJA: V preteklosti ste velikokrat poudarili, da bi morale biti slovenske desnosredinske stranke bolj socialno naravnane. No, pod tretjo Janševo vlado se to nedvomno uresničuje, saj je vlada sprejela že šesti protikoronski sveženj pomoči gospodarstvu in prebivalstvu, v pomoč torej vsem družbenim slojem.

GRANDA: Kot krščanski socialec sem za določena vprašanja zelo občutljiv. V središču vrednot je človek, ne kapital. To mnoge moti. Poglejte, kaj zahtevajo in kako se predstavljajo organizatorji zabav. Ljudje umirajo, njim pa so prva skrb šotori in zvočna oprema. Pa nekateri športniki. Najbolj tragična je vloga ravnateljev ljudskih šol. V njej vidim posledico dejstva, da med njimi prevladujejo učitelji telovadbe. Samostojna Slovenija je šolsko vprašanje tako v kadrovskem kot vsebinskem pogledu, poglejte učne načrte, preveč podcenila. Nimam bistvenih pripomb k reševanju socialnih problemov. Opazujem pa, kako jim kapital nasprotuje. Prav pa bi bilo, da bi ljudem stokrat javno povedali, kdo je kriv za stanje v domovih za ostarele. Ve se, katera stranka je imela v dosedanji samoslovenski preteklosti naj dlje ta resor. Naj objavijo, kdo je prejel na desetine milijonov za svetovanje, gradilo pa se ni nič. Tudi to je svojevrsten genocid nad najstarejšim delom slovenske populacije. So po vsem, kar so pretrpeli, to zaslužili? Z resnico na dan. Ne se je bati!

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija!)

Zadnje novice

Sorodne vsebine