14.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

Dosje Marta Kos: Prebivališče v Švici, tam živi, posluje in plačuje davke, bila pa bi predsednica Republike Slovenije

Piše: Vida Kocjan

Marta Kos, za vzporedni mehanizem rezervna igralka v predsedniški tekmi, kandidatka Roberta Goloba za predsednico države, tudi podpredsednica stranke Gibanje Svoboda, sicer pa švicarska državljanka, v tej predsedniški tekmi doživlja hladne prhe, ki se vrstijo druga za drugo. Javnomnenjske ankete pa kažejo, da je že izpadla iz boja za predsednico.

Nekateri so menili, da bo odstopila iz volilne predsedniške tekme, vendar ostala »rezervna igralka«. Z namenom.

Bolestno ambiciozna »rezervna igralka«

Švicarska rezidentka s stalnim prebivališčem v Švici, kjer tudi plačuje davke, po navedbah poznavalcev bolestno ambiciozna nekdanja novinarka namreč ni prva izbira vodilnih vzporednega mehanizma, temveč rezervna igralka. Zanje je prva izbira Nataša Pirc Musar, a jo dohiteva in ponekod tudi prehiteva kandidat dr. Anže Logar, minister za zunanje zadeve v vladi Janeza Janše. V drugem krogu predsedniških volitev bi tranzicijska levica s kandidaturo Kosove veliko pridobila, glasove bi prelili k Pirc Musarjevi. To pa je tudi edini namen tega navideznega boja na levici za predsedniško mesto.

Kdo je Marta Kos?

Marta Kos je novinarka, za nacionalno RTV Slovenija je več let poročala iz Nemčije, pred tem je delala za Deutsche Welle v Bonnu. Iz nekaterih virov je razvidno, da si je kmalu po ustanovitvi komercialne televizijske hiše POP TV zelo prizadevala za mesto voditeljice TV-dnevnika pri njih, vendar jo je premagala, kako ironično, Nataša Pirc Musar, Kosovi pa takrat na tej televiziji še niso bili tako vplivni, kot so sedaj, ko nekateri to televizijsko hišo označujejo kar s Kos-TV. Odgovorna urednica in direktorica informativnega programa je namreč Martina svakinja in žena Martinega brata Tjaša Slokar Kos, poznavalci pa v informativnem programu zaznavajo močne prstne odtise Draga Kosa, nekdanjega kriminalista.

Drago Kos se je kot eden od virov pojavil tudi v politično-sodnem konstruktu Patria, natančneje v razvpitem finskem dokumentarcu o Patrii tik pred volitvami leta 2008.

Drnovšek je ni maral

Poznavalci navajajo, da je Marti Kos vstop v visoko politiko doslej že večkrat spodletel. Najprej v LDS, kjer so se njene velike ambicije končale pri Janezu Drnovšku. Kosova je namreč konec devetdesetih let nekaj let vodila vladni urad za informiranje, poznavalci pa navajajo, da je predsednik LDS Drnovšek kazal očitno antipatijo do nje.

Nato je presedlala na Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), javno se je z odkritim napadom na Janeza Janšo in SDS izpostavila tik pred volitvami 2008. V časniku Dnevnik je objavila celostranski oglas, politični pamflet oziroma predvolilni agitprop, v katerem je svarila pred nevarnostjo, da bi stranka SDS pod vodstvom Janeza Janše na volitvah znova zmagala. Kot državljanka Republike Slovenije je izrazila »svoj sram in žalost nad aktualnimi političnimi razmerami v državi«. Kam je država Slovenija zašla po letu 2008 in kaj nam je Kosova s tem agitpropom, ko je pripomogla k tesni zmagi Pahorjevega trojčka, prinesla, smo v naslednjih letih občutili na lastni koži. Kosova je za celostranski oglas tajkunu Bojanu Petanu, v čigar lasti je Dnevnik, plačala 8.440 evrov.

Hkrati naj bi bila svoje usluge ponudila tudi Socialnim demokratom (SD), ki so nato na volitvah leta 2008 za las zmagali. Konstrukt Patria pa je svoj epilog doživel šele letos na Ustavnem sodišču RS: Janez Janša je bil po skoraj 14 letih oproščen vseh sicer namišljenih nesmislov in obtožb.

Zahvala Alenke Bratušek

Po volitvah 2008 je levi trojček SD, LDS in Zares s pomočjo stranke DeSUS sestavil vladno koalicijo, Marti Kos pa se niso oddolžili za podporo. Za nagrado je leta 2013 poskrbela Alenka Bratušek, takrat v vlogi predsednice vlade. Kosovo, ki je bila takrat še poročena z Aaronom Markom, ustanoviteljem slovenske podružnice Microsofta, so v okviru kvote t. i. političnih ambasadorjev poslali za veleposlanico v Berlin. Njen takratni vidnejši prispevek je bil le sodelovanje s skupnostjo LGBT.

Nadzor veleposlaništva v Švici

Veleposlanica v Nemčiji je bila do leta 2017, potem pa ji je Miro Cerar, predsednik takratne vlade, omogočil veleposlaniško mesto v Švici. Kar nenadoma naj bi bila postala karierna veleposlanica. Z veleposlaništva pa so prihaja sporočila o njenem avtoritativnem odnosu do podrejenih, zaradi česar je prihajalo tudi do več konfliktnih situacij. Z mesta veleposlanice v Švici je odstopila. Med majem in junijem 2020 je bil izveden tudi štiritedenski izredni inšpekcijski nadzor veleposlaništva. Razlogi za izredni nadzor, ki ga je vodil diplomatski nadzornik Andrej Grasselli s sodelavci, so bili očitki zaposlenih o neprimernem vodenju veleposlaništva s strani Kosove. Ti očitki so se sicer vlekli že od njenega veleposlaniškega mesta v Nemčiji – tudi med vodenjem veleposlaništva v Berlinu je bil namreč sprožen nadzor. Znan je tudi incident, ko je Kosova med opravljanjem veleposlaniške službe kljub opozorilom med delovnim časom sodelovala na strankarski konferenci SD s Tanjo Fajon in Božom Repetom.

Marta Kos se je v Švici ločila od Aarona Marka. Začela se je pojavljati z novim partnerjem, dolgoletnim švicarskim diplomatom Henrijem Gétazom. Slednji je generalni sekretar Evropske prostotrgovinske zveze (EFTA) s sedežem v Ženevi.

Po navedbah poznavalcev je Kosova politično srečo poskušala v več strankah. Marjanu Šarcu kot predsedniku vlade je na primer uredila vabilo na Svetovni gospodarski forum v Davosu. Povezave s stranko SD pa je potrjevala na različnih strankinih forumih. V javnosti se je nekaj časa celo ugibalo, naj bi prevzela vodenje SD, nato se je stranka raje odločila za novinarsko kolegico Marte Kos, to je Tanjo Fajon.

Premoženje Marte Kos

Kosova je za portal Siol.net razkrila svoje premoženje v višini 1,35 milijona evrov. Na bankah ima 84 tisoč evrov in 161 tisoč švicarskih frankov prihrankov ter za 460.224 evrov vrednostnih papirjev in kapitalskih naložb. V pokojninskem skladu ima pol milijona evrov, kot pojasnjuje, od prodaje dveh nepremičnin, in sicer od polovice hiše v Ljubljani po ločitvenem postopku in stanovanja na Ravnah na Koroškem po smrti staršev. V Ljubljani ima še stanovanje, ki ga je Geodetska uprava RS ocenila na 147.691 evrov. Je lastnica osebnega vozila audi A6 avant.

Hkrati je lastnica in samostojna podjetnica Kos Consulting & Coaching v Ženevi. Kot je še sporočila, nima plemenitih kovin, plovil, kriptovalut niti dragocenih umetnin.

Prav poročilo o premoženju, ki ga je Kosova objavila tudi na svoji spletni strani, pa vzbuja številna vprašanja. Objavila ni niti podatkov o poslovanju švicarskega podjetja in virov prihodkov niti dohodninske napovedi, iz katere bi bili vidni njeni celotni prihodki. O tem, da davke plačuje v Švici, da ima tam prijavljeno stalno prebivališče, pa lahko več preberete v posebnem okvirju.

Registrirana sodelavka SDV

Marta Kos je imela v Centralnem registru SDV dosje s številko 0014000-05448. Številke dosjejev od 14.000 do 14.999 pomenijo hkrati tudi registracijske številke znanih virov na zvezi uslužbencev, pripadnikov rezervne sestave in registriranih sodelavcev SDV. Kosova je sezname ocenila kot »lažne in neverodostojne«, vendar pa je dejstvo, da so tako v Arhivu RS kot na sodišču v sodbi Francija Perčiča mikrofilme z Udba.net in šifrant, ki govori o uslužbencih in rezervistih Udbe, potrdili kot »avtentične«.

Pri tem se ne čudimo stališču Kosove, ki nasprotuje obsodbi vseh treh totalitarizmov.

V Slovenijo se bo šele preselila, do takrat pa se bo prišla pokazat in nato takoj odletela v Švico

Predsedniška kandidatka Marta Kos je v nedavnem intervjuju za Siol.net odgovorila tudi na vprašanje o svojem življenju v Švici.

Siol.net: Glede na to, da živite in delate v Švici, kje imate prijavljeno stalno prebivališče, kje plačujete davke in kaj boste storili, če boste izvoljeni?

Kos: Ko sem odstopila z mesta veleposlanice, sem imela poseben diplomatski status, da sem lahko živela v Švici. Zatem sem živela takrat še pri svojem partnerju, zdaj možu. V Švici ne moreš živeti dlje kot tri mesece, če si ne urediš bivalnega dovoljenja. Lansko leto sem stalno bivališče prvič prijavila v Švici, začasnega imam še vedno v Ljubljani. Če bom izvoljena, se bom seveda takoj preselila v Slovenijo in moje stalno bivališče bo doma.

Določila so takšna, da davke plačuješ tam, kjer je tvoj primarni interes. To sicer ni avtomatizem. Ko sem dobila stalno bivališče v Švici, sem morala slovensko finančno upravo zaprositi za izpis iz slovenskega davčnega rezidentstva, in eden od najpomembnejših kriterijev za to je, kje je tvoj fokus zasebnega in ekonomskega življenja. Potem obstajajo še nekatere druge omejitve. Davke v Švici sem do zdaj plačala le enkrat.

Miselni preobrat Marte Kos

Še 28. novembra 2021 je v intervjuju za Dnevnik izjavila, da nikakor ne želi v politiko oz. je ta ne zanima, še posebej ker ima po razhodu z razvpitim možem Aaronom Markom novega partnerja v Švici. No, kmalu je prišlo do preobrata.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine