7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

(DOSJE ADRIE AIRWAYS, 1. del) Kako je Janez Kocijančič po osamosvojitvi zakockal Adrio Airways, ki smo jo morali sanirati davkoplačevalci

»Najbrž bi morali narediti forenzično preiskavo, kako je Adria poslovala pod tem vodstvom,« je pred dnevi na javni televiziji izjavil multipli funkcionar Janez Kocijančič, ki je Adrio Airways vodil med leti 1982 in 1993. Kar je zanimivo, saj je bil vidni član Zveze komunistov Slovenija in predsednik njene naslednice Združene liste socialnih demokratov (ZLSD), ki je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja ostro nasprotovala, da bi se javno razkrilo krivce za prvo sanacijo slovenskih bank.

Janez Kocijančič je leta 1993 postal poslanec državnega zbora. Bil je nadomestni poslanec, saj je zamenjal Rada Bohinca, ki je postal minister za znanost in tehnologijo. To je bil za danes 77-letnega komunista odličen izhod, saj je bila Adria Airways, katere direktor je bil od leta 1982, že krepko pod vodo, grozil ji je stečaj.

To se je pokazalo še istega leta, ko so v javnost prišli tajni dokumenti Banke Slovenija o sanaciji treh bank: LB, KBM in novogoriške LB Komercialne banke. Razkrili so se dolgovi podjetij, ki so bili preneseni na takratno »slabo banko« oziroma Agencijo za sanacijo bank in hranilnic. Iz LB je bilo prenesenih za nekaj več kot milijardo takratnih nemških mark terjatev in skoraj 220 milijonov mark potencialnih obveznosti, iz NKBM 279 milijonov mark terjatev in za 162 milijonov potencialnih obveznosti, iz goriške LB pa je bilo prenesenih 204 milijone nemških mark. Skupaj torej za dve milijarde nemških mark.

Daleč največji dolžnik je bila Kocijančičeva Adria Airways, ki je dolgovala skoraj 21 milijard takratnih tolarjev. Od tega je bilo za 9,8 milijarde terjatev LB in 11,1 milijarde tolarjev potencialnih obveznosti. Potencialne obveznosti so se nanašale na garancije banke za najete kredite v tujini, ki pa jih podjetja niso bila sposobna vrniti in je dolg padel na banko. Te obveznosti so bile poravnane prek sanacije bank, plačali pa s(m)o jih davkoplačevalci. Janez Kocijančič je bil torej v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja torej največji škodljivec za davkoplačevalce, kar sploh ne čudi, saj je bil komunist. Komunisti pa so ljudem povzročali izključno škodo.

(Vir: Banka Slovenije 1993)

 

O škodi, ki jo je povzročil Kocijančič slovenskim davkoplačevalcem, se pred 25 leti ni govorilo, saj je takratna Drnovškova vlada celotno gradivo označila za zaupno. Kocijančič pa se je v začetku tisočletja pridružil Kučanovemu Forumu 21. In prav prstne odtise tega Foruma lahko najdemo pri najnovejšem dogajanju v zvezi z Adrio Airways. A o tem več v prihodnjih nadaljevanjih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine