8.1 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Direktor Ukoma Uroš Urbanija vodstvu RTV: Iz prispevkov in izjav je mogoče sklepati, da so vaši novinarji na strani ruskih okupacijskih sil

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Direktor Urada Vlade RS za komuniciranje Uroš Urbanija je na vodstvo RTV Slovenija naslovil javno pismo v zvezi z izjavami in prispevki o napadu Rusije na Ukrajino. Potem ko je Rusija brutalno napadla Ukrajino, je bilo mogoče večkrat sklepati, da so novinarji javne hiše v tem spopadu izrazito na strani ruskih okupacijskih sil. “To je skrajno neetično, saj je v pričujočem konfliktu povsem jasno, kdo je žrtev in kdo tisti, ki izvaja agresijo,” je izpostavil. 

V nadaljevanju pisma je Uroš Urbanija izpostavil, da se je po njegovem prepričanju zdela skoraj neverjetna izjava novinarja Edvarda Žitnika, ki je med drugim izjavil: “Če drži, da bodo ruski tanki še naprej napredovali z dosedanjim tempom, so lahko že danes v prestolnici Kijev. Če odmislimo psihološki vidik padca prestolnice, potem si ni težko predstavljati pobega, strmoglavljenja aktualne oblasti in vzpostavitve nove, proruske, kakor koli se bo že imenovala. A ne hvalimo dneva pred večerom, spomnimo se samo Iraka in Afganistana, državo je z vojaško mašinerijo relativno lahko zasesti, a prave težave se marsikdaj začnejo šele, ko tanki utihnejo”, je namreč zatrdil.

Urbanija je prepričan, da je podobno zavržen tudi članek Borisa Vaseva z naslovom “Pripravljenost vlade sprejeti ukrajinske begunce ni izraz njene človečnosti, prav nasprotno”, ki je bil objavljen na portalu MMC dne 27. februarja 2022. “Avtor prispevka je Boris Vasev, sicer znan po svojih številnih antisemitskih izjavah in javnem mobingu, žaljenju in poniževanju sodelavcev, je v svojem komentarju prekršil vse norme novinarske etike in splošne standarde humanosti, človečnosti in solidarnosti,” je dejal in ob tem dodal, da sicer razume, da je komentar svoboden žanr, v katerem avtor izraža svoje osebne poglede in stališča, toda žaljenje in širjenje sovražnega govora po vašem mnenju nimata mesta v mediju, ki ga plačujejo vsi državljani.

Foto: posnetek zaslona

Ves svet po besedah Urbanije trenutno gleda, kakšno je dogajanje v Ukrajini, na številna življenja, ki so se prehitro končala, kako žalostno usodo doživljajo nekatere družine, ki zapuščajo svoje domove in jih je ločila vojna. “Avtor Vasev že v uvodu zgoraj navedenega prispevka zapiše, da sprejemanje beguncev iz Ukrajine ni humanitarno dejanje, temveč da gre za rasistično dejanje,” je skritiziral Urbanija in dodal, da so zapisane besede obsojanja vredne. “Nadalje avtor v prispevku izjave vladnih predstavnikov, da se pomemben del ukrajinskega prebivalstva umika v sosednje države in da bo neki delež beguncev morala prevzeti tudi Slovenija, označuje za rasizem. Avtor v svojem prispevku deli begunce na “prave” in “neprave” in problematizira, da so begunci iz Ukrajine belci, kristjani.” Z delitvijo beguncev na “prave” in “neprave” avtor prispevka po besedah Urbanije potepta vse elemente človečnosti in humanosti.

Gre za skrajno sprevrženo pisanje
Urbanija poudarja, da se izrazito sovražna retorika avtorja ravno tako ne razlikuje veliko od besednjaka, ki ga v svoji vojni propagandi uporablja Putin. Vasev si je namreč dovolil slovensko vlado primerjati z nacisti, tako kot Putin to počne z ukrajinsko vlado. “Pomoč vlade RS nedolžnim otrokom iz Ukrajine Vasev celo označi za “čisto, nefiltrirano obliko institucionalnega rasizma,” je dejal in ob tem izpostavil, da gre za skrajno sprevrženo pisanje, ki v okviru osrednjega nacionalnega medija ne bi smelo obstajati.

“Spoštovano vodstvo RTV Slovenije, zanima nas, ali menite, da so prispevki, kot je prispevek Borisa Vaseva, ki posegajo v človečnost in humanost, nivo, ki ga slovenski davkoplačevalci od javnega zavoda RTV Slovenija pričakujejo in želijo? Ali je torej v vašem mediju sprejemljivo, da posameznik širi sovražni govor? Ali je sprejemljivo, da novinarji uporabljajo povsem enako retoriko, kot jo v propagandne namene uporablja Putin?,” je zapisal v zaključku pisma in dodal, da je sam prepričan, da tovrstne izjave niso samo v škodo medijski hiši, ampak pomenijo tudi kršitev novinarskih standardov in navsezadnje tudi zakonov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine