24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Direktorju TVS Urošu Urbaniji spet grozili – se bo oglasil strateški svet za sovražni govor?

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Zdaj ko je vlada ustanovila strateški svet za boj proti sovražnemu govoru, smo se državljani nadejali, da nikoli več ne bo treba poslušati levičarskih izbruhov avtoritarne jeze. Nihče več ne bo zasledoval ljudi, kot je reper Zlatko Milana Kreka, nihče več ne bo risal svastik na pročelja ministrstev, nihče ne bo kričal za desnimi poslanci, da so fašisti in kolaboranti. Pa smo se ušteli. O tem priča zgodba generalnega direktorja RTV Uroša Urbanije. 

Urbanija je v prostem času smučal, ko je k njemu pristopil neznanec in mu začel groziti. Po njegovih besedah je interakcija potekala nekako takole:

“Na smučišču me neznanec verbalno napade in izreče nekaj groženj. Ko konča, mu prijazno odvrnem, da ima srečo, ker če bi tako napadel Niko Kovač, bi ga že policija odpeljala. Človek se je v hipu zresnil, še več, na koncu sva si oba zaželela lepo smuko.”

Urbanija je pravilno izpostavil hinavščino levice, ki sovražni govor vidi izključno kot desni pojav. Spomnimo, svetovalec ministrice za kulturo Lenart J. Kučić je za portal PodČrto napisal članek o astroturfingu na Twitterju, kjer je zelo prozorno selektivno podatke izbiral točno tako, da je spregledal vse primere sistemskega verbalnega nadlegovanja in skupinskih napadov na posameznike, medtem ko je pri desnih na nebu delal daljice med imaginarnimi točkami in jih povezoval v vsedržavno politično zaroto desnega pola kletnih trolov.

Lenart J. Kučić (Foto: STA)

V času Janševe vlade so politiki koalicije (pa ne le desni) bili deležni groženj, celo fizičnih napadov (spomnimo, nekdo je celo pljunil v obraz poslancu Nove Slovenije Jožefu Horvatu), ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in premiera Janeza Janšo pa je celo pričakala horda divjih in žaljivih anarhosocialistov na čelu s Teo Jarc. Nihče iz politične in medijske levice ni takšnih brutalnih obračunavanj z desnimi politiki obsodil.

Tea Jarc po verbalnem napadu na Triglavu za nagrado pri predsedniku vlade (Foto: Vlada RS)

A zdaj imamo strateški svet za boj proti sovražnemu govoru. Če je Urbaniji nekdo grozil, je to že itak kaznivo dejanje po veljavnem kaznivem zakoniku, a hkrati je tudi izvrstna priložnost za strateški svet, ki se bojuje proti sovražnemu govoru, da se končno izkaže kot svet, ki ne dela razlik in obsoja vsako obliko verbalnega nasilja. Če obsodijo napad na Urbanijo, bodo s tem pokazali, da jim ni mar za politiko, ampak se resnično borijo za vzpostavitev kulture dialoga, kot sami zatrjujejo po medijih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine