4.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Dr. Aleksandra Pivec v velikem intervjuju za revijo Demokracija: »Prepričana sem, da če bo vlada normalno delovala tudi naprej, potem ko smo uspešno prestali to epidemijo, se bomo lahko lotili vsebinskih vprašanj in jih tudi realizirali.«

Prejšnji torek popoldne smo se pogovarjali z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije in  predsednico Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS) Aleksandro Pivec. Je zelo dinamična sogovornica. Poudarja, da je vlada v teh dveh mesecih veliko naredila, saj se je ukvarjala z vprašanji, ki so bila vsebinska in so bila usmerjena v blaženje krize, v pomoč gospodarstvu in ljudem. »Se pravi, da smo se ukvarjali z vprašanji, ki niso ideološka, ampak vsebinska, s katerimi smo reševali probleme v družbi.«

DEMOKRACIJA: Gospa ministrica, za začetek me zanima, kako gledate na prva dva meseca delovanja 14. slovenske vlade, v kateri ste podpredsednica in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in  prehrano. Vse od potrditve vlade v državnem zboru 13. marca 2020 sta bili soočeni z epidemijo COVID-19 … Z izrednimi razmerami torej.

PIVČEVA: Ja, res je. Pogled nazaj na prva dva meseca delovanja vlade zaznamuje soočenje s to situacijo, v kateri smo se znašli takoj po njenem imenovanju. Tako znotraj dela vlade kot znotraj posameznih resorjev smo se trudili obvladovati to situacijo. Znotraj našega resorja smo se, ko je bila razglašena epidemija, znašli v zelo pomembnem in zahtevnem obdobju, na kakšen način zagotavljati zadovoljivo in nemoteno preskrbo prebivalcev Slovenije s hrano ob upoštevanju vseh dejavnikov in nevarnosti,  ki so bile v tistem trenutku na vidiku. Zelo kmalu bi se nam lahko zgodilo, da bi bil na kakršen koli način moten pretok blaga čez mejo. Kot vemo, je bila situacija v sosednji Italiji precej resna in zahtevna. Italija je začela zapirati meje. Na srečo ni prišlo do popolne zapore, saj se je ohranil pretok blaga. Če pa bi se to zgodilo, bi imela Slovenija težave, saj večino zelenjave in precej sadja uvažamo iz Italije. Začele so se motnje na domačem trgu pri preskrbi z živili, hkrati pa so se začeli pojavljati viški. Predvsem na tistih področjih, na katerih je Slovenija izrazito samopreskrbna; to je na področju govejega in perutninskega mesa, na področju mleka in mlečnih izdelkov. Prve težave so se tako začele v sektorju mleka.

DEMOKRACIJA: Ali zato, ker kmetje niso mogli izvažati mleka v Italijo?

PIVČEVA: Seveda. Moten je bil izvoz v Italijo, kar pomeni, da so se naši kmetje soočili z viški, ker pa gre za hitro pokvarljivo živilo, je bilo treba v trenutku reagirati. Ali gre pridelek v izdelek z daljšim rokom trajanja, recimo sire ali mleko v prahu, ali pa bi šel ta višek v uničenje.

Posledično so se začele tudi cenovne motnje zaradi viškov. Zapirale so se javne ustanove, šole, vrtci in vsi tisti, ki so dobavljali pridelke  javnim ustanovam, so ostali brez svojega končnega prejemnika. Dobave so bile prekinjene. Takoj smo vzpostavili 24-urni klicni center, saj je bila stiska kmetov izjemno velika. To je porajalo številna vprašanja, kako reagirati, kako se spopasti s posameznimi zapletenimi situacijami. S 24-urno kontaktno točko smo skušali biti servis, s katerim smo odgovarjali na potrebe in tudi strahove.

Mogoče še ena stvar, ki se mi zdi zelo pomembna v tem obdobju. Pripravljali smo številne strategije, na kakšen način ukrepati, kolikor bi prišlo do zapore meje in bi bila motena dobava iz ene države v drugo. Slovenski potrošniki bi se v trenutku znašli v situaciji, da določenih živil ne bi bilo na policah. Predvsem bi bile motnje v prvi fazi na področju dobave rastlinskih živil − zelenjave in sadja. Zato smo imel v pripravi številne rezervne scenarije. V primeru izpada dobave iz ene države bi to dobavo vzpostavili iz druge države. Delo ekip je, brez pretiravanja, potekalo 24 ur na dan, kar se je na koncu pokazalo tudi v tem, da večjih motenj pri dobavi živil in pri stanju v kmetijstvu nismo imeli. To seveda ne pomeni, da se kmetje niso znašli v težavah, vendar menim, da situacijo uspešno rešujemo z vsemi temi zakoni, ki smo jih sprejeli.

DEMOKRACIJA: Vlada je torej v dveh mesecih izredno hitro in učinkovito pripravila dva protikoronska zakona v pomoč vsem slojem družbe in gospodarstvu. Nedvomno je bilo v to vloženo ogromno dela. Očitno je, da ste ustrezno odzvali na nastalo situacijo …

PIVČEVA: Že v okviru prvega protikoronskega zakona, ki smo se ga lotili izredno hitro, smo reševali nastalo situacijo, kar se je sedaj pokazalo kot zelo pomembno.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

Pivčeva je v intervjuju odločno zavrnila očitke nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca, komentirala pa je tudi dogajanje povezano z nakupom zdravstvene zaščitne opreme, ideološke teme in razkrila prioritete stranke DeSUS znotraj vladne koalicije.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine