15.5 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Dr. Metod Berlec v Škocjanu: »Moramo se zoperstaviti avtoritarnim, diktatorskim težnjam vladajoče leve garniture«

Piše: Janja Strah

Na srečanju podpornikov Nove24TV in Demokracije, ki je danes potekalo v Škocjanu, je zbrane nagovoril tudi glavni in odgovorni urednik Demokracije dr. Metod Berlec, sicer tudi voditelj oddaje Beremo. Med drugim je opozoril na pomembno vlogo medijev, ki opozarjajo na avtoritarne, diktatorske težnje sedanje vladajoče leve garniture oziroma na stranpoti slovenske tranzicije.

Nagovor dr. Metoda Berleca objavljamo v celoti:

»Dragi prijatelji, drage prijateljice Nove24TV in Demokracije! Vsi prav lepo pozdravljeni še z moje strani! Vsi prav lepo pozdravljeni v imenu uredništva revije Demokracija in spletnega portala Demokracija! Vesel sem, da smo se na tem lepem kraju, v Škocjanu, zbrali v tako velikem številu.

Tokrat bi  povedal samo nekaj besed o aktualnem političnem trenutku! In dejstvu, da je po letu dni vladavine Golobove vlade, v temelju ogrožena naša ustavna demokracija!

O sistemu parlamentarne demokracije in znotraj tega o sistemu »checks in balances« (se pravi zavor in ravnovesij) so že pred stoletji pisali številni evropski razsvetljenski misleci. Z njimi so predpostavljali razpršitev politične moči na zakonodajno, izvršilno in sodno vejo oblasti. S tem, da druga drugo omejujejo in ima vsaka od njih približno enako odgovornost ter moč, »da prepreči dominacijo enega človeka, skupine ali veje oblasti«.

Glede na to, da se Slovenija nahaja, kot je pred leti zapisal pokojni dr. Lovro Šturm, ‘v posttotalitarnem družbenem redu, v prehodnem obdobju med nekdanjim nedemokratičnim družbenim sistemom, temelječim na monopolni oblasti komunistične partije in novim, vzpostavljajočim se sistemom ustavne demokracije’, je še posebej pomembno, da ta sistem deluje tudi v praksi. Ne samo na papirju!

V knjigi ‘Za demokratično in evropsko Slovenijo – proti totalitarizmom’, ki je izšla lani pred državnozborskimi volitvami, sem zato opozarjal na pomen tako državnozborskih, predsedniških kot tudi lokalnih volitev, saj je obstajala nevarnost, da tranzicijska levica spet prevzame vse tri veje oblasti. Vse ključne politične funkcije v državi. Žal se je ravno to zgodilo in sedaj se soočamo z negativnimi posledicami le-tega.

Izvršilna oblast pod vodstvom Roberta Goloba, ki ima povsem vidne avtoritarne težnje, si je povsem podredila zakonodajno vejo oblasti, saj ima vladajoča koalicija, ki jo sestavljajo Gibanje svoboda, SD in Levica udobno parlamentarno večino.

Sodna veja oblasti pa je bila tako ali tako vsa leta po demokratizaciji in osamosvojitvi (zaradi nedokončane tranzicije) bolj naklonjena tranzicijski levici. Po novem pa je Golobu uspelo s pomočjo medijev, vplivnih omrežij iz ozadja ter politično-mafijskih pritiskov, podrediti še slovensko ustavno sodišče. Le-to je (v resnici le štirje sodniki od devetih) prejšnji petek povsem nelegitimno preklicalo svoj sklep o začasnem zadržanju izvajanja dela Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je sprejelo (pet sodnikov od devetih) 16. februarja letos.

Pri čemer je povsem jasno, kot je opozoril v svojem ločenem odklonilnem mnenju ustavni sodnik dr. Rok Svetlič: ‘Ustavno sodišče nima podlage za tako odločitev niti v slovenski ustavi, niti v Zakonu o Ustavnem sodišču, niti v kakem drugem zakonu.’ Se pravi, da smo priča dobesedno ustavnem udaru! Napadu na pravno državo! Na vladavino prava!

Ustavna pobuda je namreč predstavljala edino pravno sredstvo, s katerim so pobudniki ustavne presoje pod vodstvom predsednika programskega sveta RTV Slovenija dr. Petra Gregorčiča trenutni oblasti preprečili samovoljno, arbitrarno in grobo politično podrejanje RTV Slovenija. Z odpravo začasnega zadržanja pa je ustavno sodišče ‘zaščitilo zakonodajalca (državno oblast) proti posameznikom, ki so skladno s pravom človekovih pravic lahko edini nosilci človekovih pravic’. Tako stališče odpira pomembno vprašanje, ali so človekove pravice v Sloveniji še učinkovito zavarovane oziroma varovane. In ker so pobudniki ustavne presoje ostali brez vsakršnega učinkovitega pravnega sredstva so se pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).

No, kljub temu pa so štirje ustavni sodniki odprli vrata za »osvoboditev« oziroma kadrovski pogrom nad vodstvom RTV Slovenija in kadri, ki vladajoči tranzicijski levici niso po volji. S pluralnimi pogledi na medijsko poročanje namreč motijo enoumje, ki bi ga vladajoči zopet radi vzpostavili, kot v prejšnjem režimu, na tem pomembnem javnem zavodu, ki ga plačujemo vsi slovenski davkoplačevalci!

Da bo mera polna, je predsednica republike Nataša Pirc Musar še ocenila, da polarizacija ustavnega sodišča ni prinesla nič dobrega, zato se bo sama, kot je dejala ‘maksimalno potrudila, da se z novimi imenovanji oziroma predlogi, kaj takšnega ne bo več ponovilo’. Se pravi, da bo kadrovska sestava ustavnega sodišča v prihodnje ideološko še bolj nagnjena v levo, kar je povsem skregano z načeli ustavne in parlamentarne demokracije!

Skratka, na vse možne načine se moramo zoperstaviti avtoritarnim, diktatorskim težnjam sedanje vladajoče leve garniture! In pri tem imamo nedvomno pomembno vlogo mediji, ki opozarjamo na te težnje, na te stranpoti slovenske tranzicije! S tem, ko ste naročnik Demokracije ali jo redno  kupujete in berete, prispevate k pluralnosti slovenskega medijskega prostora! Prav tako tudi s tem, ko gledate in podpirate televizijo Nova24TV!

Hvala Vam! Hvala tudi vsem, ki z veseljem gledate oddajo Beremo na televiziji Nova24TV! Vesel sem številnih pozitivnih odzivov!

Vabljeni na stojnicah k nakupu posebne izdaje revije Demokracija, DEMOKRACIJA MAGAZINA in revije KRIŽANKA ZA DESNIČARJE ter seveda knjig naše založbe Nova Obzorja!

Naj na koncu samo še rečem: Vsem Vam hvala za zaupanje in podporo! Hvala Vam! In Bog vas blagoslovi!«

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine