15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Dr. Andraž Teršek razgalil vso bedo slovenskega tožilstva in sodstva v primeru Janković – v sosednji Avstriji bi se celoten postopek končal v rekordnih šestih mesecih!

“Ne gre za težka pravna vprašanja, ne gre za težke dokazne postopke, ki bi potrebovali veliko časa, veliko ljudi, veliko strokovnih znanj in izvedenska mnenja,” je v oddaji Tarča razkril ustavni pravnik dr. Andraž Teršek. Strokovnjak za ustavno pravo je razgalil vso bedo slovenskega tožilstva in sodstva, v katerih se najpomembnejši postopki vlečejo leta in leta ter se končajo brez epiloga. V sosednji Avstriji se celoten sodni postopek konča v rekordnih šestih mesecih!

Oddaja Tarča se je lotila kazenskih procesov, ki potekajo proti aktualnemu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Veliko dejstev in dokazov je znanih, vendar se sodni postopki ne premaknejo nikamor. Kriminalistične preiskave so se začele pred desetimi leti, tožilstvo pa v nekaterih primerih sploh še ni vložilo obtožnice. Tako smo poslušali izgovore sodstva, tožilstva, ministrstva za pravosodje in Nacionalnega preiskovalnega urada, zakaj pri nobenem odmevnem procesu ne pride do končnega epiloga. “Ne gre za težka pravna vprašanja, ne gre za težke dokazne postopke, ki bi potrebovali veliko časa, veliko ljudi, veliko strokovnih znanj in izvedenska mnenja,” pa je vsem čistega vina nalil ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, ki se čudi, zakaj v Sloveniji vedno pridemo do podobnega epiloga. V Avstriji traja en sodni postopek vsega šest mesecev!

Andraž Teršek pa je v svoji izjavi povedal še marsikatero kritično misel o slovenskem sodstvu. “Včasih je očitno, da ta volja umanjka. Na primer, kar nekaj postopkov že bilo, kjer si videl, je bil vtis, da je bil primarni namen, da se postopek pred javnostjo začne, da se ustvari določen vtis o posamezniku, da javnost pridobi določen vtis o posamezniku, o tem dejansko, kaj se bo zgodilo na sodišču. Ali bo oprostilna oziroma obsodilna sodba ali bo postopek ustavljen pravnomočno, končan pred časom. Preveč sodnih postopkov ima dramaturško uprizoritev, ne pa pristnega pravnega procesa, dokazovanja krivde in odgovornosti.” Vendar popolnoma drug svet obstaja v Avstriji, kjer tožilstva ne zanima, ali se na klopeh obtožencev znajde znani poslovnež ali politik. “Za Avstrijo velja, da je sodstvo na precej visoki ravni neodvisnosti,” je izjavil dunajski odvetnik slovenskih korenin Daniel Wutti. Severna soseda zaključi vse sodne postopke v rekordnih šestih mesecih!

Znana dejstva, a ne spremeni se popolnoma nič!
Dejstva, ki jih je navedel ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, se pojavljajo v slovenski javnosti že veliko časa. Odgovorne institucije, od tožilstva do policije in sodstva, pa krivdo valijo ena na drugo, da se začaran krog nikoli ne konča. Dokler ne bo nihče izmed teh prevzel odgovornosti za svoja dejanja, bomo še naprej spremljali cirkus Montyja Pythona, ki so mu razmere v slovenskem sodstvu zelo podobne. Upanje umira zadnje, čeprav so slovenski državljani doživeli že mnogo pravnih krivic, medtem ko so prvorazredni bankirji ali pa v danem primeru ljubljanski župan Zoran Janković popolnoma nedotaknjeni.

MORDA VAS ŠE ZANIMA:

Kaj bodo storili slovenski organi pregona? Imajo namreč priložnost obravnavati enega izmed zadnjih še živečih partizanov, ki so sodelovali pri izvensodnih pobojih Slovencev po drugi svetovni vojni!

Morilec očeta dveh otrok nastopil v oddaji Znan obraz ima svoj glas na POP TV

Po skoraj dveh letih čakanja Janša le dočakal začetek odškodninskega postopka proti vsem tožilcem in sodnikom, ki so kršili človekove pravice v zadevi Patria!

Zadnje novice

Sorodne vsebine