10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Dr. Matevž Tomšič za Demokracijo: Vprašanje je, ali bi nove volitve privedle do trdne večine in do stabilne vlade

O aktualnem dogajanju smo se pogovarjali s političnim analitikom in sociologom dr. Matevžem Tomšičem, ki je komentiral zadnje politične dogodke v Sloveniji.

 

DEMOKRACIJA: Zagotovo je že uvod v leto 2020 postregel s političnimi dogodki, ki se ne zgodilo vsak dan. Najprej je odstopil premier Marjan Šarec, še preden bi lahko odstopila denimo njegova ministra Erjavec in Šabeder. Kje so razlogi za odstop? Je to res razmerje v koaliciji?

Tomšič: Rekel bi, da se je zgodil kolaps znotraj celotnega kompleksa Šarčeve vlade. Tu ne gre samo za ministrsko ekipo, ampak tudi za samo stranko LMŠ, ki je začela razpadati. Ministra, ki sta nazadnje napovedala odstop, to sta finančni minister Bertoncelj in zdravstveni minister Šabeder, namreč prihajata iz kvote Šarčeve stranke. Šarec je torej začel izgubljati ljudi iz svoje najožje ekipe. Že prej so ga zapustili nekateri najožji sodelavci, kot sta njegov gospodarski svetovalec Urlep, nekdanji predsednik uprave Leka, in diplomat Kirn, ki je edini v tej ekipi imel kompetence s področja  mednarodnih odnosov. Na koncu je Šarcu ostal edino njegov sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, ki je bil tudi glavni operativec. Nezadovoljstvo v zvezi s Šarcem v koaliciji pa je bilo povezano prav s številnimi očitki o postavitvi Črnčeca, obvladovanjem novinarjev, kadrovsko politiko, pritiski na koalicijske partnerje itd. Koalicija je bila že v osnovi zelo šibka in je razpadla, še preden je Šarec ponudil odstop, tako da je bilo to dejanje storjeno bolj iz obupa, češ, tako ne gre več naprej. Šarec je ugotovil, da je bolje odstopiti takoj in računati na predčasne volitve, na katerih bi LMŠ lahko dobila vsaj nekaj zaupanja. Če bi z odstopom čakal še naprej, bi zelo verjetno doživel usodo svojega predhodnika na premierskem položaju Mira Cerarja, čigar SMC je padla s 36 odstotkov na tako nizko podporo, da bi na novih volitvah zelo verjetno ostala pod parlamentarnim pragom.

DEMOKRACIJA: Šarec je v svojem govoru napovedal nove predčasne volitve, ki se za zdaj ne zdijo zelo verjetne, vsaj ne v tem letu. Bi nove volitve prinesle izboljšanje glede na obstoječo volilno zakonodajo in kronično nestabilnost političnega prostora? V državnem zboru je v tem mandatu kar devet strank.

Tomšič: Šarec je napovedal predčasne volitve, ker bi mu čimprejšnje volitve ustrezale in bi mu medijska promocija zadnjega leta in pol še dala rezultat. Če pa bi sedaj ostal v opoziciji nekaj časa, te medijske podpore ne bi bilo več, ker ne bi bilo več vzvodov za obvladovanje medijev. Zato Šarcu predčasne volitve ustrezajo. Lahko bi rekli, da je dvolično govorjenje Šarčevega kroga, češ da tisti, ki nasprotujejo predčasnim volitvah, hočejo samo ohraniti položaje. Saj tudi LMŠ hoče čim prej na volitve zato, da bi iztržila čim boljši rezultat. Gre torej za čisto egoistične interese.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracije.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine