12.8 C
Ljubljana
sreda, 28 februarja, 2024

Dosedanji slovenski “Che Guevara” Miha Kordiš po novem “janšist”? Tole je povedal o svojih strankarskih kolegih, ki ga kritizirajo

Piše: C. R. 

Poslanec Levice Miha Kordiš je presenečen nad predlogom poslanske skupine Levica mandatno volilni komisiji DZ, naj se ga razreši z vseh mest v delovnih telesih, katerih član je. Prepričan je, da se ga skuša na ta način utišati zaradi njegovih dosedanjih političnih stališč. Za zdaj tudi ne vidi razloga, da bi odstopil kot poslanec.

Kot je povedal za STA, vse do danes ni vedel, kaj se dogaja in pripravlja v njegovi poslanski skupini, zato ga je današnjih poziv presenetil. “Je pa poziv morda malo manj presenetljiv, če se spomnimo mojega dosedanjega političnega delovanja,” je dejal. Med drugim je spomnil na svoje vztrajanje pri tem, da se socialni transferji uskladijo v celoti, na nasprotovanje nakupu rekordne količine orožja in na svoj kritičen pogled glede stališča vlade o vojni v Ukrajini. V popoldanski izjavi za medije pa je spomnil, da je bil glasen tudi pri nedavnem usklajevanju minimalne plače. Ta se je po njegovem mnenju zvišala za najmanj, kolikor je bilo možno. “V takšnem znesku nikakor ne dohiteva rastočih stroškov življenja ljudi, ki jo prejemajo,” je opomnil. “Vse to so stvari, na katere kot poslanec glasno opozarjam in sem kot tak očitno toliko moteč, da se me skuša disciplinirati in utišati, saj se me zlomiti ali kupiti ne da,” je dejal za STA.

Opozarja, da se vse, kar se dogaja v zvezi z njim, dogaja mimo stranke in mimo kakršne koli resne razprave, kar se mu zdi neresno in neodgovorno: “Če smo že prišli do tega položaja, bi se veljalo usesti in pogovoriti, ne pa razpravljati prek kamer in javnih izjav. Določena nomenklatura v stranki se je odločila, da me potisne na stranski tir, ker sem očitno s svojim vztrajanjem pri programu Levice, kompromisih iz koalicijske pogodbe, postal tako moteč dejavnik,” je ocenil v popoldanski izjavi za medije.

Na navedbe vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca, da je poskušal s pritiski na ostale poslance in organe stranke izsiliti zaposlitev v poslanski skupini, je za STA odgovoril, da slednje na tak način, kot je opisano, ne drži. “Kar drži, pa je, da se je naša stranka, odkar je stopila v vlado, ujela v podobno past kot vse ostale stranke do zdaj, to je past divjega kadrovanja, kjer se zaposluje ljudi levo, desno, ne glede na to, ali so se prej izkazali z nekim političnim udejstvovanjem in pripadnostjo programu ali ne,” je opozoril.

Kot je dodal, se je sam na kongresu stranke zavezal, da je to način delovanja, ki ga morajo spremeniti. “Tako sem se za tiste, ki so se zares izkazali s pripadnostjo ideji in tukaj niso zaradi kariere in službic, ampak zato, da spremenijo stvari na bolje, zavzemal, da jih vzamemo v vrste političnih profesionalcev,” je dejal. Ob tem je dodal, da to ni bilo niti prvič niti zadnjič, “se pa zdaj uporablja za vzvod za diskreditacijo”.

V zvezi z Vatovčevo oceno, da bi bil smiseln njegov odstop s funkcije poslanca, če bo tudi v stranki prevladala ocena, da je njegovo delovanje neskladno z njenimi osnovnimi izhodišči, odgovarja, da je njegovo ravnanje “eno redkih dejanj v politiki, ki je v skladu z načeli domače stranke”. “Ravnam se v skladu z usmeritvami in mandatom, ki so mi ga dali ljudje na volitvah,” je dejal. Tudi razloga, da izstopi iz poslanske skupine, ne vidi, “saj konec koncev nisem naredil nič narobe”. “Ravno nasprotno. Name zdaj pritiskajo, ker sem vztrajal pri tem, da se stvari dela prav,” je dodal za STA.

V izjavi za medije pa je zatrdil, da še vedno verjame v Levico kot v ekosocialistično stranko. Ne želi, da postane samo še ena izmed strank, “ki jih gledamo na vsakih volitvah, potem pa od njih nič ni”. “Velika škoda bi bila, da bi izginili zaradi enega nepremišljenega mandata in dejstva, da nekaj posameznikov to stranko spreminja v svojo firmo in v firmo za svoje prijatelje,” je prepričan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine