20.2 C
Ljubljana
petek, 19 avgusta, 2022

Direktor Ukoma Uroš Urbanija: Jourova očitno ni prebrala odločitve sodišča; kdo je torej zavedel komisarko?

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je izpostavila, da je komisija pozorno spremljala razvoj dogodkov v Sloveniji, vključno s pravnimi postopki in razpravami o novi pogodbi o javni službi, poroča STA. “Razumemo, da je v skladu s slovensko nacionalno zakonodajo slovenska vlada dolžna zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA, ter da je to nedavno potrdilo slovensko vrhovno sodišče,” je zapisala ter dodala, da po njihovem razumevanju, ta obveznost velja ne glede na sklenitev pogodbe o javni službi. Direktor Ukoma je med drugim komentiral, da je na sodišču uredbi nasprotovala STA, drugače bi bilo financiranje urejeno že julija.

“Slovensko vrhovno sodišče je nedavno potrdilo, da je v skladu z nacionalno zakonodajo vlada dolžna zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA,” piše danes STA in zraven še dodaja, da je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova v pismu ministru za kulturo dr. Vasku Simonitiju zapisala, da ta obveznost velja ne glede na to, ali je sklenjena pogodba. Direktor Ukoma Uroš Urbanija je komentiral, da gospa Jourova očitno ni prebrala odločitve sodišča, ki je samo razsodilo, da velja vladna uredba o financiranju STA, in da ta uredba celo olajša financiranje STA. “Uredbi je na sodišču sicer nasprotovala STA, drugače bi bilo financiranje urejeno že julija,” je še spomnil.

Tudi po medijih in socialnih omrežjih politikov z levice se že od začetka meseca širijo lažne novice, da mora vlada z odločitvijo Vrhovnega sodišča omogočiti financiranje STA, kar pa ne drži. Direktor Ukoma je ob sklepu vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo začasno zadržanje vladne uredbe o opravljanju javne službe STA, na Twitterju pojasnil, da je sodišče očitno sprejelo argumente Ukoma. STA je namreč sprva dosegla zadržanje vladne uredbe o financiranju STA in tako onemogočila financiranje sama sebe, nato pa je vrhovno sodišče to razveljavilo. Sodišče je med drugim ugotovilo, da agenciji ni uspelo dokazati, da bi zgolj z zadržanjem uredbe dobila državno nadomestilo. Hkrati pa je sodišče zapisalo, da je po zakonu Republika Slovenija, skladno s poslovnim načrtom, dolžna zagotavljati financiranje za leto 2021.

Vir: sta.si

 

To, da je po zakonu RS dolžna zagotavljati financiranje za leto 2021, ni bilo nikoli sporno; težava pa je, če javna služba ni opravljena

Junija je vlada sprejela uredbo, ki pooblašča Ukom, da uredi financiranje in z STA sklene pogodbo glede financiranja javne službe. Ukom je to pogodbo pripravil, presenetljivo pa je potem direktor STA Bojan Veselinovič konec julija zahteval začasno zadržanje te uredbe. Sodišče prve stopnje mu je, po besedah Urbanije, tedaj dalo prav. “Direktor Veselinovič je to razlagal kot svojo veliko sodno zmago. Ukom se je na odločitev sodišča prve stopnje pritožil in vrhovno sodišče je v ponedeljek odločilo, da se začasno zadržanje vladne uredbe razveljavi. Vladna uredba je tako znova v veljavi. Tukaj so tako kakšne druge interpretacije smešne in nenavadne,” je zatrdil Urbanija ter poudaril, da je bil presenečen, ko je bral novico STA – ta je bila namreč zapisana, kot da je sodno bitko dobila STA. A v resnici je Vrhovno sodišče ugodilo pritožniku in odpravilo začasno zadržanje vladne uradne uredbe, ki določa financiranje STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine