21.7 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Dr. Milan Krek: Umiritve epidemiološkega izbruha še ni možno napovedati, med nami se že širi različica omikron 2

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Na praznični torek smo zabeležili nekoliko manj novih okužb (5076), a to po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka še ne pomeni, da se izbruh epidemije umirja. Okužil se je tudi predsednik vlade Janez Janša in njegova sinova. Krek je poudaril, da bomo realno sliko, ali se epidemija umirja, videli šele v ponedeljek ali torek, medtem ko med nami že kroži različica virusa omikron 2. “Vrh z omikronom 1 smo že doživeli, številke pa se nekoliko umirjajo. Sedaj se širi različica virusa omikrona 2 in še ni jasno, ali bo število okužb pričelo upadati ali bomo priča novemu vrhu okužb,” nam je dejal in pojasnil, da o omikronu 2 vemo še premalo, zato tudi ni jasno, kako se bo ta različica tudi obnašala in vplivala na naša življenja.

Včeraj so ob 1566 PCR-testih in 51.036 hitrih antigenskih testih potrdili 5076 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 173.691 primerov aktivnih okužb, kar je 12.387 primerov manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 9862, kar je 2710 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev pa znaša 8239, 588 manj kot dan prej.

Kot opaža direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, se število okužb nekoliko umirja, a vseeno ne v taki meri, da bi v prihodnje bilo tako malo okužb kot na praznični dan. “Samo danes smo do 9. ure že potrdili 1700 okužb,” je pojasnil. Kot je dodal, bomo v ponedeljek ali torek lahko bolj z gotovostjo vedeli, kje smo po številu okužb. “Vrh z omikronom 1 smo že doživeli, številke pa se nekoliko umirjajo. Sedaj se širi različica virusa omikrona 2 in še ni jasno, ali bo število okužb pričelo upadati ali bomo priča novemu vrhu okužb,” nam je še pojasnil.

Image

V bolnišnicah se trenutno zdravi 1056 bolnikov, zaradi covida-19 548 bolnikov, s covidom-19 pa 508 bolnikov. Od tega se jih na intenzivni negi zdravi 147, zaradi covida-19 125 in 22 bolnikov s covidom-19. V nedeljo je zaradi covida-19 umrlo 18 ljudi. Krek opaža, da se situacija v bolnišnicah še ne izboljšuje, prednost pri omikronu pa je ta, da imamo manj bolnikov na intenzivni negi kot pri prejšnjih različicah. “Glede na to, da o omikronu 2 vemo še zelo malo, je tudi zelo težko napovedati, kakšna bo situacija v bolnišnicah v naslednjih mesecih,” je poudaril Krek.

foto: Pixabay

Umiritev izbruha epidemije je tako še prehitro pričakovati, potek izbruha pa bo predvsem odvisen od obnašanja različice omikron 2. “Lahko pričakujemo, da bo omikron 2 izpodrinil omikron 1, vendar lahko v tem primeru gre za njegovo nadgradnjo. Še ne vemo, kako se bo obnašala,” je pojasnil in dodal, da so pred nami meseci, ko lahko virus razvije še druge različice, saj je po svetu premalo cepljenega prebivalstva in ima virus idealne pogoje za svoj razvoj.

Odzivi na cepljenje v Sloveniji so slabi
Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.262.083 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.213.779. Odzivi na cepljenje so po mnenju Kreka izjemno slabi, saj še vedno nimamo zadostno precepljenega prebivalstva, vsekakor pa je po stanju v bolnišnicah videti, da cepljenje pomaga pri blažjem prebolevanju bolezni. “Zaenkrat obstaja tudi vprašanje, ali bomo pričeli cepiti s 4. odmerkom cepiva in koga bomo cepili,” je še dejal in napovedal, da bi lahko kmalu pričeli cepljenje s poživitvenim odmerkom za mladostnike, ko bo Evropska agencija za zdravila (EMA) to tudi odobrila.

Slika je simbolična. (foto: Printscreen / YouTube)

Krek še opozarja, da so maske v zaprtih še vedno obvezne in na odprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti zadostne medosebne razdalje. Prav tako poziva k rednemu prezračevanju prostorov in opozarja pred izrednim stanjem v bolnišnicah. “V nekaterih zdravstvenih domovih in bolnišnicah že poročajo o izrednem stanju zaradi bolniških odsotnosti in karanten. Podobno velja tudi v gospodarstvu, saj je veliko delavcev zaradi okužbe odstotnih iz dela.”

Tudi premier Janez Janša ni ušel koronavirusu. Medtem ko je izpostavil, da se je dve leti uspešno izogibal virusu, v torek pa sta bila na samotestiranju pozitivna oba njegova sina, njegov test pa je bil takrat še negativen, danes pa je pokazal okužbo z novim koronavirusom. Kot je zapisal ob sliki testa, ki jo je objavil na Twitterju,  ima vse klasične simptome, ki pa so zaenkrat milejši.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine