12.5 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Dokazano: Slovenski osrednji mediji so občutno levosučni in v korist opozicije

Piše: Domen Mezeg

“Analiza propagande II., 26.02.2021 Z rdečo so označene zgodbe, ki bodisi kritizirajo vlado, povzemajo opozicijski narativ ali hvalijo opozicijo. Z zeleno so označene zgodbe, ki kritizirajo opozicijo, povzemajo vladni narativ in hvalijo vlado,” je tokrat na svojem Twitterjevem profilu zapisal družbeno-politični komentator Tomaž Štih, s spletnim psevdonimom Libertarec. 

Priznani družbeno-politični komentator Tomaž Štih, pod vzdevkom Libertarec, se je tokrat v svojih zapisih lotil kratke analize in zapisal nekaj kritičnih pomislekov glede medijske situacije pri nas. V svoji “analizi propagande” je kot pravi “z rdečo označil zgodbe, ki bodisi kritizirajo vlado, povzemajo opozicijski narativ ali hvalijo opozicijo. Z zeleno pa so označene zgodbe, ki kritizirajo opozicijo, povzemajo vladni narativ in hvalijo vlado”.

V svojo analizo je Štih vključil strani sledečih časopisov: Dnevnika, Mladine, Dela, 24UR in RTV Slovenije. Pri vseh objavah navedenih medijev oziroma njihove analize z dne 26. februarja 2021, je bilo zaslediti samo eno notranje-politično objavo na Dnevniku, ki do dela vlade ni bila kritična oziroma ni izražala naklonjenost opoziciji. S tem je želel jasno pokazati, da so vidnejši slovenski mediji eklatantno protivladno nastrojeni, in da je njihovo poslanstvo črnitev, tako vlade kot njenega dela ter promocija leve opozicije, zlasti pa njenih pogledov na slovensko družbeno-politično stvarnost.

Slovenski osrednji mediji so občutno levosučni in v korist opozicije. (Foto: Twitter)

V navedenih medijih lahko opažamo, do vlade in njenega dela kritične članke, ki med drugim govorijo o “vmešavanju v delo policije”, podpirajo protivladne proteste ali diskvalificirajo “neubogljive”, provladne stranke. Nanašajo se tudi na “nesvobodo medijev”, utrjujejo prepričanje, da sta Janez Janša in SDS obliki totalitarizma in absolutno zlo ter nastopajo kritično do članic Višegrajske skupine držav, kot sta Poljska in Madžarska. Dotikajo se še “skorumpirane desnice” ali pa se poslužujejo narativa nevladne organizacije po imenu 8.marec.

Slovenski osrednji mediji so občutno levosučni in v korist opozicije. (Foto: Twitter)

Glede “nepristranskosti” slovenskih osrednjih medijev pa je Štih v eni svojih izjav še zapisal: “Se kdo spomni kateregakoli težkega vprašanja, ki ga je katerikoli novinar dominantnega medija, kadarkoli – postavil Luki Mesecu? Kaj je bilo vprašanje?” s čimer je nakazal na dejstvo, da osrednji mediji predstavnikov levice in desnice nimajo navade obravnavati enakovredno. Kot lahko opažamo, so mnogo bolj naklonjeni politikom, ki pripadajo levim političnim opcijam.

Slovenski osrednji mediji so občutno levosučni in v korist opozicije. (Foto: Twitter)

“Če želimo (od države!) avtonomno STA – jo privatizirajmo in ji prenehajmo jamčiti državne posle,” pa je Štih zapisal glede pogosto pristranske Slovenske tiskovne agencije, v korist levice. Odzval se je tudi na zapis, da vse radijske postaje povzemajo zgolj in samo po STA, prav tako pa večina komercialnih tiskanih medijev in TV programov, kar je komentiral sledeče: “Če bi jih to vprašali včeraj, bi zanikali – danes pa javno priznavajo, da se iz centra, ki ga socialisti politično držijo že trideset let, nadzira tri četrtine poročanja v državi.” 

Slovenski osrednji mediji so občutno levosučni in v korist opozicije. (Foto: Twitter)

Zapisal je tudi, da “pranje lažnih novic preko izvoza v tuje medije, da bi jih potem lahko uvozili nazaj v Slovenijo, sicer ni izdaja (ker se lažejo oziroma nič resničnega ne izdajajo tujcem), je pa namerno delanje škode svoji državi.” Dotaknil se je tudi včerajšnje fizične zavrnitve snemalca naše televizijske hiše za vstop na tiskovno konferenco Socialnih demokratov: “Princeso Tanjo se sme snemati le iz levega profila. Tisti, ki tega ne vedo, niso dobrodošli na tiskovnih konferencah. Živela svoboda medijev, živela vladavina prava, živel Tito.”

Slovenski osrednji mediji so občutno levosučni in v korist opozicije. (Foto: Twitter)

Posebej zanimiv pa je njegov odziv na dvolično objavo Mladega foruma, podmladka SD, čigar logika je očitno takšna, da morajo biti mediji stoodstotno dobrohotno naravnani do njih pri svojem poročanju: “Tako pa izgleda resnični napad politike na medije. V naravi socialističnega totalitarizma je, da ga ogroža že en odstotek drugačnih mnenj. Zato so v SD pripravili spisek neubogljivih medijev. Njihov cilj ni obvladati 99 odstotkov medijskega prostora, ampak sto! Le “totalna kontrola” je zmaga.” 

Mladi forum se počuti ogrožen zaradi miniaturnega dela slovenskega medijskega prostora, ki ne tuli v rdeči rog osrednjih medijskih trobil in o stranki SD poroča tudi kritično. (Foto: Twitter)

Analiza pa je še posebej v luči nedavnih dogodkov, ki so presegli meje slovenskega prostora, še kako dobrodošla. Govora je o članku angleško jezičnega Politica, ki je očitno pristransko poročal o stanju slovenske medijske krajine. Avtorica članka Lili Bayer je, kot kaže vključila zgolj izbrane čustvene izbruhe nekaterih domnevnih novinarjev, po vsej verjetnosti levičarskih aktivistov, obenem pa ni vključila odgovorov vlade na njena postavljena vprašanja, ki jih je ta celo objavila na svoji spletni strani v angleškem jeziku in ni objavila kakšne statistike, na primer lastniških deležev v posameznih slovenskih medijih.

Janša pozval pristojne v EU k sestavi neodvisne komisije, ki bi proučila poročanje slovenskih medijev
V njenem “prostem spisu” prepojenim s strahom pred Janšo in njegovo dolgo roko, ki je daleč pod nivojem kakovostnega in nepristranskega poročanja, tudi ni moč zaslediti analize dejanskega poročanja slovenskih medijev kot ga je na primer opravil Štih. Za komentar, prav tako ni povprašala kakšnega, drugače mislečega novinarja, ki zagotovo ne bi zahteval, da njegovo ime in priimek ostaneta skrivnost. Po vrsti kritik na račun vlade doma in v tujini je predsednik vlade pristojne iz EU povabil v Slovenijo, da si vzamejo teden dni časa in si ogledajo dejansko stanje na področju medijev in njihove svobode v Sloveniji. Podpori k monitoringu evropskih opazovalcev sta se preko družabnega omrežja Twitter pridružila še podpredsednika slovenske vlade, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine