12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Dr. Duša Krnel Umek za Demokracijo: Tu je Istra, slovenska. Ime Slovenska obala je bilo vpeljano po drugi vojni

»Tu je Istra, slovenska, ker smo v državi Sloveniji, čeprav je s Slovenci naseljena tudi Istra, ki je pod Italijo in Hrvaško. Ime Slovenska obala je bilo vpeljano po drugi vojni. Deželo Primorje je Habsburška monarhija ustanovila po padcu Ilirskih dežel v začetku 19. stol. in so jo sestavljale Trst, Istra, Goriška in Reka. Od tega ime organizacije TIGR. Po drugi svetovni vojni je velik del slovenskega ozemlja ostal v Italiji, večji del Istre so prepustili Hrvatom, delu, ki je pripadel Sloveniji, so dali ime Primorska,« nam je v pogovoru razložila doktorica etnoloških znanosti dr. Duša Krnel Umek.

DEMOKRACIJA: Uglajenost, urejenost, toplina. To se opazi in začuti pri vas doma. Manire, ki jih pogrešam v Sloveniji. Zdi se mi, da smo zadnja desetletja posvojili in privzgojili neke druge, balkanske vzorce in kulturo. In to načrtno. Se strinjate?

KRNEL UMEKOVA: Spremembe so se začele že po prvi svetovni vojni, ko smo prišli v državo, ki je bila na jugu več stoletij pod turško oblastjo in bizantinsko-lavantinskimi kulturnimi vzorci, ki so drugačni od naših srednjeevropskih, ker smo bili Slovenci pod Habsburško monarhijo.

DEMOKRACIJA: Obisk pri vas je namenjen temu, da s fotografinjo predstaviva vaše delo v zvezi s staroselci v Istri. Kje pravzaprav smo, ko smo v Portorožu? Na Primorskem, Slovenski obali ali v Slovenski Istri?

KRNEL UMEKOVA: Tu je Istra, slovenska, ker smo v državi Sloveniji, čeprav je s Slovenci naseljena tudi Istra, ki je pod Italijo in Hrvaško. Ime Slovenska obala je bilo vpeljano po drugi vojni. Deželo Primorje je Habsburška monarhija ustanovila po padcu Ilirskih dežel v začetku 19. stol. in so jo sestavljale Trst, Istra, Goriška in Reka. Od tega ime organizacije TIGR. Po drugi svetovni vojni je velik del slovenskega ozemlja ostal v Italiji, večji del Istre so prepustili Hrvatom, delu, ki pa je pripadel Sloveniji, so dali ime Primorska.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine