5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Direktor Ukoma Uroš Urbanija: “Današnja odločitev direktorja STA Bojana Veselinoviča je svojevrstno presenečenje”

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Bojan Veselinovič je danes sporočil, da so bili pogovori z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021 neuspešni in da ne more pristati na pogoje, s katerimi “predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo STA opravlja brezplačno zdaj že 273. dan”. Zato je odstopil z mesta direktorja STA. Direktor Ukoma se je na to odzval z oceno, da Veselinovič ni imel iskrene želje, da bi podpisal pogodbo in uredil situacijo na STA. “Ker ni bilo več argumentov, zakaj ne podpisati pogodbe, je raje odstopil,” je zapisal in dodal, da je do sedaj izgubil prav vse pravno-sodne postopke.

“Današnja odločitev direktorja STA Bojana Veselinoviča je svojevrstno presenečenje,” se je na odstop direktorja STA Bojana Veselinoviča odzval direktor Ukoma Uroš Urbanija. Potem ko mu je Ukom praktično ugodil v vseh njegovih zahtevah, razen v tistih, ki so v očitnem nasprotju z zakonom, je bila namreč pripravljena za podpis nova pogodba. “Toda po današnjem odstopu se zdi, da Veselinovič ni imel iskrene želje, da bi podpisal pogodbo in uredil situacijo na STA. Ker ni bilo več argumentov, zakaj ne podpisati pogodbe, je raje odstopil,” je Veselinovičevo potezo pojasnil Urbanija ter dodal, da je bil to zadnje leto žal način delovanja direktorja Veselinovića.

Kar šest mesecev je trajalo, da je Veselinovič Ukomu dostavil zahtevano dokumentacijo, pa še tukaj se je pozneje izkazalo, da je to dokumentacijo prirejal in nekatere stvari prikrival. Ko je vlada RS z Uredbo uredila obveznosti Ukoma, kar je zahteval Veselinovič, je tej uredbi Veselinović paradoksalno nasprotoval prek sodišča. Zato se financiranje ni moglo uredilo že julija. Veselinovič je sicer zoper Ukom sprožil številne postopke, a do danes prav vse izgubil. Tudi zadnji postopek na vrhovnem sodišču, ki mu je jasno povedalo, da vladna uredba velja in da celo olajša financiranje.

Uroš Urbanija in Bojan Veselinovič (foto: STA)

Predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj je potrdil, da je Bojan Veselinovič vse člane sveta obvestil, da z današnjim dnem odstopa s funkcije direktorja STA. “Sklical bom nujno sejo nadzornega sveta, kjer bomo preučili nastale razmere, saj bo treba najti rešitev za nadaljnje vodenje in obstoj družbe STA,” je sporočil Terčelj. Zaposleni na STA po odstopu direktorja Veselinoviča pričakujejo, da bodo odgovorni urgentno razrešili položaj agencije in to na način, da bo spoštovana zakonodaja in ohranjena institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost STA. Vsakršnim poskusom pritiskov na novinarsko delo bodo tudi v prihodnje odločno nasprotovali, so zapisali. Vlada za javno službo, ki jo je STA opravila letos, sicer še ni namenila sredstev. Sprva je plačilo pogojevala z določeno dokumentacijo, pozneje pa še s spremembo načina izvajanja in obračunavanja javne službe – med drugim se je namreč izkazalo, da je Veselinovič v preteklosti določene storitve zaračunaval celo dvakrat, storitve javne službe pa niso bile dosegljive za vse in na enak način, kot predvideva zakon.

Združenje novinarjev in publicistov: “V Združenju novinarjev in publicistov odstop Bojana Veselinoviča z mesta direktorja STA, do katerega smo bili v ZNP v preteklosti pogosto kritični, vidimo kot priložnost, da urad vlade za komuniciranje in STA dosežeta dogovor o nadaljnjem financiranju. Zapleti se namreč vlečejo že predolgo časa in ne koristijo nikomur, ne STA ne Ukomu in vladi. Financiranje STA mora biti v prihodnje takšno, da agenciji omogoča nemoteno poslovanje v trenutnem obsegu, hkrati pa omogoči tudi povišanje plač. Kot namreč opozarjajo zaposleni, plače na STA ostajajo praktično enake že od leta 2009, zaradi česar agencijo postopoma zapuščajo najboljši novinarji. STA kot agencija, ki skrbi za ključne informacije o dogajanju v družbi in državi, je potrebna in je kot taka v interesu vseh. Želimo pa si, da bi pri svojem delu bolj sledila programskim standardom in novinarskemu kodeksu.

Veselinoviču se zdi edina rešitev plačilo na osnovi zakonskih obveznosti – torej brez vednosti in preverjanja, kaj se sploh plačuje
“Predlog Ukomove pogodbe vsebuje pogoje, ki za novinarsko delo niso sprejemljivi, prav tako pa ne zagotavljajo institucionalne in s tem finančne avtonomije STA. Po eni strani bi bila namreč višina financiranja javne službe STA povsem odvisna od presoje direktorja Ukoma glede tega, kaj se bo plačalo in kaj ne, po drugi strani pa bi zaradi na novo postavljenih omejitev prišlo do velikega izpada tržnih prihodkov,” je pojasnil uredniški kolegij, zastopstvo uredništva, svet delavcev in Sindikat novinarjev STA. Uredba o opravljanju javne službe STA po besedah Veselinoviča “postavlja temelj za takšno pogodbo, ki bi nasilno spremenila uspešen poslovni model STA, zmanjšala našo tržno dejavnost, prihodke in s tem število zaposlenih.” Poleg tega se mu zdi, da bi prikrila do zdaj neplačan dolg do STA, ki ga država dolguje na podlagi zakona. Pogodba, ki jo je predlagala vladna stran, bi pogojevala višino in način obračunavanja nadomestila po principu štetja fotografij in novinarskih prispevkov ter predpisovala njihove dolžine v odstavkih, veljala pa bi celo za čas pred uveljavitvijo uredbe. Veselinovič ob tem poudarja, da je rešitev na dlani: plačilo na osnovi zakonskih obveznosti. Z drugimi besedami – naj se še naprej plačuje, brez da bi se preverjalo, kaj se v resnici sploh plačuje in kako je delo opravljeno.

Direktor STA Bojan Veselinovič naj bi se zaposlil v superuredništvu medijskega tajkuna Martina Odlazka, kjer bo skrbel za centralizirano uredniško politiko. (foto: Facebook / Demokracija)

Veselinovič naj bi odslej upravljal Odlazkov imperij
Mandat bi Veselinoviču sicer potekel konec tega leta – na položaju direktorja STA je že od leta 2009. Nedavno pa smo tudi ekskluzivno poročali, da ga naj bi nova služba čakala pri medijskemu tajkunu Martinu Odlazku. Po navedbah našega vira naj bi postal direktor/superurednik centralizirane redakcije v Vevčah. Tehnično naj bi bilo to videti tako, da bo Veselinovičeva novinarska ekipa zagotavljala vsebino za celoten medijski imperij.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine