28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

(PISMO BRALCA) Dr. Robert Rožič: Od tega tedna dalje projekt drugega tira namesto strokovnjakov nadzira aktualna politika in domnevno izvajalci sami

Piše: Dr. Robert Rožič univ. dipl. pravnik

Izjava za javnost dosedanjega predsednika nadzornega sveta (NS) družbe 2TDK ob politični zamenjavi članov nadzornega sveta družbe 2TDK.

Zgodila se je pričakovana politična  zamenjava članov NS državnega podjetja 2TDK, ki nadzoruje največji infrastrukturni projekt v Sloveniji, to je izgradnjo drugega železniškega tira Divača – Koper.

Osebno, kot dosedanji predsednik NS 2TDK, sem takšno politično zamenjavo pričakoval, saj sem bil v preteklem tednu deležen raznih “nasvetov”, “pritiskov” in sugestij. Sugestije so bile v smeri, da naj zaradi podražitve materiala uvrstim potrjevanje oz. protokol o večmilijonskih podražitvah projekta 2TDK na dnevni red seje NS. Ker te podražitve niso bile strokovno utemeljene in bi izgradnjo drugega tira neupravičeno podražile za več milijonov evrov, tega nisem uvrstil na dnevni red seje NS.

Dosedanji nadzorni svet 2TDK je vseskozi ravnal strokovno in v skladu z vsemi poslovnimi in moralnimi načeli. Za ta NS so bile strokovnost, odgovornost in delo v dobro družbe vedno na prvem mestu. Anekse, ki so bili strokovno upravičeni, smo potrdili, neupravičenih aneksov nismo in tudi ne bi potrdili. Ponosen sem, da smo vedno sprejemali odločitve na strokovni podlagi in po tehtnem ter strokovnem razmisleku, vedno v dobro družbe 2TDK.

Nismo popustili nikakršnim pritiskom, ne od zunaj in ne v sami organizaciji, na kar sem prav tako zelo ponosen.

Člani NS zagotovo ne bi podprli zahtev za večmilijonske podražitve brez predhodnih strokovnih analiz in primerjav ter upoštevanja indeksov, ki se uporabljajo za podražitve v tujini, podobno kot se npr. podražitve materiala ob vodenju primerljivih največjih državnih investicijskih projektov obravnavajo v bližnjih državah Avstriji, Nemčiji in Italiji. Sam ne bi nikoli podprl večmilijonskih podražitev projekta na podlagi pavšalnih izračunov, zato sem že na investicijski komisiji 2TDK poudaril, da v kolikor bomo kdaj na NS obravnavali podražitve materiala in projekta, nas bo moral izvajalec za vsak kilogram materiala prepričati, da je podražitev utemeljena in upravičena ter v skladu z določili OZ.

Tega gradiva o večmilijonskih podražitvah projekta drugi tir nisem uvrstil na dnevni red seje NS še iz enega razloga, ki ga navajam v nadaljevanju. Izvajalci podjetju 2TDK zaradi zamud pri izvedbi dolgujejo že več kot 10 milijonov evrov (pogodbene kazni). Določila zakona določajo, da se izvajalec ne more sklicevati na zvišanje cen materiala, v kolikor se cene materiala podražijo po tem, ko je prišel v zamudo.

Ker podražitev, aneksov in raznih protokolov o večmilijonskih podražitvah projekta 2TDK kot predsednik NS nisem želel uvrstiti na dnevni red zadnje seje NS in se z njimi tudi nisem strinjal, nas je aktualna politika zamenjala.

Od tega tedna dalje projekt drugega tira namesto strokovnjakov nadzira aktualna politika in domnevno izvajalci sami. Vse to bo v prihodnje najverjetneje pomenilo, da se bo ta projekt iz sedanje cca. milijarde evrov vredne investicije, podražil za več sto milijonov evrov in to v škodo davkoplačevalskega denarja.

Srečno Slovenija!

Dosedanji predsednik NS 2TDK d.o.o. Robert Rožič univ. dipl. pravnik

twitter: robert_rozic

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine