24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Direktorji zdravstvenih zavodov grozijo s kolektivnim odstopom, če vlada ne uredi plačnih nesorazmerij

Piše: G. K. 

Več kot sto direktorjev zdravstvenih domov je v pismu zagrozilo predsedniku vlade, da bodo odstopili, če se še ta mesec ne bodo odpravila plačna nesorazmerja. Srž problema je v tem, da jih bodo po osnovnih plačah naslednji mesec z uveljavitvijo kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike prehiteli njihovi kolegi zdravniki. Prepričani so, da to postavlja vodstvo javnih zavodov v neprimerljiv in diskriminatoren položaj glede na zahtevno in odgovornost delovnega mesta. Za zadnji dvig zdravniških plač trdijo, da so kaplja čez rob v tudi že sicer absurdni situaciji. 

Tako so v pismu zapisali predsedniku vlade: “Nimamo več nikakršnega motiva za nadaljevanje dela na vodilnih delovnih mestih za bistveno nižjo plačo od kolegov, zato razmišljamo o odstopu s svojih funkcij.” Pismo so podpisali 103 direktorji oz. strokovni direktorji 77 bolnišnic, zdravstvenih domov in javnih inštitutov s področja zdravstva.

V pismu še piše, da direktorji zavodov nimajo več nikakršnega motiva za nadaljevanje vodenje javnih zavodov, v koliko bo stanje, ko imajo bistveno nižjo plačo od kolegov, še vztrajalo. Številni, tisti, ki so po izobrazbi zdravniki bi se zato raje vrnili na svoje delovno mesto, saj kot pišejo, “na zdravniških delovnih mestih lahko računamo na višje plačilo za svoje delo” podobno pa naj bi razmišljali tudi številni drugi podpisniki, ki niso zdravniki.

Toliko zaostajajo za kolegi zdravniki 
Direktorji pojasnjujejo, da je povprečni direktor bolnišnice plačan po 57. razredu. To pomeni 4138 osnovne bruto plače, strokovni direktorji v bolnišnicah pa so plačani po 56. plačnem razredu, kar nanese 3979 evrov bruto. V povprečju so direktorji zdravstvenih domov plačani še manj. Ti so plačani po 53. plačnem razredu, kar nanese 3537 osnovne bruto plače, povprečni strokovni direktorji zdravstvenih domov pa po 52. plačnem razredu, kar nanese 3401 osnovne bruto plače. Golobove spremembe bodo s prvim aprilom vsem v javnem sektorju zvišale plačo za en plačni razred. A pozor, nekateri zdravniki jih bodo pridobili tudi več kot 5.

V pismu nato navajajo, da bodo nekateri zdravniki z golobovimi spremembami padli v 62. plačni razred, napredovali bodo lahko do 66. plačnega razreda. To bo pomenilo 589o evrov osnovno bruto plače, poroča STA.

Vlada ne odgovarja, oglasil pa se je vodja opozicije
Direktorji odgovora od vlade zaenkrat še niso prejeli. Se pa je zato odzval vodja opozicije Janez Janša, ki je na zahtevo direktorjev javnih zavodov odgovoril v na pol porogljivem tonu. Zapisal je: “Ni denarja, ker je minister Loredan podpisal toliko svetovalnih pogodb svojim znancem in prijateljem, da je zmanjkalo papirja zanje.” 

Čivk vodje opozicije. Vir: zajem zaslona, Twitter.

Spomnimo, pred dnevi smo poročali, da je Ministrstvo za zdravje rekorder v porabi javnega denarja za svetovalne in avtorske pogodbe. V zgolj šestih mesecih je bilo v te namene porabljenih že več kot milijon evrov. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine