21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Dobra novica! Nanny State Index 2021: Slovenija pod desnosredinsko vlado v primerjavi z drugimi evropskimi državami postala bolj svobodna

Piše P.T.

Na lestvici, ki jo lahko označimo za »Naj evropske dojilje« ali »Naj evropske varuške«, je Slovenija sicer še vedno označena kot manj svobodna država, a je proti bolj svobodnim državam napredovala za 5 mest.

Tako imenovani Nanny State Index vsake dve leti objavlja Epicenter Network. Leta 2019 je bila Slovenija na 9. mestu (kolikor bolj si na lestvici visoko, toliko manj svobode je), letos je 14.

Gre za indeks, ki meri regulacije, ki so vezane na uživanje pijač, hrane in cigaret. Indeks upošteva višino trošarin, koliko stroga je zakonodaja na tem področju, oglaševanje teh proizvodov in še nekaj malenkosti. Ena tretjina indeksa je vezana na hrano in brezalkoholne pijače, ena tretjina na alkoholne pijače in ena tretjina na nikotinske izdelke (cigarete in elektronske cigarete).

Na vrh lestvice (kot najbolj »skrbna država dojilja«) se je letos povzpela Norveška, ki je na nečastnem prvem mestu zamenjala Finsko.

Spodaj si lahko ogledate lestvico najbolj »skrbnih dojilj« 2021.

(Slika: PrintScreen/NannyState)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine