32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

“Dobičkarske” zavarovalnice podpirajo ukinitev DZZ, ZZZS ni navdušen

By: Andrej Žitnik (Nova24tv.si) 

Vlada se je odločila, da bo del zdravstvenega zavarovalništva, ki dejansko deluje, zaklala in ga pripojila tistemu delu, ki ne le da ne deluje, ampak je v preteklosti dokazano plačeval za preplačano zdravstveno opremo in material. Videti je, da je poleg pacientov še več žrtev teh političnih kravjih kupčij, s katerimi si Golobova vlada želi zagotoviti še kakšno leto etatističnega znašanja nad državljani, preden jih odplakne v zgodovino.  ZZZS je že eden takih, ki s potezo ni zadovoljen. Na drugi strani so paradoksalno zasebne zavarovalnice (nekatere med vrsticami, nekatere pa kar na glas) zadovoljne. Znebile so se mlinskega kamna, s katerim so leve stranke leta blatila njihov komercialni ugled po medijih. 

Če bi res živeli v svetu, kot ga predstavljajo v Svobodi, SD in Levici, bi se zasebne zavarovalnice z vso silo borile, da bi obdržale ta “dobičkonosen” posel, medtem ko bi ZZZS moral agitirat za novi zakon, ki ga pripravlja vlada. V resnici je ravno obratno.

Zavarovalnice nimajo težav z ukinitvijo DZZ, ZZZS pač
V Slovenskem zavarovalnem združenju ukinitvi v izrecno ne nasprotujejo. “Ne glede na to, da ne gre prvenstveno za strokovno, temveč za politično odločitev,” so dodali v odzivu.  Tudi v Triglavu so povedali, da se s spremembo strinjajo. Le zakaj, če so do zdaj tolkli neverjetne dobičke?

Še bolj zanimivo pa je, da (če bi veljal svet, kot ga slika vlada) glavni zmagovalec kvazi-reforme nad odločitvijo ne kaže pretiranega navdušenja.

Generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar je namreč ob robu posveta o izzivih oblikovanja sodobnega zdravstva dejala, da je odločitev o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS politična, vsebine pa ne more komentirati, dokler ne prebere novele. Prav tako ni želela odgovoriti na vprašanje, ali bo ZZZS lahko ohranil premijo v višini 35 evrov, kot jo določa novela. Iz ZZZS-ja pa so ob tem sporočili, da še ne morejo podati mnenja, ker predlog zakona še ni javno objavljen in ker še ni znana časovnica za njegovo obravnavo. “Praviloma pa mnenja k takšnim zakonom sprejema upravni odbor ZZZS-ja in skupščina ZZZS-ja,” so dodali. Iz teh besed nekako izhaja, kot da ne skačejo ravno od veselja.

Kaj se dogaja?
Zgodil se je torej svojevrstni paradoks. Tisti, ki jih vlada obtožuje dobičkarstva – se pravi zasebne zavarovalnice – ukinitev DZZ podpirajo. Tisti, ki bi bili (po zgodbi, ki jo prodaja vlada) največji zmagovalci – se pravi ZZZS – pa se sprenevedajo oz. celo med vrsticami kažejo nejevljo. Morda zato, ker vedo, da ZZZS s tistimi 35 evri nikoli ne bo mogel pokriti stroškov vseh storitev, ki so navedeni v seznamu dodatnega zavarovanja, in ker vedo, da tudi proračun teh sredstev ne bo sposoben pokriti brez občutnega povečanja davkov (sploh v vidiku tega, da ni konec obdobja, ko so bila zamrznjena, skoraj nobenih evropskih fiskalnih pravil).

Zdaj ne bo več izgovorov, češ, zdravstvo ne deluje zaradi tega, ker se zasebniki mastijo, saj bo celotno zdravstveno zavarovalništvo v lasti centrano-planskega državnega konglomerata (ta bo seveda še vedno moral uporabljati koncesionarje, saj je zdravnikov v državnem sistemu premalo, drugače bi ljudje že zdaj v mukah umirali sredi ulice). Zdaj izgovorov ne bo več – ko bo z zdravstvom nekaj narobe, bo kriva državna ZZZS.

ZZZS bo postal organ v sestavi – odgovornost pa bo izključno njegova
Če bo obveljala reforma, ki jo je pred časom predstavil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, pa bo ZZZS še bolj povezan z vlado, saj bo minister imel diskrecijo zamenjevati strokovno vodstvo (se pravi, de facto se bo ZZZS spremenil skoraj v nekakšen sui generis organ v sestavi ministrstva, kot je npr. policija del MNZ). V takšnem sistemu pa ne bo več izgovorov, zakaj ljudje umirajo v čakalnih vrstah. In tega se zelo dobro zavedajo tako na ZZZS kot na zavarovalnicah, ki najbrž že pripravljajo kreativne pakete zavarovanj, vezanih na druge zavarovalniške produkte, s katerimi bodo tisti premožnejši lahko preskakovali vrste.

Vlada je naivna ali pa čaka na sestop iz oblasti
Kako pa razmišlja vlada? So vladni predstavniki analfabeti, ki jih ideološko za roko vodi stranka Levica (ki ji razkroj zdravstva ne bo škodoval), sami pa se ne zavedajo posledic? Ali pa se dobro zavedajo, da gre za strel v koleno javnemu zdravstvu in postavljanje tarče na neučinkovitost in koruptivnost (beri: državnega) javnega zdravstva? Če se tega zavedajo, potem vedo, da se jim rok trajanja izteka in bi radi otežili posel novemu obrazu ali pa naslednji desnosredinski vladi – v tem primeru gre za taktično pustošenje po sistemu.

Kakorkoli obrnemo, je jasno, da bo v tej igri na koncu kratko potegnil slovenski pacient – tisti, ki že zdaj od povprečne plače plačuje ne 35 ampak kar 270 evrov ZZZS, za nagrado pa umre v čakalni vrsti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine