17.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Dr. Anton Olaj v intervjuju za novo Demokracijo: »Policija deluje tako, da se z najmilejšimi sredstvi doseže zakonito zasledovani cilj«

Piše: Vida Kocjan

Pogovarjali smo se z dr. Antonom Olajem, generalnim direktorjem policije. Vodi jo od 29. januarja letos. Svojo karierno pot v njej je začel leta 1981, tako da je že vse življenje povezan z njo. Še danes verjame, da je opravljanje policijskega dela predvsem poslanstvo pomagati ljudem v skupnosti.

Demokracija: O vas lahko beremo, da ste slovenski policist, pravnik in veteran vojne za Slovenijo. Na kaj ste najbolj ponosni?

Olaj: Policija je vsekakor najbolj zaznamovala moje življenje. Pravo je bilo sestavni del tega. Vzgojno-izobraževalni pristop Kadetske šole v Tacnu je kadetom uspešno privzgojil občutek, da opravljanje policijskega dela ne bo le zagotavljanje javne varnosti, ampak predvsem poslanstvo pomagati ljudem v skupnosti. Še danes verjamem v to. Po reaktivaciji iz upokojitve nazaj v aktivno službo sem spet policist na razpolago 24 ur na dan. Veteranstvo pa razumem bolj kot privilegij generacije, ki je imela enkratno priložnost v osamosvojitvenem boju sodelovati pri rojstvu samostojne Slovenije. Na to, da sem bil aktivni del tega, sem zelo ponosen, zato sem tudi zelo naklonjen sodelovanju z veteranskimi organizacijami pri krepitvi spominov na to obdobje.

Demokracija: V policiji ste že od začetka svoje poklice poti. Med drugim ste bili dolgoletni načelnik Urada kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto. Ko danes primerjate delo kriminalistične policije s prejšnjimi časi, kakšne so razlike?

Olaj: V kriminalistični službi sem delal dve desetletji. Res so skozi obdobje opazne pomembne razlike. Dokazni standardi kazenskega procesnega prava so višji. Pridobiti npr. odredbo za hišno preiskavo je bistveno teže. Javnost tega ne razume in od policije pričakuje hitro in učinkovito ukrepanje. Pomembno se je tudi okrepila vloga tožilstva z usmerjanjem policije. Tožilstvo ni več le organ kazenskega pregona kot v preteklosti, ampak se je s svojo vlogo opazno premaknilo na policijsko področje odkrivanja kaznivih dejanj. Po mojem mnenju temu ni sledila tudi družbena soodgovornost tožilstva za stanje varnosti v Sloveniji. Mogoče je tudi opaziti, da je delo policistov bolj pod drobnogledom kot v preteklosti. Policija ima represivna pooblastila, zato je seveda nadzor upravičen in ga kot takega sprejemamo.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine