9.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Dr. Milan Zver za Demokracijo: Na levici je panika, ker vlada dobro opravlja svoj posel

O političnem dogajanju v Sloveniji, Evropski uniji in svetu smo se pogovarjali z evropskim poslancem in podpredsednikom Slovenske demokratske stranke dr. Milanom Zverom. Kot poznavalec evropskega dogajanja ugotavlja, da vlada pod vodstvom Janeza Janše, primerjalno gledano, v času epidemije novega koronavirusa zelo dobro vodi našo državo. Kritičen je do ravnanja opozicije.

 

DEMOKRACIJA: Gospod Zver, glede na to, da ste tako evropski poslanec kot tudi podpredsednik SDS, bi se najprej dotaknila domačega dogajanja. Štirinajsta koalicijska vlada pod vodstvom Janeza Janše ima za seboj že dobrih sedem mesecev izredno turbulentnega in napornega vladanja. Kako bi ocenili njeno dosedanje delo?

ZVER: Na levici je panika, ker vlada dobro opravlja svoj posel. Dejstvo je, da je tretja vlada, ki jo vodi Janez Janša, Sloveniji zagotovila ugodne finančne pogoje za naslednjih sedem let. Poleg domačega proizvoda, ki bo naslednje leto znova rasel, je 10,5- milijardna težko izpogajana injekcija iz Bruslja kot magnet, ki vleče levico nazaj na prestol. In pri tem ne izbira sredstev. Levica je znana po tem, da uspešno porablja, kar desnica ustvari. Tisto, kar mora presenetiti vsakega normalnega človeka, pa je agresivnost, ki jo kažejo celo v času korona krize, ko so ljudje ogroženi in umirajo. Spravili so se ne samo na politike, ampak tudi na strokovnjake. Kultura pesti je torej še vedno vodnica za levo politično platformo.

DEMOKRACIJA: Se pravi pozitivna ocena dela vlade …

ZVER: Absolutno. Odlična, brez dvoma. Si morete predstavljati, da bi nas vodila prejšnja vlada ali pa nekakšen Kul? V žargonu rečeno, še trafike jim ne bi pustil voditi. Poglejte samo ukrepe sedanje vlade na področju gospodarstva in sociale. Prvi val smo odpravili najhitreje v EU z minimalnimi posledicami za gospodarstvo. Pa v zunanji politiki, kjer smo spet na zemljevidu. Uspehi vlade so vidni, čeprav deluje vlada v res neugodnih razmerah. Če bi v različnih podsistemih najsposobnejši prišli na vodstvena mesta, bi bile razmere še boljše. A odpornost starih struktur, podprtih z dominantnimi mediji, je res grozna, zlasti v t. i. represivnem delu državnega aparata.

DEMOKRACIJA: V koaliciji imamo štiri politične stranke: SDS, SMC, NSi in DeSUS. Glede na to, da ste politolog in sociolog me zanima, kako bi politično označili to vlado? Je programsko desna, desnosredinska ali sredinska?

ZVER: Živimo v izrednih razmerah, tako da vlada kaže podobo vlade narodne rešitve. Sedaj gre za stati inu obstati, če si sposodim Trubarja. Filozofija ukrepov te vlade je usmerjena tako v socialo kakor tudi v gospodarstvo, ki se rešuje davčnih in birokratskih ovir. Se pravi, da gre za bistveno širšo paradigmo, ki je ni mogoče umestiti v preozke šablone klasičnih usmeritev.

DEMOKRACIJA: V mislih imam dejstvo, da je verjetno najbolj socialna vlada v vsej slovenski zgodovini.

ZVER: Lahko bi temu tako rekli. Za največjo koalicijsko stranko tako ali tako velja, da je  socialno usmerjena, da želi pomagati vsem slojem, zlasti najrevnejšim, ki pomoč najbolj potrebujejo. Njeni konkurentki SD je vselej šlo za to, da so nagrajevali uradništvo, migrante in tiste, ki so divje privatizirali slovensko gospodarstvo. Najmočnejši tajkuni so člani SD.

DEMOKRACIJA: No, nekateri na levici jo kljub temu označujejo za fašistoidno in fašistično. Kako gledate na tako etiketiranje?

ZVER: Naša levica npr. zelo hvali novozelandsko laburistično premierko Jacinde Ardern, ki je sprejemala veliko bolj drastične ukrepe kot naša vlada. Dvojna merila. Sicer pa levica vselej potrebuje sovražnika, da ga potem etiketira s priložnostno oznako. Ko jih spremljam v parlamentu, opazim, da politiko še vedno razumejo kot razredni boj, ne pa kot tekmovanje programov in njihovih nosilcev. Čeprav je znano, da sta fašizem/nacizem in socializem/komunizem sorodni ideologiji po mnogih parametrih.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine