SDH sem aktivno opozarjal na vrednost podjetja in bi morala biti moja pisna opozorila v arhivu SDH. So me pa seveda ignorirali,” je podjetnik dr. Aleš Štrancar komentiral hišne preiskave okoli prodaje državnega deleža v podjetju Meta Ingenium. Po neuradnih informacijah hišna preiskava poteka tudi pri nekdanjemu članu uprave SDH Boštjanu Kolerju. Gre za kader Socialnih demokratov. 

Iz Generalne policijske uprave so danes sporočili, da izvajajo več operativnih aktivnosti. Med drugim so v teku štiri preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske policijske uprave, hkrati pa tudi štiri preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Italije. Pri slednjih NPU sodeluje z italijansko finančno policijo Guardia di Finanza.

V NPU preiskujejo kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, storjeno na škodo gospodarske družbe v državni lasti. Kaznivega dejanja so osumljene tri fizične osebe, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na tri fizične in tri pravne osebe na območju Slovenije in na eno fizično in pravno osebo na območju Italije.

Osumljen kader SD
Osumljena fizična oseba je z namenom, da bi gospodarski družbi z območja Italije pridobila protipravno premoženjsko korist, zlorabila svoj položaj s tem, ko je sklenila škodljivo pogodbo o prodaji poslovnega deleža v družbi tveganega kapitala za bistveno nižjo ceno od realne, pri tem pa je vedela in se zavedala, da je družba z območja policijske uprave Nova Gorica, v kateri je imela družba tveganega kapitala lastniški delež, v postopku prodaje in da bo prodana po visoki vrednosti. Dve fizični osebi pa sta kaznivo dejanje pomagali izvršiti,” so preiskave utemeljili v policiji. Protipravna premoženjska korist je ocenjena na več kot 14 milijonov evrov, za isti znesek je oškodovano državno premoženje, so navedli. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je sicer predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Med osumljenimi je nekdanji član uprave Slovenskega državnega holdinga Boštjan Koler, ki je prav zaradi tega posla januarja 2021 moral oditi. Gre za kader iz kvote Socialnih demokratov. (Foto: Arhiv SDH)

SDH je svoj delež v Meti prodal dobra dva meseca pred prodajo Bie Separations nemškemu Sartoriusu, in sicer za 1,9 milijona evrov, še 1,2 milijona evrov dodatne kupnine pa bodo prejeli zaradi uspešne prodaje Bie. Če bi SDH ostal v lastništvu Mete, pa bi bil upravičen do vsaj 18 milijonov evrov kupnine. Za SDH problematično dejstvo je, da so bili s prodajnim postopkom Bie Separations seznanjeni, a so delež v Meti kljub temu prodali po omenjeni ceni, navajajo Finance, ki so o prodaji družbe začele pisati oktobra lani.

Za izjavo o preiskavah kaznivih dejanj smo povprašali tudi ustanovitelja in direktorja Bia Separations dr. Aleša Štrancarja, ki je dodal, da je “SDH aktivno opozarjal na vrednost podjetja in bi morala biti moja pisna opozorila v arhivu SDH. So me seveda ignorirali.” O tem so pisale tudi Finance.