17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Dr. Jakulin o izjavi SAZU: Je zloraba poslanstva SAZU, gre za nerazumevanje institucij demokracije in vmešavanja v dnevno politiko

Akademiki se morate resno vprašati o tem, koliko je smiselna zloraba poslanstva SAZU za take namene – kot tudi o kvaliteti organov, ki bi morali skrbeti za take stvari,« je v pismu dr. Kreku, dr. Beovičevi in dr. Bregantovi glede izjave Komisije za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) zapisal dr. Aleks Jakulin.

Komisija za človekove pravice v okviru SAZU si je dovolila oster napad na vlado zaradi ukrepov proti epidemiji covid19. V pismu komentirajo stvari, za katere niso pristojni in se vmešavajo v dnevno politiko, zaradi česar se postavlja vprašanje, ali je SAZU res postala še ena nevladna organizacija ali pa so jo nekateri levičarsko usmerjeni akademiki preprosto kar privatizirali.

Kot je v svojem odzivu na pismo SAZU še napisal dr. Aleks Jakulin, zdravorazumski znanstvenik, ki želi, da bi se epidemija covida-19 končala, bi morala biti naloga omenjene Komisije pri SAZU »svetovanje pri iskanju ravnotežja med kratkoročno ekonomsko in psihološko bolečimi ukrepi zaustavitev in omejitev in dolgoročno bolečimi posledicami bolnikov, okuženih, mrtvih in tistih z dolgoročnimi posledicami okužbe,« in nadaljuje da je druga naloga Komisije zagovarjanje skrbi za človekove pravice, in še posebej skrb za tretji člen, ki pravi, da ima vsakdo pravico do življenja, prostosti in osebne varnosti. Vendar pa o vsem zgoraj omenjenem v pismu Komisije SAZU ni bilo niti besede, čeprav je skupina, čeprav je skupina prof. Saleclove od ARRS dobila več kot 3000 plačanih ur na račun pandemije.

Še bolj sramotno za tako pomembno znanstveno ustanovo v Sloveniji pa je, da je v pismu Komisije, kot piše dr. Jakulin, cel kup vsebinskih in slovničnih napak, nerazumevanje institucij demokracije in vmešavanja v dnevno politiko. »Vse to škodi državi, še posebej ugledu SAZU, in ruši enotnost podpore ukrepom v javnosti in medijih. Akademiki se morate resno vprašati o tem, koliko je smiselna zloraba poslanstva SAZU za take namene – kot tudi o kvaliteti organov, ki bi morali skrbeti za take stvari,« zaključuje svoje pismo glede izjave Komisije za človekove pravice SAZU dr. Aleks Jakulin.

TUKAJ si lahko preberete, kako se je na izjavo Komisije za človekove pravice odzval dr. Milček Komelj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine