4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Dr. Peter Frost pojasnjuje, zakaj je bela rasa najbolj raznolika rasa na svetu

Evropa je pri barvi oči in las prebivalstva bolj raznolika kot je preostali svet. Povedano drugače. Bela rasa je najbolj raznolika rasa na svetu. Čemu ta raznolikost rase, ki je najbolj uspešna v zgodovini človeštva?

Kanadski doktor antropologije Peter Frost se ukvarja predvsem s fenomenom raznolikosti pri barvi oči in las pri Evropejcih v primerjavi z Neevropejci, kjer je barva oči in las bolj uniformna. Frost je to raznolikost poizkušal pojasniti v eseju, ki ga je objavil tako na svoji alma mater, Univerzi Laval v Kanadi, kot tudi na univerzi St. Andrews na Škotskem.

Frost pravi v svojem eseju, da ima večina ljudi na našem planetu samo eno barvo las in eno barvo oči. Evropejci so po tem pravilu velika izjema: njihovi lasje so sicer lahko črni, a so tudi rjavi, laneni, zlati ali rdeči; oči so lahko rjave, a so tudi modre, sive, mandljeve ali zelene. Tovrstna raznolikost je najbolj vidna na območju vzhodnega Baltika in zajema severno, centralno in vzhodno Evropo (Slovenci spadamo v skupino, kjer ima 50-80 odstotkov prebivalstva svetle lase in/ali oči). Bolj ko se pomikamo vstran od tega jedra raznolikosti proti jugu in vzhodu, bolj narašča odstotek ljudi, ki imajo rjave oči in črne lase.

VEČ SI LAHKO PREBERETE V TISKANI IZDAJI REVIJE DEMOKRACIJA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine