22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Do potankosti pripravljen scenarij medijskega razkritja novega grešnika v zvezi s spolnimi zlorabami! Je investiturni boj med lobiji znotraj Cerkve dosegel najnižjo točko doslej?

Sinoči je bila na Planet TV predvajana oddaja Argument, v kateri je anonimna priča razkrila ime in priimek duhovnika, ki naj bi jo spolno zlorabljal pred 27 leti (TUKAJ). Šlo naj bi za Jožeta Planinška, ki vodi Dom sv. Jožefa v Celju in je tudi predsednik društva Mohorjeva družba, nekdaj pa je bil tudi narodni voditelj misijonov. Na to se je že odzvalo vodstvo Misijonske družbe oz. lazaristov (TUKAJ).

 

Ne glede na to, ali je domnevni grešnik res zakrivil dejanje ali ne – po naših informacijah naj bi neuradno dejal, da ima čisto vest, sam sicer ne daje izjav medijem, vendar se za zdaj tudi še ni umaknil iz Celja – , ostaja dejstvo, da se je njegov primer znašel kot nov vrhunec enega najbolj umazanih investiturnih bojev znotraj Cerkve doslej. O tem smo sicer pisali že pred mesecem dni, ko smo objavili podatke insajderjev o tem, da je bila iniciativa Dovolj.je že v samem začetku zlorabljena s strani lobijev (več TUKAJ).

A pojdimo po vrsti. V mesecu marcu se je predstavništvo iniciative Dovolj.je zapletlo v precej neprijetno polemiko z vodstvom slovenske province Misijonske družbe, iz katere izhajata tudi kardinal dr. Franc Rode in upokojeni nadškof dr. Anton Stres. Vodstvo province, zastopa ga generalni vizitator Franc Rataj, sicer tudi dolgoletni duhovni voditelj slovenskih častilcev Brezmadežne s čudodelno svetinjo, se namreč ni želelo sestati s predstavniki iniciative, češ da za to ni potrebe glede na postopanje druge strani. Šlo pa naj bi za pogovor o članu Misijonske družbe, kleriku, ki naj bi spolno nadlegoval najmanj tri osebe, vendar naj bi šlo tu za že odrasle osebe – ena od njih je tudi Janez Cerar, tako rekoč frontman iniciative, ki pa je po naših podatkih še vedno član Misijonske družbe, le da ne deluje v skupnosti, ampak v precej oddaljenih župnijah Stara in Nova Oselica. Prehodi duhovnikov iz redovne družbe med škofijske duhovnike (in obratno) sicer niso tako redki, je pa za to potreben postopek, ki traja določen čas. Ni znano, ali je Cerar zaprosil za izstop ali pa želi morda s svojim angažmajem prisiliti vodstvo družbe, da se ga znebi z izključitvijo iz reda? Možno je vse.

Vsekakor pa se je v zadnjih treh dneh zgodilo preveč nenavadnih stvari, da bi lahko verjeli v naključja in v dobre namene najglasnejših lovcev na pedofile. Namreč, po naših informacijah Jože Planinšek doslej ni dobil nobenega vabila iz policije, prav tako ni prejel drugega namiga, da bi bil lahko sam v vlogi osumljenca, tokrat za dejanja proti spolni nedotakljivosti mladoletnih oseb. Zato je toliko bolj nenavadno, da so ga v eni od televizijskih oddaj razkrili z imenom in priimkom ter fotografijo. Anonimna priča ga je na željo voditelja oddaje poimenovala z imenom in priimkom, tako rekoč isti hip so prikazali tudi fotografijo, pravzaprav posnetek Jožeta Planinška – anonimnež je potrdil, da gre za isto osebo. Vse to pa kaže, da je bila oddaja dobro inscenirana, ponudila je tudi, kako so zvabili v past pedofila, ki je nasedel vabi. Vse skupaj pa naj bi bilo posneto dan pred predvajanjem. Razkritje imena in priimka »pokvarjenega duhovnika« naj bi presenetilo celo oba navzoča duhovnika v oddaji, namreč dr. Andreja Nagliča in Janeza Furmana, ni pa znano, kdo je Planinška obvestil, da bo oddaja, v kateri bo omenjen kot storilec kaznivega dejanja, predvajana. Vsekakor pa je bil Planinšek medijsko izpostavljen, še preden je bil sploh procesiran. Je pa Naglič pojasnil, da so v ekspertni skupini za spolne zlorabe obravnavali dve prijavi proti Planinšku. »V zadevi, ki je bila naslovljena na redovno družbo Lazaristov in potem tudi predana ekspertno skupino smo obvestili policijo, ki najbrž tudi deluje v tej smeri,« je povedal.

Zanimivo pa je, da ni povsem jasno, ali je šlo za snemanje pričanja v oddaji Argument s pomočjo iniciative Dovolj.je ali mimo nje. A bolj verjetna je prva možnost. Jasno pa je to, da imata iniciativa Dovolj.je ter portal Domovina.je istega botra, to je zavod Iskreni, o katerem smo že pisali, da ga vodi Igor Vovk. Urednik Domovine Rok Čakš pa je po podatkih naših virov takoj po predvajani oddaji poslal novinarsko vprašanje na Dom sv. Jožef, kar je dokaz, da je bil ves scenarij zelo dobro pripravljen.

Je pa zanimivo nekaj drugega – le nekaj dni prej je bil v Delovi Sobotni prilogi objavljen obširen intervju, ki ga je dr. Janez Markeš (ki sicer ne skriva svojim antipatij do kardnala Rodeta) pripravil z že omenjenim Janezom Cerarjem ter socialnim delavcem Matejem Križaničem, ki je sicer tudi poročeni stalni diakon, v začetku pa se še ni pojavljal v prvih vrstah iniciative Dovolj.je. O Križaniču so mediji pred tremi leti poročali, da naj bi preko prevare prišel do hiše, ki je bila v lasti upokojenke, vendar pa je res, da je potrebno poročanje medijev iz Odlazkovega imperija vzeti z rezervo. Je pa intervju izzvenel v nekakšno hvalnico papežu Frančišku, ki naj bi poskrbel za deklerikalizacijo Cerkve – kot da ni že obstoječi verski tisk poln pohval na račun aktualnega papeža, ki naj bi približal Cerkev ljudem?!!

A pojdimo nazaj k primeru. Kot poroča portal Siol, naj bi se te zlorabe dogajale leta 1991 v redovni hiši lazaristov v Šentjakobu ob Savi. Zanimivo je, da nismo našli podatka o tem, ali je Planinšek res deloval v tej župniji, a naš vir trdi, da takrat ni bilo zaznati pritožb na račun njegovega obnašanja. Kasneje se je kot župnik v Celju (pri sv. Jožefu) veliko ukvarjal z mladino, vendar se tudi tam niso širile govorice o neprimernem obnašanju. Tudi zato zlobni jeziki namigujejo, da je Planinšek postal tarča medijskega linča takoj, ko ni želel več »pobirati žajfe s tal« – karkoli naj bi že to pomenilo.

Zagotovo pa je jasno vsaj to, da je pri tem dogajanju pomembna predvsem časovnica. Nedavno je namreč papež imenoval novega nuncija v Sloveniji, kar pomeni, da bo v roku nekaj mesecev imenovan tudi novi celjski škof – sedež škofije je sedaj namreč izpraznjen. Ker so lazaristi v Celju zaradi dolgoletne tradicije (tako rekoč skupaj z Mohorjevo družbo so postali »del Celja« na pobudo blaženega Antona Martina Slomška) dokaj vplivni, želijo nekateri gremiji znotraj Cerkve ta vpliv zajeziti, a dejansko gre tu bolj za nov zakulisni obračun s kardinalom Rodetom, ki naj bi predstavljal prevelik kontrast v odnosu do menda zelo »ljudskega« papeža Frančiška. Kot trdijo insajderji, bi lahko Rode preveč vplival pri škofovskem kadrovanju v Celju in da mora škofijski sedež v Celju zasesti človek, ki bo absolutno predan sedanjemu papežu in bo branil njegovo agendo. Kar pomeni, da je potrebno že sedaj izločiti morebitne nasprotne vplive. Mimogrede, na škofovski sedež računata najmanj dva znana klerika iz redovnih vrst, oba sta zelo privržena papežu Frančišku.

Ima pa vsa afera še dodaten značaj vpliva udbovskih struktur, saj so protagonisti boja proti pedofiliji očitno dobro psihološko stisnili vodstvo Misijonske družbe, ki se je odzvalo pričakovano obrambno – s tem pa se je slovenska provinca Misijonske družbe znašla v zelo nehvaležnem položaju, saj bi lahko iz Vatikana v kratkem lprišlo tudi kakšno neprijetno presenečenje, ki bi lahko slovenske lazariste potopila. Češ, da v nasprotju s papeževimi direktivami ščiti storilce in hude grehe svojih članov pometa pod preprogo. Spomnimo: že predčasna »krivdna« upokojitev nadškofa Stresa na zadnji dan julija leta 2013 je bila dejansko inscenirana preko diplomatskih kanalov in seveda z vplivom tranzicijske levice, saj so kasnejša razkritja pokazala, da so v mariborski nadškofiji sicer res gospodarili na zelo tvegan (in s tem neprimeren) način, vendar bi se dalo zadevo rešiti s sanacijskim programom, ki pa ga je med upniki zavrnila prav NLB, kar je v končni fazi privedlo do veliko hujših posledic, kot bi sicer nastale. Tako se je prejšnja »radodarnost« slovenskih bank pri kreditih sprevrgla v pravo nočno moro.

In če zaključimo: od same spolne zlorabe je še hujši pojav zlorabe spolnih zlorab. Namreč, naši viri že dlje časa opozarjajo, da je ljubljanska teološka fakulteta pred leti precej zašla, ko je praktično vse stavila na izobraževanje družinskih terapevtov, ki jih je sedaj cel kup – a sami seveda potrebujejo »biznis«. Ko je oktobra 2016 vodenje fakultete prevzel dr. Robert Petkovšek, prav tako lazarist, je slednji v intervjuju za Demokracijo med drugim namignil, da bo treba izvirni teologiji spet vrniti pravo mesto. Zanimivo je, da ga je ob prevzemu dočakala precej nehvaležna dediščina njegovega predhodnika dr. Christiana Gostečnika, sicer frančiškana in utemeljitelja študija družinske terapije, kajti v tem času je vodstvo ljubljanske univerze vložilo kazensko ovadbo zaradi nepravilnosti na fakulteti. In smo spet tam…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine