8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Dr. Sebastjan Valentan v intervjuju za novo Demokracijo: »Težko je razumeti, da verni ljudje še vedno nimamo pravega mesta v javnih sredstvih družbenega obveščanja, posebej še večinsko katoliško prebivalstvo.«

»Naša državna televizija recimo kulturnega programa ob osvetlitvi smreke na najbolj znanem trgu na svetu ni neposredno prenašala. Pa sem prepričan, da bi si velika večina slovenskih državljanov tak program z veseljem ogledala. Televizija pa bi se lahko pohvalila z izjemno gledanostjo,« nam je v pogovoru dejal dr. Sebastijan Valentan, ki je nedavno na Papeški univerzi Santa Croce v Rimu doktoriral s področja državnega religijskega prava in mednarodnega prava človekovih pravic.

 

DEMOKRACIJA: Kaj za vas pomeni, da Trg sv. Petra v Vatikanu krasi slovensko božično drevo iz kočevskih gozdov?

VALENTAN: Gre nedvomno za izredno promocijo Slovenije v svetu. Tega si mnogi niti ne znajo predstavljati. Ko smo vstopali na Petrov trg, so vzporedno z nami vstopali tudi akreditirani novinarji z vsega sveta, ki so želeli neposredno prenašati trenutek osvetlitve slovenskega drevesa. Rekel bi, da jih je bilo blizu 200. Škoda, da tega potenciala, ki ga tak dogodek ima, pri nas ne znamo unovčiti. Naša državna televizija recimo kulturnega programa ob osvetlitvi smreke na najbolj znanem trgu na svetu ni neposredno prenašala. Pa sem prepričan, da bi si velika večina slovenskih državljanov tak program z veseljem ogledala. Televizija pa bi se lahko pohvalila z izjemno gledanostjo. Nekaj nepozabnega je bilo, ko je na trgu zadonela slovenska himna, ki jo je izvajala godba vatikanske žandarmerije, in nato odlična predstavitev Slovenije na velikem zaslonu v sliki in pesmi. V tem dogodku je veliko simbolike. Smreka je visoka 30 metrov – 30. obletnica slovenskega plebiscita, stara je 75 let – torej je začela rasti leta 1945, pa še iz kočevskih gozdov prihaja – je treba temu še sploh kaj dodati?

DEMOKRACIJA: Je pa papež Frančišek sprejel tudi slovensko delegacijo. Mogoče veste, ali je prejel tudi povabilo za obisk v Sloveniji?

VALENTAN: Vem, da je papež vabilo slovenskih državnih oblasti že večkrat prejel. Njegov obisk nas ne bi samo potrdil v veri, ampak bi nam vlil novega upanja in dal zagona za naprej. Kamorkoli pride papež, vse ponori. Vsi ga želijo videti, se rokovati z njim, ga fotografirati. Je magnet, ki privablja množice tako vernih kot nevernih. Vsakdo lahko začuti, da je resnično božji poslanec, ki prihaja naproti človeku. Zaradi pandemije že nekaj časa ni potoval, bo pa marca odpotoval v Irak, kjer ga bo sprejel Slovenec, apostolski nuncij nadškof Mitja Leskovar. Kaže, da se je odločil, da bo potoval na zares tvegana območja, kjer lahko njegova navzočnost ljudem pomaga k boljšemu življenju. Ne vem, ali je v Sloveniji res tako hudo, kot želijo nekateri prikazati. Mislim, da nam gre kljub vsemu kar dobro.

Več si lahko preberete v novi Demokraciji!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine