23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Dr. Rončević o sovražni Golobovi izjavi: Gre za politiko levice, ki pomemben del političnega telesa demonizira in načrtno izključuje iz političnega procesa

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Slovensko javnost je pred dnevi, na volilno noč prvega kroga predsedniških volitev, premier presenetil z izjemno neprimerno javno izjavo. Drugo poglavje predvolilne kampanje, ki jo levica želi spremeniti v kulturni boj, se je odvilo včeraj. Nika Kovač je na socialnih medijih razkrila, da je bila žrtev domnevnega napada. O obeh dogodkih smo govorili s profesorjem sociologije dr. Borutom Rončevićem, ki je govor predsednika vlade označil kot strašno problematičnega, glede napada na Niko Kovač pa, da je domnevnega napadalca treba nemudoma poiskati in ustrezno kaznovati. Sicer jasno pove, kaj je izvirni greh degradacije javnega diskurza. Gre za politiko levice, ki pomemben del političnega telesa demonizira in načrtno izključuje iz političnega procesa. 

Kot vemo, si je predsednik vlade te dni privoščil izjave, ki jih v samostojni Sloveniji ne pomnimo in bolj kot na demokracijo spominjajo na neke temačnejše čase. Dejal je, da oni že ne bodo dovolili, da se “kandidat SDS” (op. Anže Logar vodi samostojno kampanjo) zavihti v predsedniško palačo. Želja po izključitvi političnega nasprotnika se je ponovila včeraj, ko je Nika Kovač, ki v javnem diskurzu deluje kot nekakšna poulična roka vladajoče stranke in ozadij, ki ji vladajo, za napad, ki ga je domala celotna javnost, vključno z našim medijem, obsodila, s prstom pokazala na našo medijsko hišo.

Ob vsem tem se je na desnem političnem polu izoblikovalo prepričanje, da je izvirni greh degradiranega javnega diskurza izključevanje enega dela političnega telesa – desnega. Ne samo izključevanje, še več, demonizacija in dehumanizacija. S sociologom dr. Borutom Rončevićem smo najprej spregovorili o izrazito spornem in nedemokratičnem govoru, ki si ga je predsednik vlade privoščil na volilno noč.

Dr. Borut Rončević (Foto: STA)

Golob nima pravice, da komunicira na tak način
“Omenjeni govor se mi zdi strahovito problematičen. Ne pozabimo, da gre za osebo, ki ima pod seboj represivni in obveščevalni aparat. Je pa dejstvo, da on sploh ne čuti potrebe, da bi komuniciral drugače, torej spoštljivo do svojih političnih konkurentov ali do ljudi, ki se z njim ne strinjajo, kar je najbolj problematično v tej zgodbi. On ima vso pravico, da podpre drugo kandidatko, to je v politiki nekaj najbolj normalnega, nima pa nobene pravice, da komunicira na tak način s tistimi, ki se z njim ne strinjajo, ki imajo drugačen svetovni nazor,” ocenjuje Rončević.

Levi pol že od osamosvojitve naprej ustvarja kulturo sovraštva do političnih nasprotnikov. (Foto: Twitter)

Želja po dehumanizaciji in demonizaciji političnega nasprotnika
Na vprašanje, ali se strinja z oceno, da je izvirni greh nasilja in degradiranega javnega diskurza ravno v želji levice, da je treba desnico izključiti iz javne debate, odgovori: “Točno tako! En del političnega telesa, ki niti ni tako majhen, se demonizira, se jih prikazuje, kakor da gre za nekoga, ki nima pravice obstajati. Denimo zmerjanje s fašisti, namen teh zmerljivk je prav dehumanizacija političnih nasprotnikov. Vzeti jim osnovno legitimnost in pravico do obstoja. Če sadiš veter, boš žel vihar, bi lahko rekli. To ni nikoli dobro. Mislim, da bi se morali vsi, ki delujejo v političnem prostoru, še posebej pa radikalna levica, ki sedaj obvladuje slovensko politiko, pomiriti in razmisliti, kako naprej.”

Domnevni napad Nike Kovač čim prej preiskati
Pri vsem skupaj je sicer jasno videti, da na levici obstaja želja, da se domnevni napad na Niko Kovač v kar največji meri instrumentalizira kot sredstvo kulturnega boja. Slednja je namreč napad nanjo nemudoma objavila na socialnih omrežjih, tej objavi pa je sledila še ena, na kateri se je slikala z nenavadno povito roko, zaradi česar se je javnost začela spraševati, ali ni bil napad v celoti “insceniran”, o čemer smo pisali v članku  Je šlo pri Niki za izmišljen eksces?.

“Želim si, da bi policija čim prej izsledila domnevnega napadalca. Iz dveh razlogov. Prvič, zato da bomo imeli prebivalci te države občutek varnosti. Ko se zgodi kaj takega, mora policija hitro in učinkovito reagirati. Do tega bi moralo priti že zaradi tega, ker se pojavljajo zahteve, domneve, da do tega napada v resnici sploh ni prišlo. Kar je po svoje grozno. Če je bil napad “isceniran” z namenom politične instrumentalizacije, je grozno, da je do tega prišlo. Če pa je do napada v resnici prišlo, pa je grozno, da se bodo v javnosti daljši čas pojavljala vprašanja o tem, ali se je to resnično zgodilo. Strašno pomembno je torej, da se domnevnega napadalca poišče in kaznuje. Glede na to, da se je to zgodilo na Bavarskem dvoru, najbrž obstaja posnetek dogodka, gre le za center Ljubljane, kjer je nameščenih veliko kamer. To osebo je treba najti in kaznovati. Če je bil napad insceniran, moramo priti do te informacije, če pa je bila ta oseba dejansko napadena, pa je strašno pomembno, da se domnevnega storilca najde in ustrezno kaznuje,” odločno pove Rončević in doda, da se je dogodek že instrumentaliziral v političnem boju, in sicer s strani, ki pravzaprav sama širi sovraštvo izključevanja in nerazumevanja.

Nika Kovač z nestrokovno povito roko (Foto: socialna omrežja)

Tudi sam je bil v preteklosti žrtev političnega nasilja
Rončević nam pojasni, da je bil tudi sam v preteklosti žrtev političnega nasilja. V času samopoimenovanih vseslovenskih “ljudskih” vstaj, ko je bil izpostavljen uradnik na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ga je na novogoriških ulicah verbalno napadel neznani možakar. “Tedaj je oseba, ki je ne poznam, ki je nisem nikoli več videl, čutila potrebo, da na ulici kriči name in mi grozi. Bilo je izredno neprijetno. Pomembno je, da do tega ne prihaja in da se razumemo, poslušamo ter slišimo.”

Razmisliti bi moral predvsem levi pol
Na vprašanje, kakšna je pot nazaj v drugačen javni diskurz, dr. Rončević odgovori, da gre za težko vprašanje. “Ko se enkrat razmere zakuhajo, se strašno težko odkuhajo. Mislim, da bi strašno pomagalo, če bi levi del političnega spektra malce zaustavil konje. Levi del političnega spektra je namreč tisti, ki ne želi ponuditi roke, ki ne želi komunicirati, ki poveličuje vrednote nedemokratičnih režimov, kot je bil socialistični in podobno. K temu morajo sevedab vedno prispevati vsi, da je politični diskurz kulturen, strpen, vključujoč in razumevajoč, ampak ta hip in že nekaj časa je situacija takšna, da tisti, ki najbolj kričijo proti sovražnemu govoru, istočasno sovražni govor producirajo.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine