0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Dr. Miha Pogačnik v intervjuju za revijo Demokracija: »Ustavno sodišče se je samo potisnilo v precej neugodno in po mojem mnenju brez potrebe tudi neugledno situacijo«

Piše: Metod Berlec 

S strokovnjakom za mednarodno pravo, pravo Evropske unije, reševanje mednarodnih sporov in do nedavnim vodjem vladne službe za zakonodajo prof. dr. Miho Pogačnikom smo se pogovarjali o aktualnem dogajanju v Sloveniji in Evropi.

 

DEMOKRACIJA: Lani aprila ste postali vršilec dolžnosti direktorja vladne službe za zakonodajo. Levi mediji so vas takoj napadli, češ kako to, saj naj bi proti vam potekalo več sodnih preiskav … Kako je s tem? V prej omenjenem twitu ste zapisali, da že 12 let doživljate diskreditacijo glavnih slovenskih medijev …

 

Pogačnik: To je bilo tudi zame res svojevrstno presenečenje in težka osebna odločitev. Večino profesionalne kariere sem namreč preživel v glavnem kot svetovalec in univerzitetni profesor.

Na tem položaju sem se znašel po spletu okoliščin, saj bi moral v tem času v skladu z večletnimi pripravami s prijatelji že drugič prejadrati Atlantik in potem še Pacifik vse do Avstralije. Pa je prišel novi koronavirus in čez čas povabilo vlade. V teh hudih časih za Slovenijo povabila te izjemne ekipe nisem mogel zavrniti … 

DEMOKRACIJA: Vse od nastopa sedanje vlade se Slovenija sooča z epidemijo novega koronavirusa. Kako je to vplivalo na delo te vladne službe, saj je bilo treba situacijo na hitro reševati? Z odloki … 

Pogačnik: Vladna služba za zakonodajo se je pač soočila tako z novo epidemijo kot energijo nove vlade.

Oboje je terjalo večjo učinkovitost strokovnih sodelavcev, v mojem času se je dvignila za več kot 30 odstotkov. Mislim, da mi prav nihče od njih, ki jih štejem za visoko kvalitetne pravne strokovnjake in sem se z njimi vseskozi posvetoval, tega ne zameri.

Odloki so se sprejemali v skladu z veljavno zakonodajo, kontrolnih strokovnih prerezov je glede na digitalizirane postopke v vladi precej. Enako velja za odloke v zvezi z zahtevami zdravstvene situacije zaradi covida-19, kjer so sodelavci res spremljali situacijo tako rekoč 24 ur na dan.

In vlada je na mestu zato, da vlada. Pri nas je ustavno in zakonsko ustrezen za poteze, na katere je namerjeno vprašanje, pač vladni odlok. Tako je tudi v primerljivih državah, ponekod pa raven spustijo celo na raven pristojnega ministra.     

DEMOKRACIJA: No, v zadnjem času ustavno sodišče precej razburja z nekaterimi odločitvami, ob katerih se človek ne more znebiti občutka, da so vsaj delno tudi politično motivirane. Pred časom je precej odmevala njihova odločitev, da so bili vladni odloki o prepovedi in omejevanju števila udeležencev na shodih v času epidemije novega koronavirusa neustavni. Kako gledate na te njihove odločitve? 

Pogačnik: O ustavnem sodišču sem imel ves čas in seveda še imam, vsaj kot o instituciji, visoko mnenje. Tu se je v novejši slovenski zgodovini vendarle pretežno, z različnimi izjemami, zvrstilo, kar je najboljšega v slovenskem pravu.

V primeru spopadanja s covidom-19 pa je po mojem mnenju ustavno sodišče, govorim o večini podpisanih pod odločbe, prevzelo za državo in narod precej tragično vlogo.

Sam sem podal nekaj negativnih ocen, v katerih sem se precej zadrževal v korist pozitivnega duha za narod in državo in so strokovno precej blažje od ocen nekaterih nekdanjih ustavnih sodnikov in nekdanjih sodnikov Evropskega sodišča za človekove pravice.

Ustavno sodišče se je samo potisnilo v precej neugodno in po mojem mnenju brez potrebe tudi neugledno situacijo ter s pravnim in z intelektualnim zanimanjem pričakujem, kako se bo iz tega izvleklo.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

Zadnje novice

Sorodne vsebine